Søk i stiler
 

Matt. 18:20


Kort referat av den klassiske novellen matt.18:20.
Sjanger:Analyse/tolkningLastet opp:05.06.2002
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Matt 18.20
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Tor Åge Bringsværd har skrevet en meget fin novelle; Matt.18.20. Vi skjønner raskt at novellen omhandler noe kristent.

 

Tor Åge setter med en gang et bilde inn i hodene våre da han begynner novellen med: ”Kirketjeneren satt og døste ved siden av kollektbøssa.” Vi skjønner at handlingen foregår under en kjedelig gudstjeneste. Presten leser Matt. 18.20 fra bibelen og med ett åpnes døren og inn kommer en neger. Kirketjeneren våkner raskt og prøver å få negeren ut av kirken. Negeren har fått hele menighetens oppmerksomhet og flere vil ha ham ut. Negeren er taus og rikker seg ikke, men hvitingene klarer å få ham ut til slutt. Der blir han spyttet på og mobbet. Til slutt kommer et par politimenn og ”ordner” opp. De arresterer negeren og han blir fremstilt for retten. Negeren blir erklært skyldig i gudsbespottelse og dømt til døden. Ironisk nok er bøddelen den eneste som viser sympati for negeren, han oppdaget nemlig sår i hver av negerens håndflater. ”...som om noen hadde moret seg med å drive nagler gjennom dem, stakkars jævel.” Vi får da enda flere assosiasjoner til Jesus og bibelen.

 

I og med novellen ble skrevet i 1967, så vil jeg anta at handligen også foregår rundt der, 1950-60, ganske sikkert i USA. I den tiden var negere undertrykte i store deler av USA og Tor Åge setter det hele på spissen/forverrer situasjonen i novellen ved å framstille negeren som selveste Jesus. Hvitingene er trangsynte og rasistiske, så de dreper Jesus.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

sondre tofteberg
22.09.2015 22:13

Bra!
13
anbefalinger
Veldig bra analyse  Smile :-\)


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews