Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Melkeveien, sola og alle planetene

Melkeveien, sola og alle planetene

Dette er egentlig manuset mitt til naturfag muntlig, men tenkte jeg kunne dele det med andre elever! :) Legg gjerne en kommentar!

Sjanger
Faktaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
22.04.2012

Melkeveien:

Melkeveien er navnet på galaksen hvor solsystemet vårt befinner seg. Andromedagalaksen er den galaksen som ligger nærmest Melkeveien. Andromedagalaksen beveger seg mot galaksen vår, i en fart på 100 til 140 km i sekundet, som betyr at Melkeveien vil kollidere med Andromedagalaksen i fremtiden. De eldste stjernene i Melkeveien er omtrent 13 milliarder år gammel, nesten like gammel som universet selv.

 

Melkeveien er en spiralgalakse som består av mellom 200 milliarder og 400 milliarder stjerner. Melkeveien kalles for en spiralgalakse fordi alle stjernene roterer raskt rundt sentrum av galaksen. Melkeveien har en diameter på 100 000 lysår. Lysår er lengdemålet for astronomiske avstander. Et lysår er den distansen lyset tilbakelegger på ett år. Solsystemet vårt befinner seg i ytterkanten av melkeveien, i den armen som heter Orion armen.

 

Sola:

Sola er en glødende gasskule, som ligger i sentrum av solsystemet. Alle planeter, asteroider, meteoroider, kometer o.s.v går i bane rundt Sola.

 

Sola består av 74% hydrogen, 25% helium mens resten er spor av andre grunnstoffer.

 

Sola er omtrent 4,6 milliarder år gammel. Sola gjør veldig mye fusjon. Da gjøres det omtrent 700 millioner tonn hydrogen om til 695 millioner tonn helium i sekundet, mens 5 millioner tonn blir omgjort til elektromagnetiske bølger, gammastråling.

 

Solvind er en strøm av ladete partikler som blir slynget ut av den ytterste atmosfæren rundt sola. De ladete partiklene er elektroner og protoner, heliumioner og tyngre ioner. Når solvinden er kraftigere enn normalt, og slynger elektrisk ladete partikler mot jorden, blir det skapt nordlys.

 

Solflekker er kjølige og mørke flekker på Solens overflate.

 

Merkur:

Merkur er solens nærmeste planet og den åttende største. Merkur ligner veldig på månen, både når det gjelder størrelse og utseende. Ettersom Merkur er den planeten som ligger nærmest sola, har den en veldig varm overflate på dagen, men en kald overflate på kvelden. Merkur er dekket av sand og stein, og har en gråbrun farge. Den er dekket av runde groper, som blir kalt for kratre. Det finnes også mange kratre på månen, og det har også vært kratre på jorden, men disse ble visket bort av rennende vann og vind. Merkur er den minste planeten i solsystemet vårt.

 

Venus:

Planeten Venus blir kalt for «Jordas tvilling» fordi den er ganske lik Jorda. Den er nøyaktig like stor som Jorda, og inneholder like mye metall og stein som jorda. Men det er også mange forskjeller mellom Venus og Jorda. Venus er dekket med tykt lag med hvite skyer, så man kan ikke se overflaten til Venus, ettersom det ikke er noe åpning mellom skyene. Under skyene er det veldig varmt, Venus er varmere en Merkur selvom den ligger lengre unna Sola enn Merkur. Venus sender ut lys, derfor er den vanligvis synlig med det blotte øyet. Planeten er ikke selvlysende slik som sola, den bare reflekterer solstråler. De hvite skyene i Venus reflekterer mye lys, derfor lyser Venus sterkere enn de andre planetene. Venus er den mest lyssterke i himmelrommet etter sola og månen. Romerne ga den derfor navnet etter Venus, som var kjærlighetens og skjønnhetens gudinne.

 

Jorden:

Jorden er bygget opp av stein og metall. I midten er jorden glovarm og inneholder smeltet jern. Lengre ut er jorden kjøligere. Her er det smeltet stein. Ytterst ligger det en kald skorpe, her lever vi. Det hender noenganger at smeltet stein kommer til overflaten, da får vi vulkanbrudd.

 

Jorden kalles for den blå planeten. Det er fordi mesteparten av Jorden er dekket av blå hav. Atmosfæren til jorden er spesiell i forhold til de andre planetene i solsystemet. En atmosfære er et lag av gasser som omgir en planet. Jordens atmosfære inneholder 78% nitrogen, 21% oksygen og 1% andre gasser. Mennesker, planter og dyr trenger denne atmosfæren for å leve. Årsaken til at vi har de fire årstidene er fordi jordas akse står på skrå. Når nordpolen peker mot solen, er det sol og sommer på den nordlige halvdelen av jorden, og når jorden er halvveis rundt sola, er det sydpolen som peker mot sola. Da er det sommer og sol på den sørlige halvdelen og vinter på den nordlige halvdelen.

 

Mars:

Mars er den fjerde planeten i solsystemet vårt, når det gjelder avstanden fra solen, og ligger rett utenfor Jorda. Mars kalles for den rød planeten fordi bakken har en rød/brun farge. Fargen kommer av at bakken er dekket med steiner som inneholder rød/brun rust.

 

Planeten Mars er laget av stein og metall. Det finnes både fjell og daler på Mars, som er mye større enn de vi har på jorda. Mars ligger lengre vekk fra Sola enn jorda, og er derfor mye kaldere. Temperaturen på Mars er lavere enn det den er på jorden. Den høyeste temperaturen er 27°C, og den laveste er målt på -133°C.

 

Tyngdekraften på Mars er også lavere enn Jorda, det er bare 38% av det den er på jorda. Det vil si at en person som veier 60kg på jorda, vil bare veie 23kg på Mars.

 

Atmosfæren på Mars inneholder nesten bare CO2. Bare 0.13% av atmosfæren er oksygen.

 

Jupiter:

Jupiter er den femte planeten fra solen. Jupiter er den største planeten, og er derfor oppkalt etter den største og mektigste guden Jupiter. Han var gudenes konge. Jupiter er annerledes enn de andre planetene. De fleste av dem er laget av stein, mens Jupiter nesten bare er laget av gass. Gassen er presset så hardt sammen at den er flytende.

 

På Jupiter finnes det ikke noen fast overflate, som her på Jorda. Jupiter består av 75% hydrogen og 25% helium. Over denne flytende overflaten ligger det en atmosfære. Atmosfæren består av mange forskjellige lag. Jupiter har veldig fargerike men giftige skyer, og under disse skyene er det andre skyer igjen, og slik fortsetter det innover mot midten.

 

Atmosfæren består av mange forskjellige lag. Det finnes et lag med vann her, men også lag med giftige gasser. Temperaturen i disse skyene med gasser er 150 kuldegrader. Det blir varmere og varmere jo lenger inn mot midten av planeten du kommer, og man tror at i midten på Jupiter er det mye varmere enn på overflaten til sola. Kanskje finnes det et sted mellom de kalde skyene ytterst og den varme kjernen som har passe temperatur til at det kan finnes liv der.

 

Saturn:

Saturn er den sjette planeten fra solen, og den nest største.

 

Som Jupiter består Saturn ca. 75% hydrogen og 25% helium. Noe annet den har i likhet med Jupiter er at den ikke har noe fast overflate. Planeten består av gasser, men skyene er ikke så fargerike som på Jupiter. Saturn har ringer, som består av millioner små isklumper som går i bane. De små isklumpene har virvlet rundt planeten i millioner av år. Saturns ringer har en diameter på 250 000 km, og er mindre enn 1km tykke. Temperaturen på Saturns overflate er på 180 kuldegrader.

 

Planeten Saturn er lett å kjenne igjen på ringene rundt.

 

Uranus:

Uranus er den syvende planeten fra Sola, og den tredje største.

 

Uranus er omgitt av et ring-system akkurat som planeten Saturn. Akkurat som Jorden, har mange andre planeter årstider, men ingen har like merkelige årstider som Uranus. På nordpolen og Sydpolen til Uranus er det dag i 42 år i strekk, så kommer det 42 år med bare natt.

 

Uranus består stort sett bare av stein og is, men det finnes også mye gasser på planeten. En av gassene er den giftige metangassen. Gassen suger til seg rødt lys, men sender blått lys tilbake til rommet. Det er grunnen til at planeten har et blågrønt utseendet.

 

Neptun:

Neptun er den åttende planeten fra Sola, og den siste planeten i solsystemet vårt. Neptun blir ofte kalt for «den blå planeten». I størrelse og utseendet er den veldig lik Uranus. Neptuns blåfarge kommer av skyenes giftige blå/grønn gass.

 

Neptun har også ringer, men disse er mørke og vanskelige å se. Neptun er ca. Fire ganger større enn jorda. Overflatetemperaturen på Neptun er rundt 200 kuldegrader.

 

Neptun er en gassplanet, men det er antakeligvis en steinkjerne innerst. Neptun har de kraftigste vindene i solsystemet. Noen vinder kan komme opp i 2000 km i timen.

 

Kilder:

http://www.daria.no/skole/?tekst=6852

http://no.wikipedia.org/wiki/Solen

http://www.astronomi.no/DNP/nineplanets/neptune.html

http://beagle.hihm.no/042062/FaktaJupiter.htm

http://snl.no/.search?e=snl&query=melkeveien+

- Eureka 8.trinn (Naturfagsboka)

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil