Søk i stiler
 

Den kalde krigen


Manus til muntlig eksamen om den kalde krigen.

Sjanger:AnnetLastet opp:17.04.2013
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Den kalde krigen
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookInnledning:
Den kalde krigen er et veldig omfattende emne, og før jeg setter i gang vil jeg forklare hvordan jeg vil legge opp oppgaven min. Jeg skal snakke i årstall rekkefølge, og se på noen historiske fakta og historiske øyeblikk. Helt til slutt vil jeg komme med en kort vurdering av i hvilken retning denne konflikten beveger seg nå.

 

Punkter jeg skal snakke om:
*Jaltakonferansen

*Supermaktene og våpenkappløpet

*Cuba-krisen

*Vietnam krigen

*Perestrojka og glasnost

*Marshallhjelpen

*Krigen er over

 

Jaltakonferansen:
Jaltakonferansen var et møte som foregikk i januar 1945 og varte i en uke mellom statslederne i USA, Storbritannia og Sovjetunionen. Det var et fortsettelse av møte i Teheran, og ble brukt til å koordinere de tre stormaktenes krigsinnsats mot Tyskland under andre verdenskrig. Statslederne som deltok fra landene var Franklin D. Roosevelt, Winston Churchill, Josef Stalin.

 

På konferansen ble det bestemt disse punktene:
*De østeuropeiske landene som ble befridd av «den røde hær», skulle få holde frie valg.

*De forente nasjoner også kalt FN skulle opprettes for å forhindre framtidige kriger.

*Sovjetunionen skulle gå med i krig mot Japan etter at Tyskland var slått.

*Tyskland skulle deles i fire soner der Storbritannia, Sovjet, USA og Frankrike skulle kontrollere hver sin sone.

*Berlin skulle deles i 4 sektorer og kontrolleres av de fire landene.

Supermaktene og våpenkappløp:
Kalde krigen står mellom to parter, USA og Sovjetunionen, også kalt supermaktene. Begge landene ville skaffe seg store og mektige våpen, så de kunne true motstanderen. De lagde større, sterkere og kraftigere våpen.

 

Atomvåpnene kom for første gang i Hiroshima, i slutten av andre verdenskrig. Amerikanerne hadde mange høyt utdannede forskerere fra mange steder i verden. Mange forskere som hadde bodd i tysk-okkuperte nasjoner flyktet fra landene sine. Et stort antall av disse flyktet til U.S.A. Der hjalp de hverandre, og deres nye nasjon for å lage en bombe som kunne gi dem stor makt, Atombomben. Nå, da bomben var laget var det bare en ting som sto igjen. Hvordan skulle bombene fraktes? De første bombene måtte fraktes med store bombefly, som russerne fort kunne se på sine radarer.

 

Det var balanse, for i løpet av tidsperioden 1945-1960 hadde russerne tatt igjen amerikanernes forsprang. For, hvis amerikanerne sendte et masseødeleggelses våpen mot russerne ville russerne sett det, og sendt en tilbake. Ja, Sovjet ville blitt utryddet først, men U.S.A ville blitt bombet like etter. Dette skapte fred i ufreden.

Cuba-krisen:

Cubakrisen var en konfrontasjon som oppstod mellom USA og Sovjetunionen i oktober 1962. Grunnen til krisen var opptrapping av det sovjetiske militære engasjement i Cuba, og som brakte de to supermaktene til atomkrig. Den mest anspente perioden begynte 16 oktober i 1962, da president John F. Kennedy fikk se bildebevis på sovjetiske installasjoner for avfyring av atomvåpen. Krisen varte bare i 13 dager så den var ferdig allerede 28 oktober 1962.

 

Denne krisen oppfattes som den perioden hvor den kalde krigen var nærmest å utvikle seg til en atomkrig. En viktig faktor for å forstå alvoret i Cubakrisen, var den USA-støttede invasjonen i Grisebukta i april 1961.

 

Invasjonen ble slått tilbake, men det cubanske lederskapet med Fidel Castro og Che Guevara i spissen, var overbevist om at USA ville slå til med et nytt og langt større angrep. Av denne grunn knyttet Cuba sterkere bånd til Sovjetunionen.


Vietnamkrigen:
Krigen startet da FNL-geriljaen som var støttet av Nord-Vietnam gikk til opprør mot det sør-vietnamesiske styret for å forene Vietnam under kommunistisk ledelse. USA fryktet gjennom dominoteorien at dette ville kunne føre til en spredning av kommunismen over hele Sørøst-Asia, særlig på bakgrunn av den politiske uro i blant annet Indonesia på denne tiden, hvor kommunistene hadde stor framgang. Så USA støttet det sør-vietnameske styret med våpen og penger.

 

De nordvietnamesiske styrkene som var ledet av Ho Chi Minh, fikk våpen og økonomisk støtte fra Kina og Sovjetunionen.

 

Konflikten i nord og sør utgjorde en borgerkrig.

 

Dominoteorien betyr at visst en faller, faller alle. For eksempel visst et land ble kommunistisk så kunne det smitte over på andre land så det skjer det samme med dem.

 

Perestrojka og Glasnost:

Da Mikhail Gorbatsjov ble leder i Sovjetunionen i 1985, startet han et arbeid for å modernisere kommunismen. Han lanserte perestrojka, reformer i økonomien, og glasnost, åpenhet i politiske spørsmål. Det var nå lov til å kritisere regjeringen og butikkene kunne nå få større vareutvalg samtidig at prisene ble senket. Friheten ble godt modtatt av innbyggerne i Øst-Europa.

 

Krigen er over:

I 1989 kunne folket begynne å rive muren som hadde skilt det tyske folk. Og et par år senere ble også Sovjetunionen oppløst. Begge stormaktene hadde brukt sinnsyke summer med penger for å holde igang både våpenkappløpet og romkappløpet, for ikke å snakke om alle krigene som ble ført. Sovjet hadde brukt mer enn de kunne, og de var ikke like økonomisk sterke som USA, de hadde ikke mer penger igjen til det livsviktige.

 

*Selv om den kalde krigen er over har mange land skaffet seg atomvåpen.

 

Det er fortsatt fare for atomkrig og flere land som USA, Frankrike, Russland og Nord-Korea har skaffet seg atomvåpen.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

eheh
06.03.2014 18:24

Bra!
26
anbefalinger
Hva fikk du i karakter på dette? Og er det egentlig korrekt alt samma?

Fokin' bish
09.02.2017 18:21

Bra!
24
anbefalinger
Særdeles bra, jeg er storfornøyd med dette. Bra jobbet!

:)
11.06.2014 17:55

Bra!
7
anbefalinger
Tusen takk!
Hjalp veldig mye til Eksamen!  Very Happy :-D


11.06.2018 09:38

Bra!
4
anbefalinger
Dette var en god eksamen. Jeg liker at du er flink9 på skole. Neste ganf jeg får oppgave, jeg kontakter bare daria

mej
29.11.2016 09:57

Bra!
3
anbefalinger
Denne hjalp meg masse med en presentasjon om den kalde krigen. TUSENTAKK:*

karro
23.11.2015 22:26

Bra!
1
anbefalinger
tuuusentakk, hjalp veldig Smile :-\)


11.06.2018 09:39

Bra!
1
anbefalinger
HERRRRRLIIII SEXER PÅ EXSAMEENENNNNNN!!

ligma
07.06.2019 10:15

Bra!
1
anbefalinger
kommer til å bruke denne på eksamen jeg har neste uke

glad mann
09.03.2018 00:09

Bra!
0
anbefalinger
Denne sikret meg en 6er, jeg presenterte det du hadde skrevet!

YEET
21.09.2018 08:36

Bra!
0
anbefalinger
faktisk så foregikk jaltakonferansen i februar


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.021 sec - 1 pageviews