Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Reisen hjem" av Lori Lansens

"Reisen hjem" av Lori Lansens

Et sammendrag og personlig vurdering av boka "Reisen hjem" av Lori Lansens.

Karakter: 6 (10. klasse)

Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
06.05.2013


5-årige Sharla blir forlatt av sin hvite mor og plassert hos naboen, den svarte, ensomme kvinnen Addy Shadd. Addy er 70 år og har dårlig helse, men et varmt hjerte, og hun blir som en bestemor for Sharla. I tilbakeblikk blir vi kjent med Addys dramatiske liv.(…)

 

På sin lange reise bort fra hjemmet opplever Addy stor kjærlighet og avgrunnsdypt svik, inderlig lykke og grenseløs tragedie.

 

Og hele tiden hvisker en stemme i henne at hun skal vende tilbake - reise hjem. Når Sharla kommer inn i Addys liv, kan denne reisen endelig begynne.

(Utdrag fra vaskeseddelen)

 

<bilde>

 

Originaltittel: Rush Home Road.

Forlag: Juritzen

Boka er på 466 sider og er fortalt i 3.person.

Dette er en fiktiv roman.

Den ble utgitt for første gang i 2002 og på norsk i 2011.


Eksemplaret jeg har er 2.opplag.

 

Forfatteren

Reisen hjem er skrevet av den kanadiske forfatteren Lori Lansens. Hun begynte sin karriere som manusforfatter, og reisen hjem er hennes debutroman. Hun har så langt skrevet to andre bøker, aldri alene (the girls) og livet tilbake (the wife’s tale). Det alle bøkene hennes har til felles er at de alle omhandler helt vanlige kvinner med uvanlige historier. Hun bor nå i Los Angeles sammen med hennes mann og to barn.

 

Tema

Reisen hjem handler om to ved første øyenkast ganske forskjellige mennesker som krysser hverandres veier tilsynelatende tilfeldig og som ender opp med å forandre hverandres liv fullstendig. Den handler om hvordan fortiden glir sammen med nåtiden hvis man ikke klarer å gi slipp på den, og den handler om hvordan en enkel hendelse kan få drastiske konsekvenser.

 

Karakterer:

Denne boka har to hovedpersoner og veldig mange bipersoner. Jeg skal fortelle litt om de to hovedpersonene.  

 

Adelaide Shadd

Addy er den ene hovedpersonen i boka. Når vi først blir kjent med henne er hun en gammel dame som bor alene i en liten campingvogn. Hun har et varmt hjerte og en god moral som hun gjør sitt beste for å lære bort til Sharla. Gjennom boka blir vi også kjent med hennes tragiske fortid og hennes problemer med å gi slipp på den.

 

Sharla Cody

Sharla er den andre hovedpersonen. Hun er fem år i begynnelsen av boka, og skal begynne på skolen. Hun bor i en campingvogn sammen med den hvite moren sin som virker til å ha en ny kjæreste hvert halvår. Da moren forlater henne sammen med den nye kjæresten flytter hun inn hos Addy og livet hennes forandres fullstendig. Det eneste Sharla vet om faren er at han heter Cody. Og han er svart.

 

Innhold

Boka begynner med at moren til Sharla, Collette, har fått seg en kjæreste som ikke liker Sharla, og hun blir derfor sendt ut døra alene sammen med en plastpose som inneholder noen klær, en pysjamas, en badedrakt og en konvolutt som inneholder et brev og litt penger. Hun vet hvor hun skal, hun skal til nummer fire, der hvor Addy Shadd bor. Sharla kjenner ikke Addy Shadd, men hun vet at moren har snakket med henne. På veien blir plastposen stjålet av nabojenta, og Addy Shadd får ikke konvolutten.

 

Addy finner allikevel ut at Collette ikke kommer tilbake, og ser seg nødt til å ta vare på barnet da hun er redd det ellers vil bli plassert på fosterhjem.

 

Når Sharla kommer inn i livet til Addy sklir fortid sammen med nåtid, og vi lærer om hennes liv gjennom mange tilbakeblikk. Vi får vite at hun ble kastet ut av hjembyen Rusholme i Canada, når hun som gravid 15-åring blir beskyldt for å ha forårsaket brorens død og vi får høre om rekken av tragedier som har fulgt henne. Vi får vite om hennes mange forsøk på å reparere sitt knuste kjerte og finne ekte kjærlighet.

 

I nåtiden begynner Sharla på skolen, og Addy ser at ikke alt er som det skal være. Sharla sier aldri noe, og Addy lurer på hva hun skal gjøre.

 

Samtidig vet Addy at hun ikke har så lenge igjen å leve, og forsøker febrilsk å finne noen som kan ta hånd om Sharla, men bestefaren virker å ha fornektet både datteren og barnebarnet og hun kan ikke finne faren hennes noe sted. Vil alt ordne seg til slutt, eller er de begge forfulgt av tragedier? Og vil Addy noensinne komme hjem igjen?

 

Miljø

Handlingen foregår for det meste på en campingplass i Canada, selv om reisen til Addy Shadd

også fører oss til forskjellige småbyer og storbyer og et par ganger over grensa til USA. Tidsrommet i historien varierer også. I ”nåtiden” befinner vi oss ett eller annet sted på 70-tallet, og siden vi i tilbakeblikkene går gjennom Addys fortid beveger vi oss fra 1920-åra og fram til nåtiden. De historiske forholda spiller en ganske stor rolle i boka, særlig når det gjelder rasisme.

 

Stemning

I løpet av denne boka har jeg kjent på både dyp, hjerteskjærende sorg og glødende glede. Jeg har møtt på knusende hat og forførende kjærlighet. Mange ganger har jeg sittet med en klump i halsen, eller blitt virkelig opprørt over hvor urettferdig livet til disse menneskene er. Jeg har kjent gleden når noe endelig ser ut til å gå riktig vei, og ropt i fortvilelse når det ikke gjør det. Denne boka har stemninger som jeg vet jeg kommer til å kjenne på veldig lenge.

 

Vurderinger

Reisen hjem forteller om livet, uten å dekke til noe, uten å gjemme noe, ikke noe er utelatt. Bare livet, akkurat slik som det er for disse personene. Kanskje dette er en av grunnene til at denne boka traff meg, det at den er så oppriktig, direkte og ærlig.

 

I begynnelsen tok jeg meg selv i å lure på hva det var for en bok jeg leste, men nå som jeg har lest den ferdig vet jeg det. Reisen hjem er en av de nydeligste, vakreste, tristeste og såreste bøkene jeg har lest, og selv nå, når jeg har lest det siste ordet og lukket permene, så sitter jeg med en klump i brystet og en sitring i kroppen etter den sterke historien og den totalt uventa avslutninga. Jeg synes forfatteren har gjort en veldig god jobb med å fange leseren. Boka blir heller aldri kjedelig fordi den alltid hopper mellom fortid og nåtid. Språket er ikke for vanskelig, og bildene forfatteren maler gjør at leseren lett kan forestille seg hvordan det var. Dette er en sånn bok som kryper under huden på deg og sitter i lenge, og jeg kan virkelig anbefale den til alle som er på min alder og eldre, selv om man nok bør like å lese før man begynner på denne.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil