Søk i stiler
 

Ungdom og narkotika


Mange ungdommer prøver narkotika. Denne artikkelen tar for seg ulike sider rundt dette samfunnsproblemet.

Sjanger:ArtikkelLastet opp:20.04.2002
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Narkotika
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Jakten på “kicket” forklarer mye av ungdommens farlige eksperimentering, det innebærer ofte at man tar sjanser. De unge misbrukerne passer ikke alltid inn i de voksnes bilde av narkomane, derfor er det mange tilfeller der det ikke merkes før det har gått for langt. Det dreier seg om ungdommer som lever et tilsynelatende godt liv, som familie og venner som bryr seg. I fjor døde 29 unge mellom 15 og 20 år av overdose her i Norge.

 

De nye misbrukerne er delt inn i to grupper: 14-15 åringer som prøver narkotika og alkohol nesten samtidig, mens vi også har den eldre gruppen som vet hvor farlig det er, men har lyst å prøve noe nytt og spennende.

 

Det er viktig å være kul blant de unge, prøve ut det som er farlig og det ulovlig kan være en utfordring.  Noen ganger kan vi få inntrykk av at “ alle ” en gang har prøvd narkotika og at stoff er helt “normalt”. Men det er det slett ikke, det er bare et mindretall av de norske ungdommene som går på stoff. Vennegjengen spiller en stor rolle når det gjelder narkotika. Er gjengen du vanker med negativ til stoff vil de antakeligvis være mot at du prøver stoff, men er de derimot nøytrale eller positive til narkotika vil de antakeligvis enten ikke bry seg særlig om det, eller så vil de antakeligvis oppfordre deg til å prøve narkotika. Mange vil ikke føle seg utenfor, noe som kan skje om alle de andre prøver.

 

Tidligere hadde ungdommene gått gjennom en lang ruskarierer før de endte opp med heroin og amfetamin, men nå er denne prosessen mindre og rusmisbrukerne blir yngre og yngre.  De unge rusmisbrukerne har mindre erfaring og kan lett gjør feil, dette gjelder særlig når ungdommene tar narkotiske stoffer med sprøyte. Strengt tatt er det altfor alvorlig til å kalles en "lek". Men det er vel nærmest sånn det begynner, når flere og flere skoleungdom bruker og misbruker narkotiske stoffer. Dette som følge av at de unge har blitt mer å mer interessert i å prøve eller bruke narkotika.

 

Økningen av narkotika kan skyldes at prisene har lavere og lavere gjennom årene. Dette gjelder helst de harde stoffene. Før var prisen 500 kroner for en heroindose, mens nå er den nede i 200 kroner. Mens for eksempel hasj som du ikke blir så fort avhengig av koster det samme som det alltid har kostet. Dette kan være en være med å påvirke årsak til at ungdom vil ha mer rus for pengene og kjøper heroin for å oppnå den optimale rusen.

 

Narkotiske stoffer er ulovlig i Norge i dag, og det kan medføre straff, også ved bruk. Ved bruk av narkotika kan medføre psykiske og fysiske skader, og risikoen øker for hver gang. Det er ingen som vet hvordan de kommer til å reagere på stoff.

 

Det er forskjellig virkning på de forskjellige narkotiske stoffene.  F.eks. Ecstasy som ofte er brukt av ungdom gir hjerneskader på dyr, ecstasy påvirker den følsomme kjemiske ballansen i hjernen og kan føre til depresjon og angst. 3 av 4 som kommer til psykiatrisk ungdomsteam på Ullevål sykehus er ungdommer som har angst etter ecstasybruk. Noen kan bli skadet etter bare en tablett.

 

Ungdommer som er avhengig av narkotika kan bli lagt inn på rehabiliteringssenter for behandling og avvending. Behandlingssituasjonene har problemer med og ta imot alle de unge narkomane. Behandlingsprogrammet er tilregnet de “slitne” gatenarkomane, og dette tilbudet passer ikke alltid til de nye misbrukergruppene.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


17.11.2005 09:45

Bra!
11
anbefalinger
atte.. d va bra sia m har prosjekt på skolen om narkoika m nå.. Smile :-\) kjempe kult att dokeknhar skreve alt detta!! mn kanskje dokken kunne legga til litt mer om ka så skjer med deg når du bruker narkotika!! kooz

Beeny
26.01.2006 12:19

Bra!
8
anbefalinger
Kjempe bra innlegg! Har prosjekt om ungdom og narkotika, og skulle gjerne ha lest litt om hvordan ungdom skaffer penger til narkotika!


23.11.2005 20:22

Bra!
7
anbefalinger
hei..dette er en kjempe bra side..i morgen har eg tentamen, og skal ha *ungdom og narkotika* som tema på min artikkel....jeg vet ikke helt hvordan jeg skal begynne å skrive..hva er det voksne gjerne vil ha mest fakta om? kan derehinte mg??pliiz?

sussebassen
13.03.2006 19:06

Bra!
7
anbefalinger
Hei!...Eg har om ungdom & narkotika på skulen, og eg lurte på va som gjer at ungdom begynner med narkotika og vilken ungdom er d som begynner?? Er d ungdom fra gode eller "dårlege" familier

Andrea
18.11.2005 21:40

Bra!
6
anbefalinger
me har prosjekt på skolen nå... og et hadde vore heilt perfekt og få vite mye mær om ka som sjker med deg når du er rusa

karoline
23.11.2005 13:38

Bra!
6
anbefalinger
bra side! vi har et rus- prosjekt på skolen Smile :-\)
skulle gjerne vite hva som er de mest vanlige narkotiske stoffene blandt ungdom!?

woow
10.01.2006 20:14

Bra!
6
anbefalinger
de her va bra da...

evanger city
21.04.2006 13:19

Bra!
6
anbefalinger
jaggu goå... Wink ;-\)

Sondre
02.05.2006 19:54

Bra!
6
anbefalinger
Dette var en super artikkel.
takk har prosjekt nå og den passer enormt bra inn.

idiot
22.05.2006 18:44

Bra!
6
anbefalinger
denne skal jeg bruke på eksamen. hehehe

Vrak
28.03.2006 18:03

Bra!
5
anbefalinger
Hei! Til Sussebassen: det varierere helt fra hvilke ungsom det er som begynner. det trenger ikke være fra en god eller dårlig familie. Noen ungdom fra en såkalt " god familie", vil kanskje synes livet er kjedelig, og trenger et kick i hverdagen. En undom fra en "dårlig familie", vil kanskje ikke ha noe moral i hva som er rett og galt, og vil derfor begynne. Et annet poeng er at foreldrene ikke tar seg tid til barnet, og det vil derfor begynne, siden ingen bryr seg.

Var kjempe bra artikkel dette her! Leste ikke hele..men..lykke til!^^


05.04.2006 09:16

Bra!
5
anbefalinger
mÅÅÅÅÅrn


27.11.2006 09:24

Bra!
5
anbefalinger
hei, dt vr n fn sie dere hr Very Happy :-D bra info og masse fakta Smile :-\)

Jente88
10.03.2008 14:45

Bra!
5
anbefalinger
en som fortsatt ka se sånn på livet er ikke i mine øyne rusmisbruker(narkoman)
om du har levd det livet som kreves fra en narkoman ville du kansje vist mer respekt. de fleste vil vel slutte med minusn (heroinen) men selv om man så gjerne vill, er d ikke allti man får d til Sad :-\( *Narkomane er slett ikke svake mennesker, jeg vet at en narkoman kunne gått over grensa i regnvær å barføtt om det lå friskmelding(en dose så man blir frisk) å ventet der. **

Lille Mei
07.05.2008 22:59

Bra!
5
anbefalinger
Knall god Arikkel asså  Smile :-\) Konge bra ass.
Beste eg har lest til i dag.  Wink ;-\)

Anna
21.10.2008 10:04

Bra!
4
anbefalinger
Har prosjekt på skolen, og vil vite mer om Ungdom og narkotika. Kan noen hjelpe meg?

sussan
25.07.2009 21:50

Bra!
4
anbefalinger
hei.ganske god artikkel.har en sønn som begynte å eksperimentere med hasj da han var 14år.vi prøvde mange hjelpe tiltaket hjemme terapi og alt ingen hjalp.blitt plssert på en instutisjon.en av de beste i landet.det gikk bra inoen måned.så skjærte seg igjen.når han kommer hjem til permisjon blir mye følelse som er vankelig og takle.ber gud kan hjelpe oss alle.en veldig engstelig mor.

tyuyty
19.11.2009 14:35

Bra!
4
anbefalinger
kjempe bra

Carl
16.06.2010 01:44

Bra!
4
anbefalinger
Du peker på mye interessant i dette innlegget, men du mister den røde tråden etter et par avsnitt. Tenk på hva du skriver om, nemlig ulike årsaker (du har skrevet sider, men du tar vel egentlig ingen stilling i dette innlegget) til narkotika blant ungdom. På slutten snakker du om hva dette narkotika blant ungdom resulterer i, noe som kan skape forvirringer hos leseren. Du kan burde gjøre leseren klar over det du skal skrive om, og følge det til slutt. Forøvrig er argumentene dine velbegrunnet.


09.11.2010 10:07

Bra!
4
anbefalinger
kilder?


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.018 sec - 1 pageviews