Søk i stiler
 

Matt. 18.20


Analyse av novellen "Matt. 18.20" skrevet av Tor Åge Bringsværd.
Sjanger:Analyse/tolkningLastet opp:13.12.2002
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Matt 18.20
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Jeg har valgt novellen Matt. 18.20 å skildre, fordi jeg syntes at dette var en interessant novellen som jeg hadde lyst å jobbe med.

 

Matt. 18.20 er skrevet av Tor Åge Bringsværd. Før jeg begynner å fortelle og skildre novellen vil jeg fortelle litt om Tor Åge Bringsværd.

 

Han er en forfatter og dramatiker som er født i Skien, men bor nå i Hølen. Han har skrevet mange forskjellige ting, alt fra artikler til bøker og noveller. Eksempler på noveller han har skrevet : Den enøyde, iogforseg, noa og medusa. Han har også skrevet en rekke kjente novelle som for eksempel : vinnerkultur, de hellige tre narrer og matt. 18.20. Nå skal jeg gå dypere inn i novellen Matt. 18.20. Teksten er hentet fra boken ”Rundt solen i ring”. Først vil jeg begynne med å fortelle et sammendrag av hele novellen. Denne novelle tar sted for lenge siden. Da kontrastene mellom svart og hvit var ennå store.

 

En neger kommer inn i de hvites kirke. Uten at han behøver å si noe blir det skapt opptøyer blant de hvite. De blir provoserte og begynner å slå og sparke den fargede uten at han har verken gjort eller sagt noe. Så dukker politiet opp og tar han med i fengsel. Samme kveld blir han dømt til dødsdom pga. gudsbespottelse.

 

Jeg føler at temaet i denne novellen er rasisme. Fordi det blir skapt store opptøyer bare en fargede person viser seg i de hvites kirke, og han blir nektet å komme inn.

Novellen er i kronologisk rekkefølge, og det bygges opp til å bli et vendepunkt på slutten som etterlater en hel del spørsmål. Ordvalget til forfatteren er : Han skriver på en måte som er lett å forstå, han skriver på en dagligdags måte.

 

Novellen har korte setninger, som gjør språket lett å forstå. Den inneholder få personer og noen gode skildringer. Det er også blitt brukt symboler som for eksempel arr i håndflaten. Den prosaformen som er blitt brukt her er normalprosa. Tittelen er basert på handlingen på en indirekte måte. Tittelen er hentet fra et stykke i bibelen. Synsvinkelen er autoral, den er skrevet slik at det virker så det kommer fra en utenforstående, vi får aldri vite hva som foregår inn i tankene på noen av dem.

Kontrasten vil være at det er det dominerende hvite regimet mote de svake og undertrykte i samfunnet, nemlig de svarte.

 

Nå tenkte jeg at jeg skulle fortelle litt om miljøet i denne novellen og hvordan jeg oppfattet det : Før den svarte kom inn var atmosfæren avslappende og uten bekymring, men da den svarte viste seg ble folk rasende og stemningen ble med et trykkende og ubehagelig. Omgangstonen ble dårligere etter hvert som folkene øste hverandre opp.

 

Hvis jeg skulle beskrive den som spiller mest rolle i denne novellen så må det være den fargede. Han har ikke noen navn i denne novellen, men slik som jeg oppfatter han er han : høy og mager, rolig, sikker på seg selv, vet hva han vil, sørgmodige og søkende øyne, står stille i motstand.

Men jeg oppfatter resten av menneskene i denne novellen som rasende, fordomsfulle, uvitne, rasistiske og voldelige.

 

Konklusjonen min i denne novellen er : Gud kan ta plass i forskjellige skikkelser, og denne novellen er ment for å skape religiøse og rasistiske debatter.

 

Budskap: Dette er ment som kritikk til kirken. Og at du skal ikke snakke om at alle er like når du ikke praktiserer dette. La liv og lære gå hånd i hånd!

 

Jeg mener selv at dette er en tekst som hjelper oss til å forstå hvordan vi oppfører oss. For alle har nok dømt noen mennesker etter deres utseende uten å vite hva de står for. Derfor syntes jeg at denne teksten er ganske aktuell i dagens samfunn også. Rasisme og mobbing pågår enda, men nå ikke bare mellom svart og hvit. Nå er det også mellom smarte & dumme, rike & fattige og samfunn & politikk.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

you
12.10.2005 10:50

Bra!
10
anbefalinger
Denne var dårlig tolket og for klønete skrevet. Denne er mye bedre:
http://www.daria.no/skole/index.php?tekst=1318


16.04.2008 12:56

Bra!
6
anbefalinger
HEY HEY! Er det noen brødre her!?  Very Happy :-D MAN

pussy-destroyer 1
05.05.2014 20:30

Bra!
4
anbefalinger
Trenger hjelp!

Meg
12.12.2017 15:24

Bra!
3
anbefalinger
Tydeligvis trenger du hjelp når du heter pussy destroyer 1.... ^^^^^^^^

Jegstøtterikke jøder
05.02.2018 09:55

Bra!
1
anbefalinger
Bananer

hei
16.03.2018 09:56

Bra!
1
anbefalinger
hva er virkemidle?Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews