Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Tyskland og Berlin

Tyskland og Berlin

Kort om hvordan Tyskland forandrer seg fra kart til kart og hvorfor denne forandringen skjer, en presentasjon av Berlins historie frem til 1991 og hvilke inntrykk besøket i Berlin gjorde på meg.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
14.10.2011


KART OG BESKRIVELSE AV TYSKLAND (1872-2011)

 

Før 1872

<bilde>

 

Den Fransk-Prøyssiske krigen varte mellom 1870 og 1871. Det var en krig mellom Frankrike og ”Det Nord-Tyske forbund” under Preussens ledelse og noen av de Sør-Tyske statene. Da Tyskland vant overlegent i 1871 kunne Tyskland endelig samles under Preussens ledelse. Kong Ludvig 2 av Bayern spurte om den Prøyssiske kongen Wilhelm ville bli keiser av det tyske riket. Det ville han, og det ble holdt en seremoni i Versailles den 18. Januar 1871. Tyskland stod nå samlet som en forbundsstat med 27 stater, med Preussen som ledende stat.

 

Mellomkrigstiden, ca. 1930

<bilde>

<bilde>
<bilde>


I mellomkrigstiden var det stor misnøye i Tyskland. Etter første verdenskrig måtte Tyskland ta ansvaret for å ha startet krigen. De ble dømt til å betale en god del krigsgjeld. Landet måtte også gi fra seg koloniene sine i Afrika, Kina og Stillehavet. Disse ble fordelt mellom seierherrene ved Versailles-Traktaten.

 

Tyskland var også blitt splittet etter krigen. Blant annet ble landet delt i to, ved at den polske «korridoren» til Østersjøen skilte Øst-Preussen fra resten av Tyskland. Mange var også opprørt over at havnebyen, Fristaden Danzig, var blitt omkranset av Polen. Byen var kjent som en fristat og den var beskyttet av Folkeforbundet. Men da Polen tok over byen, slapp Polen å betale avgiftene for havnen. Veldig mange tyskere fant dette urettferdig.

 

Tyskland 1942

<bilde>

Disse landene ble okkupert av Tyskland under 2. verdenskrig: Polen, Danmark, Norge, Belgia, Nederland, Frankrike, Hellas, Jugoslavia, deler av Vest-Egypt, Kreta, dagens Ukraina, Moldova, Litauen, Latvia, Estland, Hviterussland, deler av Vest-Russland og Tunisia. Noen vil vel si at Tyskland begynte å nærme seg verdensherredømme.

 

Tyskland 1945

<bilde>

Da andre verdenskrig var over i 1945 var seierherrene enige om at noe måtte gjøres med Tyskland. Nå hadde de ansvaret for å ha startet to verdenskriger. Derfor ble det bestemt av seierherrene - USA, Sovjetunionen, Frankrike og Storbritannia – at Tyskland og Berlin skulle bli delt i fire mellom dem. De holdt en konferanse februar 1945 der de diskuterte Tysklands fremtid. De allierte (Frankrike, Storbritannia og USA) fikk Vest-Tyskland, mens Sovjetunionen fikk Øst-Tyskland. Siden hovedstaten Berlin ligger på Øst-siden av Tyskland ville De Allierte få sin del av hovedstaten. Berlin ble derfor også delt i fire.

 

Tyskland i 1949-1989

<bilde>

 

I 1949 ble Tyskland delt i to. Storbritannia, USA og Frankrike slo sammen sine tre deler til en del. Sovjetunionen likte ikke dette, og følte at de tre landene samlet seg sammen. Nå var Vest-Tyskland (BRD) blitt en demokratisk stat med egen regjering, mens DDR, Øst-Tyskland, ble en kommunistisk stat. Berlin ble også delt i to, og flere flyttet fra den Østlige delen til den Vestlige delen. I 1961 hadde så mye som 2 millioner Tyskere dratt fra Øst til Vest pga. dårlige forhold i den Østlige delen. I 1961 krevde Sovjets leder, Khrusjtsjov, at Vesten skulle gi opp Vest-Berlin men de nektet. Sovjet svarte med å sette opp piggtråd mellom grensen tikl Øst- og Vest-Berlin, og truet med å drepe alle som krysset grensen. Senere ble piggtråd gjerdet gjort til en mur, mer kjent som Berlinmuren, eller skammens mur. Muren ble revet i 1989 under den demokratiske prosessen i DDR og Sovjetunionen.

 

Tyskland i dag

<bilde>

Kart fra worldtravels.com.

 

I dag er Tyskland en føderalstat med demokratisk styre. Landet er gjenforent, altså ikke delt i øst og vest lenger. I 1990 ble Berlin gjort til landets hovedstat. Tyskland har 82 millioner innbyggere og er 357021 kvadratkilometer stort.

 

I den tyske politikken har de et presidentvalg hvert femte år, og valg til parlamentet hvert fjerde år. Likevel er det ikke presidenten som har den politiske makten, det er det forbundskansleren som har. Landet er delt inn i 16 delstater, med mye selvstyre i hver stat.

 

Når det kommer til næringslivet så er Tyskland et av de største industrilandene i verden. De har EUs største økonomi, og er en viktig handelspartner for Norge. I 2010 hadde Tyskland sin største økonomiske vekst siden gjenforeningen av landet i 1989. Likevel er det mye arbeidsledighet i landet, særlig i de østlige delene.

 

BERLINS HISTORIE (1237-1991)

Berlin fikk byrettigheter i år 1237, og et felles byråd med Köln i 1307. Berlin og Köln sluttet seg tidlig til Hansaforbundet, et handelskompani for Nordeuropeiske byer. Innbyggertallet ble halvert i løpet av trettiårskrigen, da farsotter, svensker og keiserlige tropper herjet, brannskattet og besatte byen. På 1400-tallet ble Berlin til en fyrstelig residensby.

 

Lysere tider kom under Fredrik Vilhelm, også kjent som Den Store Kurfyrste. Han lagde Friedrich Wilhelm-kanalen i 1669, noe som var starten på byens oppgangstid. Han gjorde også Berlin til en omlastningshavn for trafikk mellom Hamburg og Breslau, og han bygde paradegaten Unter den Linden.

 

Berlin fortsatte sin fremgang utover 1700-tallet og under Fredrik 2. Selv om byen nok en gang var utsatt for besettelse og brannskatting under syvårskrigen, så fortsatte innbyggertallet å stige. Statistikk viser at folketallet lå på rundt 9000 på 1600-tallet, og det utviklet seg til ca. 180 000 innbyggere i starten av 1800-tallet.

 

I 1701 ble Berlin hovedstaten i det nye riket Preussen. Da universitetet kom i 1810 var det tydelig at Berlin hadde utviklet seg til et sentralt og kulturelt samfunn. Byen hadde også en industriell utvikling som gjorde Berlin til en viktig verdensby. Dannelsen av Det Tyske Riket gjorde også viktige innspill i Berlins utvikling. Byen fikk sin egen stil, med gode tilbud til kulturlivet og et solid næringsliv. Likevel var arbeiderdelene av byen temmelig grå, og det Prøyssiske militæret preget hele byen.

 

Byen ble enda større i 1920, da flere områder ble innlemmet. Dette tilsvarer Berlins nåværende areal (2011). I 1936 var Berlin arrangøren av de olympiske sommerleker. Tre år senere blir byen rammet av et bombeangrep av De Allierte. Kampene mellom Berlin og De Allierte varte frem til mai 1945, da Sovjetunionen tok over makten.

 

I løpet av sommeren 1945 hadde Sovjetunionen, USA, Storbritannia og Frankrike fordelthele Tyskland og Berlin mellom seg. Sovjetunionen fikk Øst-Tyskland, mens de andre fikk Vest-Tyskland.  Etter hvert ble det sterk motstand mellom Øst- og Vest-maktene. 24. juni 1948 satte Sovjetunionen opp en blokade rundt Øst-Berlin. Det tok ikke lang tid før byen sultet. For å hindre at innbyggerne sultet i hjel begynte Vest-maktene å sende inn forsyninger med fly. Med dette fikk ikke blokaden noen virkning, og den ble opphevet den 12. mai 1949. Striden mellom maktene førte til to ulike styrer i Tyskland, men Sovjetunionen på den ene siden og USA, Frankrike og Storbritannia på den andre.


 

Den 17. juni 1953 skjedde en oppstand mot DDR regimet. Det hele startet med en streik blant arbeiderne dagen før. Antallet som deltok i protestene ligger mellom 400 000-1,5 millioner. Det var en uorganisert protest, uten ledere eller en plan. Det hele startet altså som en arbeiderstreik og utviklet seg til en stor protest mot det kommunistiske diktaturet. Sovjetiske stridsvogner brukte vold for å få kontroll over situasjonen, og tok opptil flere hundre menneskeliv. Selv etter 17. juni var det flere oppstander rundt om i landet. Protestene var på sitt sterkeste mot midten av juli. Vest-Tyskland gjorde den 17. juni til sin nasjonaldag, og har siden vært en viktig minnedag for hele Tyskland.

 

På 50-tallet skjedde en masseflukt fra Øst-Tyskland til Vest-Tyskland. De fleste flykningene var unge og utdannede, og dette førte til at den Øst-Berlins økonomi gikk dårlig. Øst-Tyske myndigheters svar på dette var å bygge en mur som delte Berlin i to. Denne muren ble kalt Berlinmuren eller Skammens Mur. Muren ble revet den 9. November 1989, pga. Den demokratiske revolusjonen mot DDR, og kun få deler av den står igjen den dag i dag.

 

Storbritannia, Sovjetunionen, Frankrike og USA gav fra seg sin makt over Berlin, og byen var en selvstendig stat oktober 1990. Berlin blir også til delstat, og  Tysklands offisielle hovedstat. I 1991 ble den tyske regjeringen og forbundsdagen flyttet fra Bonn til Berlin.

 

INNTRYKK ETTER BESØKET

Da jeg kom til den første konsentrasjonsleiren, Sachsenhausen, ble jeg overrasket over hvor lite som var igjen av den opprinnelige leiren. Store deler var revet ned eller pusset opp, og det så bare ut som en åpen plass. For min skyld var dette en skuffelse, fordi jeg hadde forventet en nok så original leir. Alt i alt følte jeg at jeg ikke fikk helt riktig inntrykk av leiren. Likevel påvirket turen til Sachsenhausen og Ravensbrük meg på flere måter. Jeg sitter igjen med tanker, spørsmål, kunnskap og forferdelse.

 

Jeg kan på ingen måte forstå at mennesker kunne være så grusome mot hverandre. Det å komme så tett innpå det var uvirkelig. Jeg forsto nok ikke hvor fæle forholdene på leiren var, før vi gikk inn i en av brakkene fangene hadde bodd på. Vi var rundt 120 mennesker og fikk så vidt plass. Da guiden fortalte at så mange som 250-500 mennesker hadde bodd sammen i det rommet fikk jeg helt sjokk.

 

Da jeg kom hjem satt jeg igjen med mange tanker og spørsmål. Sikkert de samme tankene og spørsmålene som mange før meg. Hvordan er dette mulig? Hvordan kan én man hjernevaske mennesker på denne måten? Vanlige mennesker som deg og meg. De som bodde på leirene må ha vært ufattelig modige og redde på samme tid. Jeg kjenner jeg får frysninger ved å tenke tilbake. Et sted hjemsøkt av ondskap og tortur.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil