Søk i stiler
 

Mahatma Gandhi


Kort stil om Mahatma Gandhi.
Sjanger:BiografiLastet opp:22.05.2011
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Historiske personer
Asiatisk historie
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


Mohandas Karamchand Gandhi, bedre kjent som Gandhi var en indisk frigjøringsleder og statsmann.

 

Han ble født 2. oktober 1869 i Gujarat i britisk India og døde 30. januar 1948 i New Delhi, India. Gandhi regnes som Indias far, og 2. oktober, dagen han ble født er en nasjonal helligdag over hele India.

 

Først skal jeg fortelle noe om India og England. Til 1947 var India en engelsk koloni. India og Pakistan var et subkontinent sammen helt til det ble to stater i 1944. Pakistan ble for muslimene og India for hinduene. Gandhi og Jawaharlal Nehru var lederne til Indias ikke-voldelige frigjøringskamp.

 

I 1888 reiste Mahatma Gandhi til England for å studere jus. Gandhis personlige styrke kom til uttrykk i hans enkle livsstil. Han ville ikke ha personlige eiendeler, spiste enkel kost og gikk bare med et enkelt tøystykke på seg, vevd av tråd han selv hadde spunnet. Han eide lite mer enn en seng, rokken han spant egne klær på, og et par briller.

 

Han ble sakfører først i India, men etter en konfrontasjon med de britiske myndigheter, valgte han å forlate britisk India og dro i 1893 til Natal i Sør Afrika. I Sør Afrika begynte Gandhi å utvikle teoriene hans om at ikke vold var den beste og mest virkningsfulle måten for kamp, og opprettet organisasjoner som kjempet for indernes rettigheter uten vold. Gandhi prøvde også å ha en livsstil som ikke innebar noe vold, og var konsekvent vegetarianer.

 

I 1915 dro Gandhi tilbake til India. Han ble med i Kongresspartiet, som kjempet for å frigjøre subkontinentet fra England, og i 1925 ble han Kongresspartiets leder.

 

I 1930 organiserte Gandhi en berømt marsj kalt saltmarsjen, der han ledet titusener av indere som gikk 400 kilometer til fots.

 

Gandhi ble arrester av britene mange ganger, men i 1931 ble han invitert til å forhandle med den britiske regjering i London. De kom ikke til en enighet, men Gandhi fortsatte sin kamp mot britene til India endelig ble uavhengig i 1949.

 

Gandhi jobbet for å fjerne motsetninger mellom tilhengere av forskjellige religioner. Mange hinduer trodde han var for ettergivende og ville ha han fjernet. Den 30. januar 1948 ble Gandhi skutt med tre skudd i brystet av Nathuram Godse.

 

Gandhi ble kremert ved bredden av floden Jamuna i Delhi, dette er nå et minnested over han.

 

Gandhi fikk aldri nobel fredsprisen selv om han var nominert 5 ganger.

<bilde>

Logg inn for å se bildet


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

anonym
12.12.2016 21:01

Bra!
23
anbefalinger
india kom seg ut av koloniseringen i 1947 ikke i 1949

Anonym
16.02.2017 18:55

Bra!
13
anbefalinger
Ser du har lest på wikipedia, ville vært forsiktig med klipping og liming

anonym
06.05.2017 16:16

Bra!
9
anbefalinger
les hvor som helst alle vet at india ble frigjort 1947, her er link av snl for når india ble uavhengig
https://snl.no/Indias_historie.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews