Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Facebooks popularitet har også mørke sider

Facebooks popularitet har også mørke sider

Oppgaven: "Skriv en artikkel om fordeler og ulemper ved at Facebook har blitt så populært". Hjelpemidler var ikke tillatt, så div. undersøkelser, intervju osv. er funnet opp av meg selv og har ikke funnet sted.

Karakter: 6- (10. klasse)

Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
09.02.2011


Brukertallet på facebook har økt veldig i løpet av det siste året, og har gitt både positive og negative følger. Mange har fått markedsført produktene sine på grunn av fangrupper og sider på Facebook. Man har fått kontakt med gamle klassekammerater og nye venner, men man har også blitt dårligere og slappere i norsk grammatikk, viser en brukerundersøkelse gjort av NRK. Mange unge jenter har fått lettkledde bilder av seg selv lagt ut på nettsiden og flere kommer for sent til jobb og skole fordi de må logge inn på facebook på morgen.

 

I begynnelsen av sommeren 2009 kom brusen Urge til butikkene i Norge i flasker på 1,5 liter, på grunn av et ønske til en fanside på Facebook. Det samme skjedde med tyggegummien Bugg. Man har også utført en rekke av miljø- og politiske aksjoner på grunn av arrangement og brev til allmennheten. Det har også blitt laget julekalendere i lange baner, hvor man kan vinne så dyre gaver som biler og hus. Det er ingen tvil om at den økende populariteten er en lykke for butikker og produsenter, som ønsker å nå de yngre generasjonene. Det er også mange som har laget seg en bruker for å se etter gamle klassekammerater og venner. Og i følge en reklame på nettstedet, gifter åtte personer seg hver uke som har funnet kjærligheten på grunn av Facebook. Men er det bare fryd og gammen?


 

Flere og flere kommer for sent til jobb og skole fordi de er innom Facebook før de drar til arbeidsplassen eller skolen. En gjennomsnittlig elev på High School i USA(videregående), kommer tre minutter for sent til skolen hver dag grunnet nettstedet. Dette er i følge et universitet i New Jersey. Lærere kommer også  sent til timene fordi de må holde seg oppdaterte i friminuttene. Det går utover elevenes skolegang og over hvor ønsket lærerene blir på skolen.

 

Mobbing over nettet har også blitt et stort problem for ungdom, sier Dagbladet. “Det er mye lettere å skrive stygge kommentarer til et bilde, enn å si slemme ting til personen i virkeligheten. Og man føler seg ikke så slem om man bare skriver “Det var du ikke så heldig med….” på et bilde, i forhold til å si “du er stygg” til personen når man møtes på skolen. Det er også lettere å være frekk på nettet, siden man ikke ser personens reaksjon og bare hva den skriver”, sier en elev ved Riis ungdomskole i Oslo. Det har også blitt en vane for mange unge gutter å true med bank via Facebook, og selv om de ikke gjør som de har sagt, føler han eller hun seg trua og er redd for å komme på skolen, melder Dagbladet.

 

At ungdom sender lettekledde bilder av seg selv til andre, er dessverre ikke noe nytt. Men nå har det blitt en trend for mottakerne av bildene å legge de ut på nettet, og da spesielt Facebook, etterfulgt av å markere personen bildet er tatt av. Dette kan føre til mobbing og utestengelse av personen, og det er imot reglene til Facebook. Når man lager seg bruker på nettstedet må man godta noen regler for at kontoen skal kunne brukes. I dette reglementet står det klart og tydelig at man blir utestengt av å legge ut slike bilder. Likevel gjør ikke Facebook noe med det når som er på bildene sender inn klager. Noe av grunnen er at styret kun snakker engelsk, sier Facebook i et intervju med People, og da people spør om reglene og personsikkerheten dermed bare gjelder for engelsktalende, velger Facebook å ikke svare.

 

Det er heller ingen spesiell aldersgrense på å lage seg konto, og det er barn helt nede i fire-års alderen som har egen bruker. Dette fører til at det er flere pedofile som lager seg brukere med falsk identifikasjon og bilde. De unge jentene er også et mål for de pedofile, men Facebook har en fin ordning for hvordan man kan holde ukjente borte fra profilen din. Det finnes nemlig en blokkeringsliste hvor du skriver navnet på de som ikke skal kunne se profilen din og det er innstillinger som gjør at du kan velge hva du vil vise for de som både er, og ikke er på vennelista di. Dette gjør at det er mye tryggere for foreldre å la barna sine være på Facebook og du slipper å ha kontakt med de du helst vil være foruten.

 

Man må også ta hensyn til hva man kan legge ut av bilder og tekst når man er på Facebook, for ikke å såre eller angripe andre. Men om man følger nettvettreglene og samvittigheten, vil ikke det være noe stort problem. Det ligger også ganske naturlig for de fleste å ikke legge ut bilder av folk som lider eller er død, da det også er en av reglene i reglementet til Facebook.

 

En annen ting er språket vårt. Hvordan skal det bli om vi bare har kontakt med hverandre gjennom PC og Facebook? En undersøkelse fra NRK viser at vi har blitt mye sløvere med grammatikken vår siden 1990-tallet. Hele 4 av 10 bruker forkortelser som “d”, “r” og “u” når de skriver til hverandre på Facebook. Det er forkortelser for ordene “Det”, “er” og “du” som kun er ord på to og tre bokstaver. Og flere og flere ord blir tillatt og lagt til i det norske språk, fordi det er så mange som skriver ordet feil. For eksempel ordet Juice, som nå kan skrives “jus”. Konsekvensene av å bruke Facebook så mye som vi gjør nå, er at språket vårt kan bli helt ødelagt og forkorta.

 

Noe mer positivt er at vi blir mye bedre og mer komfortable med PC av å være mye på Facebook. Nå som den gode og gammeldagse tavla, penn og papir blir bytta ut med “Smartboard” og Word, er det veldig bra at vi har Facebook. Det medfører at vi er på data og blir kjent med nye måter å løse problemer på eller å finne ut nye ting med PC. I den videre fremtid vil altså data bli mer og mer brukt, og det er til og med flere barnehager som har startet med dataopplæring. Da er det fint å kunne ha et nettsamfunn hvor man ikke bare kan dele nye erfaringer, men også lese om hvordan andre har opplevd overgangen.

 

Selv om Facebook er ment for å gi folk kontakt med gamle kjente, å finne kjærligheten eller bare for å se hva vennene dine har gjort i løpet av den siste uken, er det en del ting du må passe deg for når du er på Facebook. Følg reglene, ta det med en klype salt om fremmede viser interesse for deg og tenk over hva du kommenterer eller legger ut på nettet! Og du må for all del ikke glemme den fantastiske norske grammatikken, selv om det kan virke fristende å skrive “d”, “r” eller “u”.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil