Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Beatles" (L. Saabye Christensen)

"Beatles" (L. Saabye Christensen)

Analyse av "Beatles" skrevet i 10. klasse. Inneholder også referat av boka og fakta om Lars Saabye Christensen som har skrevet boka.

Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
08.04.2002

Innholdsreferat

"Beatles" er skrevet av Lars Saabye Christensen og handler om fire gutter i Oslo og deres oppvekst fra våren 1965 til høsten 1972 guttene er 13 år første gang vi treffer dem.

 

Guttenes navn er: Kim, Sebastian, Ola og Gunnar. Det hele begynner høsten 72, Kim Karlsen sitter i sommer huset til familien og tenker tilbake på sitt liv. Han finner ut at han skal skrive ned de siste årene, for kanskje det er den eneste måten han kan få en vis kontroll over livet sitt igjen.

 

Han begynner rett på med de fire guttenes morsomheter ved å stjele bilmerker på bilene rundt omkring i Oslo. Det blir grundig forklart at man behøver bare å vri Mercedes-merket tre ganger til venstre og merket er ditt!

 

På disse syv årene av guttenes liv får vi oppleve mye rart. Kim Karlsen flyr rundt med to damer (Nina og Cecilie), og flipper fullstendig ut i fylla, og prøver å være en god venn, men det fungerer ikke like bra hver gang. Det er gruppen "The Beatles" som gjennom disse syv årene, holder dem sammen. De har nemlig planer om å starte et eget band som de skal kalle "Snafus." Men dette blir det ikke noe av. Alle fire regnet med at de skulle få penger til konfirmasjonen til nye instrumenter, men det ble det ikke noe av så den lange drømmen deres ble lagt på hylla. Sebastian hoppet av hele konfirmasjons opplegget tidlig i boka. Hver gang en av de fikk en ny "Beatles" plate samlet alle seg for å høre gjennom fra seks til syv ganger i løpet av en og samme kveld. og leven ble det når det gikk rykter om at ”Beatles” skulle oppløses og at Paul McCartney var død.

 

På skolen er det ikke altid like gøy, i vært fall ikke når karakterene ikke er som de skal. Tidlig i boken får de en oppgave om å skrive en stil om deres Fremtidsplaner, hva man skal bli når man blir stor.

- Kim skulle bli Lege i Afrika

 ( Noe vi fort finner ut ikke blir noe av ).

- Sebastian skulle bli misjoner i India

( ville egentlig bare reise, men fikk ikke til å skrive en stil om å bli sjømann ).

- Gunnar skulle bli pilot

( En av de vanlige guttedrømmene, dette finner vi fort ut at ikke passer for hans vedkommende ).

- Ola skulle bli damefrisør

( grunnen til at han valgte akkurat damefrisør var fordi faren hans sa at Menn snart ville slutte å klippe seg, noe som stemte ganske godt).

 

Ola var den eneste som fikk skryt for oppgaven dette var fordi han var den eneste i hele klassen som hadde valgt noe som passet til hans kompetanser og fordi landet hadde stort behov for arbeidskraft, utseende ville bli enda viktigere i framtiden. De andre ble nesten skjelt ut med fæle kommentarer

Lue læreren i 7a og klassestyrer til osloguttene var slettes ikke fornøyd med framtidsplanene til klassen.

Det ble mange slikke stunder igjennom boken der Kim og guttene ikke treffer helt på oppgavene å ender med et dårlige karakterer.

Det fantes en tredje kvinne i livet til Kim Karlsens, og det var Henny, venninnen til onkelen hans Hubert. Hun klarte det umulige, hun fikk Hubert til å tenke klarere og hjalp han å jobbe med problemene hans. Etterhvert flyttet Henny og Hubert til Paris, det gikk ikke lenge før fant ut at de ikke passet sammen, så Hubert flyttet ut for seg selv.

 

Sebastian flyttet ut etter at mora hadde fått en ny kjæreste, men det gikk rett i dass, Han havna på kjøret. Forbedringen var i sikte da han skulle møte faren i Paris, og være med til sjøs, men faren ventet og ventet, og så aldri noe til Sebastian. Ingen hadde en anelse om hvor Sebastian var, dette førte til at Kim, Ola og Gunnar jobbet nesten en hel sommer for å tjene opp penger så de kunne komme seg til Paris for å finne Sebastian. De leitet på kryss og tvers over hele Paris, Ikke før de holdt på med å gi opp fant de Sebastian tilfeldig der han satt og spilte munnspill for å tjene penger.

Det gikk skikkelig dårlig med han, alle de sprøytestikkene han hadde på armen så nesten ut som en ”tatovering”. Etter et rømningsforsøk fikk de dratt med han hjem og prøvde der å få han avvent fra narkotikaen. Da de alle var samlet igjen og hadde fått noe å gjøre fikk Ola plutselig brev fra Kirsten (en kjæreste han fikk i ferien som 15-16 åring og som utviklet seg igjennom brev-skriving og helgeturer) i Trondheim om at hun var fire måneder på vei med Ola's sønn. Ola skulle bli pappa! De ble derfor splittet igjen og, spredd for alle vinder.

 

Kim Karlsen endte etter mange dårlige forsøk på å få dagene til å gå, opp på Gaustad Sykehus på grunn av et mentalt sammenbrudd i Oslo's gater. Der fikk han besøk av Nina ( hans tidligere kjæreste) og de hadde sex, (noe som Kim ikke synes levde opp til forventningene sine) og ikke nok med det når de lå i senga, ”etterpå”, kom den lenge etterlengtede Cecilie inn, og når hun da så dem i senga sammen løp hun hulkende ut, Nina var forskrekket og kledde på seg og løp ut med tårer i øynene. Senere viser det seg at hun var blitt gravid med hans sønn.

 

På Gaustad ble han helt dopet ned på medisiner, til slutt bestemte han seg for å komme seg vekk og gjemte i hemmelighet bort tablettene. Det endte med at Ola, Gunnar og Sebastian kidnappet Kim så han kom seg vekk.      

 

--Endelig Ute--

 

Boken har en relativ åpen slutt angående Kim Karlsen og hans tre venners fremtid



Forfatteren

 

<bilde>
 

Yrke: Forfatter

Navn: Lars Saabye Christensen         
Født: 1953 i Oslo
Bosted: Oslo/Sortland

 

Lars Saabye Christensen er en av Norges mest populære samtidsforfattere.

Det geniale med Lars er at han ikke bare holder seg til en sjanger med veksler, han skriver både romaner, dikt, noveller og dramatikk ( i form av filmmanus). De første årene av forfatterskapet hans ble finansiert gjennom Statens lånekasse for utdanning. I 1976 debuterte han med diktsamlingen ”Historien om Gly”, og har siden det kommet ut med følgene verk:

 

- Historien om Gly (dikt) 1976

- Amatøren (roman) 1977

- Kamelen i mitt hjerte (dikt) 1978

- Jaktmarker (dikt) 1979

- Billettene (roman) 1980

- Jokeren (roman) 1981

- Paraply (dikt) 1982
- Beatles (roman) 1984

- Blodets bånd (roman) 1985

- Columbus' ankomst (dramatikk) 1986

- Åsteder (dikt) 1986

- Sneglene (roman) 1987

- Herman (roman) 1988, har også blitt filmatisert.

- Stempler (dikt) 1989

- Vesterålen: lyset - livet – landskapet (dokumentar) 1989

- bly (roman) 1990

- Ingens (noveller) 1992

- Gutten som ville være en av gutta (roman) 1992, har også blitt filmatisert.

- Den akustiske skyggen (dikt) 1993

- Alexandrias aske (dikt) 1993

- Mekka (skuespill) 1994

- Jubel (roman) 1995

- På den andre siden av blått (diktbildebok) 1996

- Den misunnelige frisøren (noveller) 1997

- Falleferdig himmel (dikt) 1998

- Kongen som ville ha mer enn en krone (barn) 1999

- Under en sort paraply (dikt i utvalg) 1999

- Mann for sin katt (dikt) 2000

- Pinnsvinsol (dikt) 2000

- Halvbroren (roman) 2001

Det er som romanforfatter han er best og mest kjent , de mest kjente er bøker som : ”Amatøren” (1977), ”Billettene” (1980), ”Jokeren” (1981) og ”Blodets bånd” (1985), alle spennende bøker med et slags ”thriller” – preg, har jeg hørt. Så kom ”Beatles” (1984) dette var hans store gjennombrudd. Han har nå i seiner tider kommet ut med romanen ”halvbroren” denne boken er blitt møtt med strålenes kritikker og fikk nylig Nordisk råds litteraturpris som raver meget høyt i den litterære verdenen.

Hans romaner utspiller seg i Oslo`s ungdomsmiljøer, og "helten" er som oftest en nokså mislykket person.
"Beatles" (1984) er hans mest kjente bok, og gir en genial skildring av gutters oppvekst i 1960-årene. Boka gir et godt innblikk i 1960-årenes Oslo, og gir oss et innblikk i hvilke tanker og idealer folk hadde. "Beatles" er blitt oversatt til mange språk, og er solgt i mer enn 100.000 eksemplarer. Oppfølger til "Beatles" heter "Bly", men skal etter det jeg har hørt ikke være på lang nær så bra som "Beatles." Boka

 

”De utmerkelsene som Saabye Christensen har fått er:

 

- Tarjei Vesaas' debutantpris 1976

- Hørespillprisen 1981-82

- Cappelenprisen 1984

- denne fikk han for Beatles Rivertonprisen 1987

- Kritikerprisen 1988

- Bokhandlerprisen 1990

- Riksmålsprisen 1997

- Sarpsborgprisen 1999      

- Aamodt-statuetten 2001

- Bokhandlerprisen 2001

- Brageprisen, klassen for skjønnlitteratur 2001

- Natt & Dags bokpris 2001

- Den norske leserprisen 2001

- Nordisk råds litteraturpris 2002 – denne fikk han for den nye boken ”halvbroren”

 

 

Virkemidler

Historien blir fortalt av Kim, mens han sitter sommerhytta til familien på Nesodden, der skriver han ned ”livshistorien” si. Det er også her Fortellingen starter. Han ser tilbake og forteller i 1. person ( jeg person) åra som har gått.

 

Språket i boka bærer preg av en fortellende, humoristisk tone. Historien er nedskrevet av Kim, og forfatteren legger derfor vekt på at det skal høyre ut som han. Kim sin skrivemåte ligger ofte tett opp til måten man tenker på, han nytter ufullstendige setninger og fragmenter. Boka inneholder og mye direkte tale, som formidles på samme måte som fortellingen, på en Oslo ”vestkant ”dialekt . Vi finner også eksempler på flere dialekter i boka, som hos jenta Cecilie og den tidvise femte ”Beatle”, Fred Hansen ( som dessverre døde i en tragisk drukningsulykke i den perioden guttene begynte å få kontakt). Cecilie tilhører overklassen, hun bor i en villa med foreldrene sine i Bygdøy Allé, og snakker det man kan kalle pent og prektig. Fred Hansen bor på ”østkanten”, er av lavere arbeiderklasse og blir mobbet av læreren for å si "vårs" og "demses". Kim er på en måte bindeleddet mellom de to ytterkantene, med et språk som passer godt til ungdomsmiljøet sitt.

 

Saabye Christensen har en personlig og en høyst egen stil, og denne bruker han så vidt jeg vet ganske mye. det gjelder både miljø for handlingen, hovedperson og uttrykksmåte. Skrivemåten hans bærer ingen preg av høytidelighet, men går vanligvis rett på sak. Man kan se dette igjen i hvordan setningene hans er bygd opp, man finner hovedsakelig korte og konsentrerte setninger pluss enkelte lange, og da i form av skildringer med god bruk av komma og bindestreker. Dette gjør forfatteren på en måte ”tilgjengelig”, når det er så lett å lese og forstå som denne boka er gjør det at man lett kjenner seg igjen.

Han bruker også grundige bilder av hendelser der han nytter seg av litt rare sammenlikninger og skjulte poeng. Virkemidler som metaforer og kontraster er og hyppig nyttet av forfatteren .

Han bruker også farger, som han bruker ved formidlinger av stemninger.

Nor det gjelder spennings kurver er det ikke så vanskelig det begynner nesten med en gang høyt oppe og deretter går det opp og ned.

 


Personskildring

 

Kim Karlsen

Kim Karlsen jobber som blomsterbud og er ”hovedpersonen” i boka. Kim Karlsen er med i det meste fordi Kim er "jeg- personen" i boka det er han som forteller om sine tanker og skildringer. Kim havner til slutt på Gaustad sykehus etter et mentalt sammenbrudd i Oslos gater.

Kim er en mager gutt med halvlangt mørkt hår, er høyrehendt og her en stygg krokbøyd pekefinger på høyre hånd. Han er en nokså mislykket person som egentlig ikke helt lykkes med det han gjør. Han er glad i Jenter men klarer ikke helt å bestemme seg for kun en jente, Han drømmer om å starte et band å spille keivhendt bass som Paul Mcharthy hans store idol og kalle navn blant ”gutta”

 

Gunnar

Gunnar er med i beatles gjengen og blir kalt George blant ”gutta”. Gunnar er kanskje den mest intelligente og snakkesalige blant alle sammen i gjengen og det ser du utover i boken. Han har en bror som er med i demonstrasjoner og opptøyer og man kan nok si at han er et type forbilde for jo lengre tid det går jo mer samfunnsinteressert blir han. Gunnar bløffer aldri, han sa han hadde pornoblad og det hadde han, nei bløffer gjør han ikke. Gunnar er kanskje den mest maskuline blant de, og han tar avstand fra rus.

 

Ola

Ola er den sjenerte av dem han stammer halve boken og sier aldri mye. Det fine med Ola er at han aldri slutter å overaske, først er det kjæreste i Trondheim noe ingen trodde var mulig etter hvert blir hun også gravid Ola og han flytter til Trondheim for å bli pappa. Det litt spesielle med Ola var at han var så dårlig på å lyge, han klarte det rett å slett ikke, men heldigvis hadde han vennene sine som reddet han ut fra kniper.

 

Sebastian (Seb)

Seb er muligens den mist sjenerte i begynnelsen, men ut over i boken trekker han seg mer og mer til seg selv p.g.a. foreldrenes skilsmisse og morens nye kjæreste. Han havner på kjøret får noen vener som ikke er så lurt å være med og begynner og ”utforske”. Etter at moren hans nye kjæreste flytter inn flytter han ut og nå blir han bare verre og verre han blir mer og mer innesluttet og er på randen til nervesammenbrudd. Seb har egentlig en sterk personlighet og det merker vi utover i boken hvor han skjerper seg etter å ha vært så langt nede man kan være.

 

Resten av personene som er med er:

Nina (den første kjæresten til Kim, søt og smaker epler)

 

Cecilie (Kims andre kjæreste en snobb med mange penger med strenge foreldre)

 

Jensenius ( Oppgangens Operasanger var før baryton men så tuklet de med uderlivet hans å nå er han sopran, drikker som en bjørn og synger som en engel)

 

Onkel Hubert (en forvirrer ”sjel” som trenger å være i harmoni med seg selv, en ”stor” kunstner)

 

Eller så har vi foreldrene til guttene, men de er alle sammen like med problemer som hoper seg opp.

 

 

Natur og miljøskildring

Handlingen er hovedsakelig lagt til Frogner, der de fire guttene bor. Innimellom ser vi også avstikkerer til Nesodden, Nordmarka og Holmenkollen. Noen glimt fra Paris og København er også tatt med, men ellers holder guttene seg til sine velkjente gater i Oslo. Handlingen relaterer ofte til faktiske hendelser i boka sitt tidsrom.  Jeg tror dette er en måte for å forsterke det miljøet som blir omtalt. Dette gjelder blant annet Vietnamkrigen, folkeavstemmingen om EEC og ungdomsopprøret i Paris.

 

 

Tema

Temaet i boka er etter meg å dømme enkelt og greit oppvekst og vennskap. Boka fortellere om en vanlig oppvekst som alle kan kjenne seg igjen i uansett når og hvor man har vokst opp, selv om dette har handling i tidsrommet 1965-1972. Det er som sagt en slags ”oppvekstsroman”, som mange i pubertetsalderen vil kjenne seg igjen i. Lars Saabye Christensen bruker egne erfaringer og minner til å skrive denne boka, men noen selvbiograf er det ikke.


Budskap

Jeg tror at boka vil fortelle oss hvor lett det er å havne på kjøret med feile kamerater og venneflokker, og hvor vanskelig det er å komme inn på rett kjøl igjen.

Jeg tror kanskje boka handler om uansett hvor mye du håper på en ting blir det ikke altid som man vil det skal bli som bandet ”Snafus” som guttene skulle starte.

Det er også et viktig budskap det at boka bruker venner og ikke foreldre til å trøste og hjelpe når de er på bunden, det boken for fram med det er at den hjelpen man får fra venner er mye bedre enn den fra foreldrene.
Man kan si mye om denne bokens budskap men det viktigste den sier om hvor viktig det er å ha venner som stiller opp for en .

 

 

Min mening om romanen

Beatles” er en meget lettlest og meget interessant bok som drev meg framover i boka fortere en svint. Når man først har begynt på denne boka til Lars Saabye Christensen, er det vanskelig å legge den fra seg før man er ferdig med alle 538 sidene. Boka er etter min mening genial, og jeg forstår godt at den er solgt i mer enn 100.000 eksemplarer og oversatt til flere språk! Det er etter min mening ingen ting å pirke på i denne roman fortellingen bortsett fra at kanskje slutten kunne vært litt mer solid, måtte lese den et par ganger før jeg fikk med meg alt, ellers en bok jeg anbefaler på det sterkeste alle å lese

 

 

Kildehenvisninger

Dagbladets Internett side:

http://www.dagbladet.no/kontekst/3851.html
Lars Saabye Christensen: ”Beatles” 1984

Daria/skoleside:

http://www.daria.no/skole/?tekst=304

http://www.daria.no/skole/?tekst=837

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil