Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > "Du må ikke sove" av Arnulf Øverland

"Du må ikke sove" av Arnulf Øverland

Diktanalyse av Arnulf Øverlands "Du må ikke sove".

Sjanger
Analyse/tolkning
Språkform
Bokmål
Lastet opp
28.01.2013


Sjanger : Lyrikk, dikt-diktsamling, røde samling

 

Når er teksten skrevet: 1937, førkrigstiden

 

Kort handlingsreferat: Øverland ønsker å gi et troverdig bilde av nazismens sanne vesen. I tillegg er diktet ett angrep på folket sin likegyldighet til det som skjer rundt dem. Øverland spår demokratiets undergang hvis nazismen får slå rot. om at folk nå tar ett oppgjør med en ideologi som er menneskefiendtlig og ond. Øverland bruker også en tosidet ‘’jeg’’ person. Det er den ene ‘‘jeg’’ personen som prøver å ‘’vekke’’ drømmeren opp, for å innse og se hva som skjer rundt han. Han vil vise drømmeren virkeligheten, og vil at han skal stå opp å kjempe imot nazismens ideologi og udemokratiske form å styre på. Han vil vekke han for å vise han at det som skjer rundt han er galt og at han må være forbredt til å stå opp og frem for hans folk.

 

Oppbygning: Teksten bygger seg opp, og er delt opp i korte avsnitt opp mot et spenningspunkt som kommer i midten av diktet. Så beveger diktet seg rolig nedover til en slutt.


 

Virkemidler/fortellermåte: Arnulf bruker mye tegnsetting for å utrykke følelsene sine sterkere. Gjentakelser som f eks du må ikke sove eller Europa brenner for å få frem budskapet. For å understreke alvoret bruker Øverland ekspressive spørsmål. To hovedpersoner: det lyriske ‘’jeg’’ er altså Øverland selv på ett vis. Men diktet er veldig karakteristisk ved at det har to jeg-personer. Den ene hovedpersonen er jeget og den andre er en person vi ikke spesielt vet hvem er som han prøver å vekke opp. Det blir også brukt bibelske sitater som forfattereren gjør om. Eks. ‘’Tilgi dem ikke; de vet hvad de gjør’’ I bibelen blir det skrevet ‘’tilgi dem, de vet ikke hva de gjør’’

 

Språk: Det blir brukt et lyrisk språk som er vanlig for forfatterens samtid og litterær tid. Fasestrofer og enderim.

 

Tema: - Advarte mot nazismen. Diktet "Du må ikke sove" vil vekke oss og varsle om det som foregår i Europa på denne tiden.

Øverland er profetisk og skjønner hva som skjer, han ser at – "Europa brenner".

 

Egenvurdering (hvordan liker du teksten og hvorfor?) : Jeg liker dette diktet siden det er et veldig fangende dikt som appellerer til alle av diktet i samtiden. Det er også veldig direkte og saklig på en allmenn forståelig måte, slik at alle kunne forså innholdet av diktet og tolke budskapet uten spørsmål. Øverland er også veldig flink til å uttrykke sin frustrasjon, noe som virkelig setter deg inn i Øverland og andre motstanderes frustrasjon.

 

Spenningstopp/vendepunkt: Spenningstoppen er når han snakker direkte til folk om at dem må ikke være blind. (utdrag)

 

 ’’Du må ikke sitte trygt i ditt hjem
og si: Det er sørgelig, stakkars dem!
Du må ikke tåle så inderlig vel
den urett som ikke rammer deg selv!
Jeg roper med siste pust av min stemme:
Du har ikke lov til å gå der å glemme!

 

Tilgi dem ikke; de vet hva de gjør!
De puster på hatets og ondskapens glør!
De liker å drepe, de frydes ved jammer,
de ønsker å se vår verden i flammer!
De ønsker å drukne oss alle i blod!
Tror du det ikke? Du vet det jo! 
’’

 

Kjennetegn for førkrigstiden: Det er mye elendighet, frustrasjon og sinne. Lyrikk og diktning ble også brukt mye på denne tiden for å fange leserne, slik at det ble mer lystig å lese tekstene forfattere skrev på denne tiden.

 

Personlig pronomen: Arnulf bruker ord som i samtiden var korrekt. Han skriver ikke med preg av dialekt. F.eks jeg, mig, du, vi

 

Forfatter info: Arnulf Øverland er kjent for å skrive motstands dikt, noe som senere førte til at han selv ble ført til en konsentrasjons leir under krigen av tyskerene.

 

Budskap: Budskapet er å vekke folk til å se nazismens sanne vesen. Til å stå opp mot nazismen og bekjempe deres ondskap. Øverland ønsket at folket skulle sperre opp øynene å se hva som virkelig foregår rundt om i Europa. Og diktet var også en oppfordring om at vi skulle ta ansvar for hverandre og sammen slåss mot brudd på menneskerettighetene og nazismen generelt.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil