Søk i stiler
 

Afganistan 1900-2010


Handler om Afghanistan sin historie med krig, og kort om boka "Drageløperen".
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:04.06.2010
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Afghanistans historie
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookAfgfhanistan som tidligere het khorasan blir ofte kalt veikrysset i sentral asia.

 

Afghanistan gjekk til krig mot Storbritania 3. mai 1919. På dette tidpunktet var britene fortsatt rystet etter første verdenskrig. Og i 1921 så blei det fohandla fram ein våpenhvile. Og det var da Afghanistan ble ein sjølvstendig stat.

 

Utover 1900-tallet så ble staten svekka av at flere statsmenn og andre viktige personer i landet ble fjerna udemokratisk. Den siste stabile perioden var imellom 1933 og 1973 da landet var under kontroll av kong Zahir Shah.

 

I august 1978 ga USA sin støte til motstandsgruppen mujahedin som opererte i Afghanistan. Blant disse var også Osama Bin Laden. Cia (Central Intelligence Agency) som igjen blir styrt av staten i USA, ga våpen til rundt 35000 frihetskjempere som ville føre jihad altså hellig krig mot Sovjet og kommunismen. Men ikke et eneste våpen var amerikanskprodusert. Dette for at Sovjet ikke skulle finne ut av at USA var innblandet. Dette ble offentlig gjort etter 1991 da Sovjet var oppløst.

 

Men det var ikke bare denne gruppen som ville krige med Afghanistan for på slutten av 1979 når regjeringen holdt på å kollapse så innvanderte Sovjetunionen nå kalt Russland. Og de neste ti årene kriga Afghanistan og Sovjetunionen.

 

I 1989 da afghanske krigere hadde drept nærmere 15,000 Sovjet soldater trakk de seg endelig ut og heim til sitt eige land! Vis Sovjetunionen hadde funnet ut av at USA støtta Afghanistan, så kunne det ha blitt en enorm krig. Kanskje en ny verdenskrig eller atomkrig?

 

Etter Sovjet sin tilbaketrekking forsatte kampene, men denne gangen ført av ei utbryttergruppe fra Mujahedin. Som denne gangen var mot staten. Det var da Taliban ble født.

 

Det er jo gitt ut ei bok basert på sann historie ifra Afghanistan, ”Drageløperen”. Amir jan som bare var en liten guttunge da Sovjet invaderte, og da måtte han og faren flykte fra sitt eige hjem. Og over til Pakistan, for under krigen var det mye tryggere der. Og senere fløy han og faren sin til Amerika. ”The land of oppertunety.

 

Men senere etter krigen må han tilbake å hente sin ukjente nevø fra Taliban.

 

Boka ble gitt ut i 2003 av Khaled Hosseini og senere dramatisert om til film.

 

Taliban vokste seg store i Afghanistan så i 1996 og helt fram til 2001 så styrte di Afghanistan. Over 90 prosent av Afghanistan. Taliban var veldig beryktet i Midtøsten di opererte i flere land for eksempel Afghanistan, Pakistan og Saudi-Arabia.

 

Først så ga USA dem våpen og 7. oktober 2001 startet en invasjon inn i Afghanistan ledet av USA. Operasjon enduring freedom var starten på Bush-adminasjonen ”kampen mot terror”.

 

Og hele operasjonen var på bakgrunn av terror angrepet 11. septemper 2001. Det angitte målet var å fange Osama Bin Laden og styrte Taliban.

 

Det kom senere en ny operasjon som ble startet av FN’s sikkerhetsråd i slutten av 2001. International Security Assistance Force var for å sikre Kabul og byens omgivelser. Og i ettertid har det blitt sendt både norske, britiske og danske soldater til Afghanistan. Og krigen i Afghanistan ble en internasjonal krig.

 

Flere norske styrker ble sendt til Afghanistan. De største kampområdene i Afghanistan var i sør og langs grensen De norske kommando soldatene ble trent opp til å ødelegge viktig mål og personell. En kommandosoldat blir satt hardt på prøve under øvelse. Og de bruker ofte oslofjorden som en plass å ha øvelser.

 

Norge sendte i tillegg skarpskytter til Afghanistan og de regnes som de farligste i krigen i Afghanistan. De er vanskelige å se og de kan utføre oppdraget sitt langt borte fra målet.

 

Barrack Obama er villig til å sette inn nye styrker i Afghanistan, men først så må han og NATO komme fram med en ny strategi for å få ro i landet.

 

Og nå nettopp var det valg i Afghanistan og lederen Muhammed Omar sa at hvis han så noe blekk på fingrene til noen, som viste at de hadde stemt så skulle han kutte av en finger. Det var jo for å skremme velgerne. Men det ble telt opp 110 prosent stemmer så velgerne må ha blitt ivrige av det.

 

Kilder: Wikipedia.org, cia.gov og bøkene Norges hemmelige krigere og Et skudd, en død av Tom Bakkeli og egne notater.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Håkon
28.10.2010 16:01

Bra!
0
anbefalinger
Hva gjorde egentlig sovjet og talibanregimet under filmen? Jeg fikk ikke helt med meg det, og jeg har en stor innlevering i norsken om denne filmen. Plis, jeg trenger raske svar!
Hilsen Håkon  Smile :-\)

Håkon
28.10.2010 16:02

Bra!
0
anbefalinger
Veldig bra artikkel foresten  Smile :-\)

rofofofo
20.11.2010 21:06

Bra!
0
anbefalinger
LEARN WRITE. i mad


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews