Søk i stiler
 

Den kalde krigen - Cuba-krisen


Cuba-krisen i 1962 var et anspent høydepunkt under den kalde krigen.
Sjanger:TemaoppgaveLastet opp:22.04.2010
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Den kalde krigen
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Innledning:

Cuba-krisen, den kalde krigens høydepunkt. Da verden var nærmere 3. verdenskrig enn noen gang, en stor, totalutslettende atomkrig som vi aldri har sett før eller senere. Denne delen av den kalde krigen blir reknet som en av de alvorligste konfliktene mellom supermaktene. Cuba-krisen handlet om at Sovjetunionen bygget rakettetbaser på Cuba. 

 

USA sin verste fiende var Sovjetunionen, og sovjetunionen sin styringsform var kommunismen. USA var livredde for at kommunismen skulle spre seg. Men etterhvert skjedde det endringer på Cuba, og handelsavtalen mellom USA og Cuba ble brutt. Cuba måtte finne seg ny aliansepartner, og Cuba ble alierte med Sovjetunionen. Sovjetunionen bygget etterhvert rakettbaser på Cuba, og det var farlig for USA.

 

Cuba-krisen

Cuba-krisen var en konflikt mellom Sovjetunionen og USA. Sovjetunionen var verdens største stat, den dekket 1/6 av jordens overflate. Cuba-krisen er det nærmeste befolkningen har vært 3. verdenskrig. Det var bare en liten gnist som skulle til før 3. verdenskrig brøt løs. Hadde 3. verdenskrig brutt løs hadde ikke Europa sett ut som nå, Europa hadde vært ganske ødelagt.

 

USA var livredde for at kommunismen skulle spre seg fordi USA ville ha demokrati, og Kommunismen var styringsformen til Sovjetunionen. I den kalde krigen skulle Sovjetunionen angripe USA visst USA angrep Sovjetunionen først, og omvendt. Men i 1959 brøt styret i Cuba sammen, og da kom Fidel Castro til makten i Cuba og ble president. USA var egentlig veldig positiv til dette, men etterhvert skjedde det endringer i maktstyringen, og dette begynte USA å reagere på. Da Fidel Castro kom til makten, ble det nye styret kalt «Castro-styret».

 

 

Kart over hvor Sovjetunionen var størst. Alt det røde er Sovjetunionen:

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Cuba sin økonomi var avhengig av sukkereksport, men det største sukkermarkedet var i USA, og Cuba og USA hadde en handelsavtale som gjorde at Cuba drev med sukkereksport fra USA. Men etter at Castro-styret innførte disse nye reformene ble handelsforbindelsen mellom Cuba og USA brutt. Dette gjorde at Cuba måtte se etter en ny aliansepartner. Det var dette som gjorde at Sovjetunionen og Cuba kom i alianse med hverandre. Sovjetunionen hadde aldri hatt en aliansepartner i den vestlige delen av verden, og siden Sovjetunionen og USA var fiender kunne dette være en fordel for Sovjetunionen, fordi Sovjetunionen er størst i Russland, og når de er i alianse med Cuba kommer de nærmere USA.

 

Fidel Castro hadde egentlig aldri vært kommunistisk, men på grunn av krisen med økonomien etter at handelsavtalen med USA ble brutt, så ble Castro på en måte tvunget til å jobbe på lag med Sovjetunionen. Det var akkurat dette USA var livredde for. Nå har USA sin verste fiende aliert seg med Cuba som er like under USA på kartet.

 

Sovjetunionen var klart underlegen når det gjaldt raketter, så å komme i alianse med Cuba kunne skape bedre balanse for Sovjetunionen. Statsministeren i Sovjetunionen, Nikita Khrusjtsjov og Fidel Castro som var president på Cuba samarbeidet om å bygge rakettbaser på Cuba. Det er ikke sikkert om vi vet akkurat når de begynte å bygge rakettbasene på Cuba, men allerede i Juli hadde Amerikanerene merket en økning i skipstrafikken rundt Cuba.

 

Det var Tirsdag 16. oktober 1962 selve krisen begynte. Denne morningen fikk John F. Kennedy bekjed om at et Amerikansk spionfly hadde oppdaget rakettbaser på Cuba. Dette var et stort sjokk for Kennedy, vanligvis pleide det å være et helt verdenshav mellom USA og deres verste fiende, Sovjetunionen. Det kom etterhvert flere sovjetiske lasteskip til Cuba med flere raketter. At Sovjetunionen hadde bygget rakettbaser på Cuba var krise for USA, rakettene var i stand til å ødelegge enorme deler av Amerika.

 

Kennedy måtte gjøre noe med dette, han hadde fem alternativ å velge mellom:

1.    Han kunne velge å ikke gjøre noe

2.    Han kunne angripe basene på Cuba med fly.

3.    Han kunne gjøre invasjon på Cuba.

4.    Han kunne lage en flåtesperring rundt Cuba.

5.    Han kunne velge å angripe Cuba med kjernefysiske våpen.

 

 

Kennedy valgte å lage en flåtesperring rundt Cuba, han hadde ikke så mye tid til å planlegge noe annet, for da kunne Khrusjtsjov få tid til å avfyre rakettene mot USA. Kennedy satt opp amerikanske kriggskip rundt Cuba 22. oktober for å lage flåtesperringen. Etter dette valgte Khrusjtsjov å stanse lasteskipene som kom med raketter til Cuba. Men det kunne ikke bare ende med at de sto fast på den måten, så Kenendy sendte brev til Khrusjtsjov og krevde at han skulle demontere rakettbasene på Cuba og frakte de tilbake til Russland.

 

Khrusjtsjov sendte to brev til Kennedy, i det første brevet sto det at han skulle fjerne rakettbasene på Cuba visst han lovet å ikke gjøre innvasjon på Cuba. I det andre brevet sto det at Khrusjtsjov krevde at Kennedy trakk tilbake rakettbasene han hadde i Tyrkia.

 

Kennedy svarte bare på det ene brevet om å ikke gjøre invasjon på Cuba. Han latet som han ikke hadde fått det andre brevet fra Khrusjtsjov, og Kennedy holdt det han lovet og Khrusjtsjov tok rakettbasene med seg tilbake til Russland. Og Sovjetunionen fikk vite at Kennedy ville fjerne rakettbasene fra Tyrkia uansett, de var umoderne.

 

Dette kunne endt med en stor atomkrig mellom disse supermaktene, og det hadde ført til en 3. verdenskrig. Hadde det skjedd hadde mest sannsynlig ikke verden sett like fin ut som den gjør nå i dag.

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Her er USA og Cuba merket med to blå ringer.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


22.11.2011 15:10

Bra!
13
anbefalinger
Jeg kopierte teksten din, og læreren min ga meg 3  Confused :-\? Utrolig tekst mente hun...

kuker
01.11.2016 14:11

Bra!
7
anbefalinger
Denne teksten er drit bra jeg fikk 4+

Helene
08.04.2012 15:13

Bra!
6
anbefalinger
Dette var utrolig dårlig språk! Jeg skjønner godt at du fikk 3 på denne oppgaven, anonym!


22.04.2014 10:48

Bra!
6
anbefalinger
jeg elsker denne artikkelen, i love this xoxo mari

Kristine
09.12.2010 23:02

Bra!
5
anbefalinger
WOW! Du har med alt, hjalp kjempemye! Smile :-\)

ECKS DEEH
10.01.2017 09:01

Bra!
5
anbefalinger
Tema: Den kalde krigen
Verktøy: Utskrift Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.
Innledning:

Cuba-krisen, den kalde krigens høydepunkt. Da verden var nærmere 3. verdenskrig enn noen gang, en stor, totalutslettende atomkrig som vi aldri har sett før eller senere. Denne delen av den kalde krigen blir reknet som en av de alvorligste konfliktene mellom supermaktene. Cuba-krisen handlet om at Sovjetunionen bygget rakettetbaser på Cuba.USA sin verste fiende var Sovjetunionen, og sovjetunionen sin styringsform var kommunismen. USA var livredde for at kommunismen skulle spre seg. Men etterhvert skjedde det endringer på Cuba, og handelsavtalen mellom USA og Cuba ble brutt. Cuba måtte finne seg ny aliansepartner, og Cuba ble alierte med Sovjetunionen. Sovjetunionen bygget etterhvert rakettbaser på Cuba, og det var farlig for USA.Cuba-krisen

Cuba-krisen var en konflikt mellom Sovjetunionen og USA. Sovjetunionen var verdens største stat, den dekket 1/6 av jordens overflate. Cuba-krisen er det nærmeste befolkningen har vært 3. verdenskrig. Det var bare en liten gnist som skulle til før 3. verdenskrig brøt løs. Hadde 3. verdenskrig brutt løs hadde ikke Europa sett ut som nå, Europa hadde vært ganske ødelagt.USA var livredde for at kommunismen skulle spre seg fordi USA ville ha demokrati, og Kommunismen var styringsformen til Sovjetunionen. I den kalde krigen skulle Sovjetunionen angripe USA visst USA angrep Sovjetunionen først, og omvendt. Men i 1959 brøt styret i Cuba sammen, og da kom Fidel Castro til makten i Cuba og ble president. USA var egentlig veldig positiv til dette, men etterhvert skjedde det endringer i maktstyringen, og dette begynte USA å reagere på. Da Fidel Castro kom til makten, ble det nye styret kalt «Castro-styret».

Kart over hvor Sovjetunionen var størst. Alt det røde er Sovjetunionen:

Logg inn for å se bildetCuba sin økonomi var avhengig av sukkereksport, men det største sukkermarkedet var i USA, og Cuba og USA hadde en handelsavtale som gjorde at Cuba drev med sukkereksport fra USA. Men etter at Castro-styret innførte disse nye reformene ble handelsforbindelsen mellom Cuba og USA brutt. Dette gjorde at Cuba måtte se etter en ny aliansepartner. Det var dette som gjorde at Sovjetunionen og Cuba kom i alianse med hverandre. Sovjetunionen hadde aldri hatt en aliansepartner i den vestlige delen av verden, og siden Sovjetunionen og USA var fiender kunne dette være en fordel for Sovjetunionen, fordi Sovjetunionen er størst i Russland, og når de er i alianse med Cuba kommer de nærmere USA.Fidel Castro hadde egentlig aldri vært kommunistisk, men på grunn av krisen med økonomien etter at handelsavtalen med USA ble brutt, så ble Castro på en måte tvunget til å jobbe på lag med Sovjetunionen. Det var akkurat dette USA var livredde for. Nå har USA sin verste fiende aliert seg med Cuba som er like under USA på kartet.Sovjetunionen var klart underlegen når det gjaldt raketter, så å komme i alianse med Cuba kunne skape bedre balanse for Sovjetunionen. Statsministeren i Sovjetunionen, Nikita Khrusjtsjov og Fidel Castro som var president på Cuba samarbeidet om å bygge rakettbaser på Cuba. Det er ikke sikkert om vi vet akkurat når de begynte å bygge rakettbasene på Cuba, men allerede i Juli hadde Amerikanerene merket en økning i skipstrafikken rundt Cuba.Det var Tirsdag 16. oktober 1962 selve krisen begynte. Denne morningen fikk John F. Kennedy bekjed om at et Amerikansk spionfly hadde oppdaget rakettbaser på Cuba. Dette var et stort sjokk for Kennedy, vanligvis pleide det å være et helt verdenshav mellom USA og deres verste fiende, Sovjetunionen. Det kom etterhvert flere sovjetiske lasteskip til Cuba med flere raketter. At Sovjetunionen hadde bygget rakettbaser på Cuba var krise for USA, rakettene var i stand til å ødelegge enorme deler av Amerika.Kennedy måtte gjøre noe med dette, han hadde fem alternativ å velge mellom:

1. Han kunne velge å ikke gjøre noe

2. Han kunne angripe basene på Cuba med fly.

3. Han kunne gjøre invasjon på Cuba.

4. Han kunne lage en flåtesperring rundt Cuba.

5. Han kunne velge å angripe Cuba med kjernefysiske våpen.

Kennedy valgte å lage en flåtesperring rundt Cuba, han hadde ikke så mye tid til å planlegge noe annet, for da kunne Khrusjtsjov få tid til å avfyre rakettene mot USA. Kennedy satt opp amerikanske kriggskip rundt Cuba 22. oktober for å lage flåtesperringen. Etter dette valgte Khrusjtsjov å stanse lasteskipene som kom med raketter til Cuba. Men det kunne ikke bare ende med at de sto fast på den måten, så Kenendy sendte brev til Khrusjtsjov og krevde at han skulle demontere rakettbasene på Cuba og frakte de tilbake til Russland.Khrusjtsjov sendte to brev til Kennedy, i det første brevet sto det at han skulle fjerne rakettbasene på Cuba visst han lovet å ikke gjøre innvasjon på Cuba. I det andre brevet sto det at Khrusjtsjov krevde at Kennedy trakk tilbake rakettbasene han hadde i Tyrkia.Kennedy svarte bare på det ene brevet om å ikke gjøre invasjon på Cuba. Han latet som han ikke hadde fått det andre brevet fra Khrusjtsjov, og Kennedy holdt det han lovet og Khrusjtsjov tok rakettbasene med seg tilbake til Russland. Og Sovjetunionen fikk vite at Kennedy ville fjerne rakettbasene fra Tyrkia uansett, de var umoderne.Dette kunne endt med en stor atomkrig mellom disse supermaktene, og det hadde ført til en 3. verdenskrig. Hadde det skjedd hadde mest sannsynlig ikke verden sett like fin ut som den gjør nå i dag.Logg inn for å se bildet

Her er USA og Cuba merket med to blå ringer.

Kommentarer fra brukere

En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

osama bin liftin
12.12.2016 08:53

Bra!
24
anbefalinger
i am bock
Useriøst? Varsle red.

daria.no
12.12.2016 09 Surprised :-o0

Bra!
12
anbefalinger
hei vi legger ned denne siden dere kan kopiere den om dere vil men vi får ikke nokk profitt ut av det så i 2017 legger vi ned håper dere tar nytte ut av denne siden hilsen daria.no
Useriøst? Varsle red.

Anonym
22.11.2011 15:10

Bra!
8
anbefalinger
Jeg kopierte teksten din, og læreren min ga meg 3 Confused :-\? Utrolig tekst mente hun...
Useriøst? Varsle red.

Mari thøgersen
22.04.2014 10:48

Bra!
5
anbefalinger
jeg elsker denne artikkelen, i love this xoxo mari
Useriøst? Varsle red.

Kristine
09.12.2010 23 Surprised :-o2

Bra!
4
anbefalinger
WOW! Du har med alt, hjalp kjempemye! Smile :-\)
Useriøst? Varsle red.

Helene
08.04.2012 15:13

Bra!
4
anbefalinger
Dette var utrolig dårlig språk! Jeg skjønner godt at du fikk 3 på denne oppgaven, anonym!
Useriøst? Varsle red.

kuker
01.11.2016 14:11

Bra!
3
anbefalinger
Denne teksten er drit bra jeg fikk 4+
Useriøst? Varsle red.

Fitter
01.11.2016 14:12

Bra!
3
anbefalinger

Useriøst? Varsle red.

Tipseren
01.11.2016 18 Surprised :-o6

Bra!
3
anbefalinger
Lærerne har en spesiell rettingssystem som kan se om teksten deres er kopiert fra nettet. Ikke kopier det er bare helt idiotisk! Uansett hvis rettingssystemet ikke funker er det bare å kopiere en setning og lime det inn i Google, så finner læreren den teksten du brukte så lett som du gjorde!
Useriøst? Varsle red.

Ruth mary apekatt puler
10.01.2017 08:57

Bra!
1
anbefalinger
jeg kopierte teksten og fikk 1- det er det meste jeg har fått jeg skal anbefale denne siden
Useriøst? Varsle red.

ex dee
10.01.2017 08:56

Bra!
1
anbefalinger
how do i aim on csgo i checked pornhub but i no find anything
Useriøst? Varsle red.

KKK
10.01.2017 08:59

Bra!
0
anbefalinger
WHITE POWER
Useriøst? Varsle red.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!
Lyktes med Shakira-fleipen
Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken


Holmes tas av tidlig
Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken

wallah heftig
04.12.2017 10:23

Bra!
2
anbefalinger
heftig tekst av en heftig bruker

a nigger stole my bickele
10.01.2017 09:13

Bra!
1
anbefalinger

Logg på via Facebook
Forside
Skole
Jobb
Venner
Spill
Forum
-
Last opp stil
Søk etter stiler
Emnekatalog
Diskuter skole
AdTech Ad
Velg sjanger
Analyse/tolkning
Anmeldelse (bok,film...)
Artikkel
Biografi
Dikt
Essay
- Eventyr
Faktaoppgave
Fortelling
Kåseri
Leserinnlegg-
Novelle
Rapport
Referat
Resonnerende
Sammendrag av pensum
Særemne
Særoppgave
Temaoppgave
Annet
Alle stiler
Stiler bokmål
Stiler nynorsk
Stiler engelsk
Stiler tysk
Stiler fransk
Stiler spansk
Andre skolesider
SkoleForum
Propaganda
Søk i stiler

Den kalde krigen - Cuba-krisen

Cuba-krisen i 1962 var et anspent høydepunkt under den kalde krigen.
Sjanger: Temaoppgave Lastet o- pp: 22.04.2010
Språkform: Bokmål Forfatter: Anonym
Te- ma: Den kalde krigen
Verktøy: Utskrift Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.
Innledning:

Cuba-krisen, den kalde krigens høydepunkt. Da verden var nærmere 3. verdenskrig enn noen gang, en stor, totalutslettende atomkrig som vi aldri har sett før eller senere. Denne delen av den kalde krigen blir reknet som en av de alvorligste konfliktene mellom supermaktene. Cuba-krisen handlet om at Sovjetunionen bygget rakettetbaser på Cuba.USA sin verste fiende var Sovjetunionen, og sovjetunionen sin styringsform var kommunismen. USA var livredde for at kommunismen skulle spre seg. Men etterhvert skjedde det endringer på Cuba, og handelsavtalen mellom USA og Cuba ble brutt. Cuba måtte finne seg ny aliansepartner, og Cuba ble alierte med Sovjetunionen. Sovjetunionen bygget etterhvert rakettbaser på Cuba, og det var farlig for USA.Cuba-krisen

Cuba-krisen var en konflikt mellom Sovjetunionen og USA. Sovjetunionen var verdens største stat, den dekket 1/6 av jordens overflate. Cuba-krisen er det nærmeste befolkningen har vært 3. verdenskrig. Det var bare en liten gnist som skulle til før 3. verdenskrig brøt løs. Hadde 3. verdenskrig brutt løs hadde ikke Europa sett ut som nå, Europa hadde vært ganske ødelagt.USA var livredde for at kommunismen skulle spre seg fordi USA ville ha demokrati, og Kommunismen var styringsformen til Sovjetunionen. I den kalde krigen skulle Sovjetunionen angripe USA visst USA angrep Sovjetunionen først, og omvendt. Men i 1959 brøt styret i Cuba sammen, og da kom Fidel Castro til makten i Cuba og ble president. USA var egentlig veldig positiv til dette, men etterhvert skjedde det endringer i maktstyringen, og dette begynte USA å reagere på. Da Fidel Castro kom til makten, ble det nye styret kalt «Castro-styret».

Kart over hvor Sovjetunionen var størst. Alt det røde er Sovjetunionen:

Logg inn for å se bildetCuba sin økonomi var avhengig av sukkereksport, men det største sukkermarkedet var i USA, og Cuba og USA hadde en handelsavtale som gjorde at Cuba drev med sukkereksport fra USA. Men etter at Castro-styret innførte disse nye reformene ble handelsforbindelsen mellom Cuba og USA brutt. Dette gjorde at Cuba måtte se etter en ny aliansepartner. Det var dette som gjorde at Sovjetunionen og Cuba kom i alianse med hverandre. Sovjetunionen hadde aldri hatt en aliansepartner i den vestlige delen av verden, og siden Sovjetunionen og USA var fiender kunne dette være en fordel for Sovjetunionen, fordi Sovjetunionen er størst i Russland, og når de er i alianse med Cuba kommer de nærmere USA.Fidel Castro hadde egentlig aldri vært kommunistisk, men på grunn av krisen med økonomien etter at handelsavtalen med USA ble brutt, så ble Castro på en måte tvunget til å jobbe på lag med Sovjetunionen. Det var akkurat dette USA var livredde for. Nå har USA sin verste fiende aliert seg med Cuba som er like under USA på kartet.Sovjetunionen var klart underlegen når det gjaldt raketter, så å komme i alianse med Cuba kunne skape bedre balanse for Sovjetunionen. Statsministeren i Sovjetunionen, Nikita Khrusjtsjov og Fidel Castro som var president på Cuba samarbeidet om å bygge rakettbaser på Cuba. Det er ikke sikkert om vi vet akkurat når de begynte å bygge rakettbasene på Cuba, men allerede i Juli hadde Amerikanerene merket en økning i skipstrafikken rundt Cuba.Det var Tirsdag 16. oktober 1962 selve krisen begynte. Denne morningen fikk John F. Kennedy bekjed om at et Amerikansk spionfly hadde oppdaget rakettbaser på Cuba. Dette var et stort sjokk for Kennedy, vanligvis pleide det å være et helt verdenshav mellom USA og deres verste fiende, Sovjetunionen. Det kom etterhvert flere sovjetiske lasteskip til Cuba med flere raketter. At Sovjetunionen hadde bygget rakettbaser på Cuba var krise for USA, rakettene var i stand til å ødelegge enorme deler av Amerika.Kennedy måtte gjøre noe med dette, han hadde fem alternativ å velge mellom:

1. Han kunne velge å ikke gjøre noe

2. Han kunne angripe basene på Cuba med fly.

3. Han kunne gjøre invasjon på Cuba.

4. Han kunne lage en flåtesperring rundt Cuba.

5. Han kunne velge å angripe Cuba med kjernefysiske våpen.

Kennedy valgte å lage en flåtesperring rundt Cuba, han hadde ikke så mye tid til å planlegge noe annet, for da kunne Khrusjtsjov få tid til å avfyre rakettene mot USA. Kennedy satt opp amerikanske kriggskip rundt Cuba 22. oktober for å lage flåtesperringen. Etter dette valgte Khrusjtsjov å stanse lasteskipene som kom med raketter til Cuba. Men det kunne ikke bare ende med at de sto fast på den måten, så Kenendy sendte brev til Khrusjtsjov og krevde at han skulle demontere rakettbasene på Cuba og frakte de tilbake til Russland.Khrusjtsjov sendte to brev til Kennedy, i det første brevet sto det at han skulle fjerne rakettbasene på Cuba visst han lovet å ikke gjøre innvasjon på Cuba. I det andre brevet sto det at Khrusjtsjov krevde at Kennedy trakk tilbake rakettbasene han hadde i Tyrkia.Kennedy svarte bare på det ene brevet om å ikke gjøre invasjon på Cuba. Han latet som han ikke hadde fått det andre brevet fra Khrusjtsjov, og Kennedy holdt det han lovet og Khrusjtsjov tok rakettbasene med seg tilbake til Russland. Og Sovjetunionen fikk vite at Kennedy ville fjerne rakettbasene fra Tyrkia uansett, de var umoderne.Dette kunne endt med en stor atomkrig mellom disse supermaktene, og det hadde ført til en 3. verdenskrig. Hadde det skjedd hadde mest sannsynlig ikke verden sett like fin ut som den gjør nå i dag.Logg inn for å se bildet

Her er USA og Cuba merket med to blå ringer.

Kommentarer fra brukere

En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

osama bin liftin
12.12.2016 08:53

Bra!
24
anbefalinger
i am bock
Useriøst? Varsle red.

daria.no
12.12.2016 09 Surprised :-o0

Bra!
12
anbefalinger
hei vi legger ned denne siden dere kan kopiere den om dere vil men vi får ikke nokk profitt ut av det så i 2017 legger vi ned håper dere tar nytte ut av denne siden hilsen daria.no
Useriøst? Varsle red.

Anonym
22.11.2011 15:10

Bra!
8
anbefalinger
Jeg kopierte teksten din, og læreren min ga meg 3 Confused :-\? Utrolig tekst mente hun...
Useriøst? Varsle red.

Mari thøgersen
22.04.2014 10:48

Bra!
5
anbefalinger
jeg elsker denne artikkelen, i love this xoxo mari
Useriøst? Varsle red.

ex dee
10.01.2017 08:56

Bra!
5
anbefalinger
how do i aim on csgo i checked pornhub but i no find anything Varslet

Kristine
09.12.2010 23 Surprised :-o2

Bra!
4
anbefalinger
WOW! Du har med alt, hjalp kjempemye! Smile :-\)
Useriøst? Varsle red.

Helene
08.04.2012 15:13

Bra!
4
anbefalinger
Dette var utrolig dårlig språk! Jeg skjønner godt at du fikk 3 på denne oppgaven, anonym!
Useriøst? Varsle red.

Tipseren
01.11.2016 18 Surprised :-o6

Bra!
4
anbefalinger
Lærerne har en spesiell rettingssystem som kan se om teksten deres er kopiert fra nettet. Ikke kopier det er bare helt idiotisk! Uansett hvis rettingssystemet ikke funker er det bare å kopiere en setning og lime det inn i Google, så finner læreren den teksten du brukte så lett som du gjorde!
Useriøst? Varsle red.

Ruth mary apekatt puler
10.01.2017 08:57

Bra!
4
anbefalinger
jeg kopierte teksten og fikk 1- det er det meste jeg har fått jeg skal anbefale denne siden Varslet

kuker
01.11.2016 14:11

Bra!
3
anbefalinger
Denne teksten er drit bra jeg fikk 4+
Useriøst? Varsle red.

Fitter
01.11.2016 14:12

Bra!
3
anbefalinger

Useriøst? Varsle red.

KKK
10.01.2017 08:59

Bra!
3
anbefalinger
WHITE POWER Varslet

ECKS DEEH
10.01.2017 09 Surprised :-o1

Bra!
3
anbefalinger
Tema: Den kalde krigen
Verktøy: Utskrift Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.
Innledning:

Cuba-krisen, den kalde krigens høydepunkt. Da verden var nærmere 3. verdenskrig enn noen gang, en stor, totalutslettende atomkrig som vi aldri har sett før eller senere. Denne delen av den kalde krigen blir reknet som en av de alvorligste konfliktene mellom supermaktene. Cuba-krisen handlet om at Sovjetunionen bygget rakettetbaser på Cuba.USA sin verste fiende var Sovjetunionen, og sovjetunionen sin styringsform var kommunismen. USA var livredde for at kommunismen skulle spre seg. Men etterhvert skjedde det endringer på Cuba, og handelsavtalen mellom USA og Cuba ble brutt. Cuba måtte finne seg ny aliansepartner, og Cuba ble alierte med Sovjetunionen. Sovjetunionen bygget etterhvert rakettbaser på Cuba, og det var farlig for USA.Cuba-krisen

Cuba-krisen var en konflikt mellom Sovjetunionen og USA. Sovjetunionen var verdens største stat, den dekket 1/6 av jordens overflate. Cuba-krisen er det nærmeste befolkningen har vært 3. verdenskrig. Det var bare en liten gnist som skulle til før 3. verdenskrig brøt løs. Hadde 3. verdenskrig brutt løs hadde ikke Europa sett ut som nå, Europa hadde vært ganske ødelagt.USA var livredde for at kommunismen skulle spre seg fordi USA ville ha demokrati, og Kommunismen var styringsformen til Sovjetunionen. I den kalde krigen skulle Sovjetunionen angripe USA visst USA angrep Sovjetunionen først, og omvendt. Men i 1959 brøt styret i Cuba sammen, og da kom Fidel Castro til makten i Cuba og ble president. USA var egentlig veldig positiv til dette, men etterhvert skjedde det endringer i maktstyringen, og dette begynte USA å reagere på. Da Fidel Castro kom til makten, ble det nye styret kalt «Castro-styret».

Kart over hvor Sovjetunionen var størst. Alt det røde er Sovjetunionen:

Logg inn for å se bildetCuba sin økonomi var avhengig av sukkereksport, men det største sukkermarkedet var i USA, og Cuba og USA hadde en handelsavtale som gjorde at Cuba drev med sukkereksport fra USA. Men etter at Castro-styret innførte disse nye reformene ble handelsforbindelsen mellom Cuba og USA brutt. Dette gjorde at Cuba måtte se etter en ny aliansepartner. Det var dette som gjorde at Sovjetunionen og Cuba kom i alianse med hverandre. Sovjetunionen hadde aldri hatt en aliansepartner i den vestlige delen av verden, og siden Sovjetunionen og USA var fiender kunne dette være en fordel for Sovjetunionen, fordi Sovjetunionen er størst i Russland, og når de er i alianse med Cuba kommer de nærmere USA.Fidel Castro hadde egentlig aldri vært kommunistisk, men på grunn av krisen med økonomien etter at handelsavtalen med USA ble brutt, så ble Castro på en måte tvunget til å jobbe på lag med Sovjetunionen. Det var akkurat dette USA var livredde for. Nå har USA sin verste fiende aliert seg med Cuba som er like under USA på kartet.Sovjetunionen var klart underlegen når det gjaldt raketter, så å komme i alianse med Cuba kunne skape bedre balanse for Sovjetunionen. Statsministeren i Sovjetunionen, Nikita Khrusjtsjov og Fidel Castro som var president på Cuba samarbeidet om å bygge rakettbaser på Cuba. Det er ikke sikkert om vi vet akkurat når de begynte å bygge rakettbasene på Cuba, men allerede i Juli hadde Amerikanerene merket en økning i skipstrafikken rundt Cuba.Det var Tirsdag 16. oktober 1962 selve krisen begynte. Denne morningen fikk John F. Kennedy bekjed om at et Amerikansk spionfly hadde oppdaget rakettbaser på Cuba. Dette var et stort sjokk for Kennedy, vanligvis pleide det å være et helt verdenshav mellom USA og deres verste fiende, Sovjetunionen. Det kom etterhvert flere sovjetiske lasteskip til Cuba med flere raketter. At Sovjetunionen hadde bygget rakettbaser på Cuba var krise for USA, rakettene var i stand til å ødelegge enorme deler av Amerika.Kennedy måtte gjøre noe med dette, han hadde fem alternativ å velge mellom:

1. Han kunne velge å ikke gjøre noe

2. Han kunne angripe basene på Cuba med fly.

3. Han kunne gjøre invasjon på Cuba.

4. Han kunne lage en flåtesperring rundt Cuba.

5. Han kunne velge å angripe Cuba med kjernefysiske våpen.

Kennedy valgte å lage en flåtesperring rundt Cuba, han hadde ikke så mye tid til å planlegge noe annet, for da kunne Khrusjtsjov få tid til å avfyre rakettene mot USA. Kennedy satt opp amerikanske kriggskip rundt Cuba 22. oktober for å lage flåtesperringen. Etter dette valgte Khrusjtsjov å stanse lasteskipene som kom med raketter til Cuba. Men det kunne ikke bare ende med at de sto fast på den måten, så Kenendy sendte brev til Khrusjtsjov og krevde at han skulle demontere rakettbasene på Cuba og frakte de tilbake til Russland.Khrusjtsjov sendte to brev til Kennedy, i det første brevet sto det at han skulle fjerne rakettbasene på Cuba visst han lovet å ikke gjøre innvasjon på Cuba. I det andre brevet sto det at Khrusjtsjov krevde at Kennedy trakk tilbake rakettbasene han hadde i Tyrkia.Kennedy svarte bare på det ene brevet om å ikke gjøre invasjon på Cuba. Han latet som han ikke hadde fått det andre brevet fra Khrusjtsjov, og Kennedy holdt det han lovet og Khrusjtsjov tok rakettbasene med seg tilbake til Russland. Og Sovjetunionen fikk vite at Kennedy ville fjerne rakettbasene fra Tyrkia uansett, de var umoderne.Dette kunne endt med en stor atomkrig mellom disse supermaktene, og det hadde ført til en 3. verdenskrig. Hadde det skjedd hadde mest sannsynlig ikke verden sett like fin ut som den gjør nå i dag.Logg inn for å se bildet

Her er USA og Cuba merket med to blå ringer.

Kommentarer fra brukere

En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

osama bin liftin
12.12.2016 08:53

Bra!
24
anbefalinger
i am bock
Useriøst? Varsle red.

daria.no
12.12.2016 09 Surprised  Surprised :-o0

Bra!
12
anbefalinger
hei vi legger ned denne siden dere kan kopiere den om dere vil men vi får ikke nokk profitt ut av det så i 2017 legger vi ned håper dere tar nytte ut av denne siden hilsen daria.no
Useriøst? Varsle red.

Anonym
22.11.2011 15:10

Bra!
8
anbefalinger
Jeg kopierte teksten din, og læreren min ga meg 3 Confused :-\? Utrolig tekst mente hun...
Useriøst? Varsle red.

Mari thøgersen
22.04.2014 10:48

Bra!
5
anbefalinger
jeg elsker denne artikkelen, i love this xoxo mari
Useriøst? Varsle red.

Kristine
09.12.2010 23 Surprised  Surprised :-o2

Bra!
4
anbefalinger
WOW! Du har med alt, hjalp kjempemye! Smile :-\)
Useriøst? Varsle red.

Helene
08.04.2012 15:13

Bra!
4
anbefalinger
Dette var utrolig dårlig språk! Jeg skjønner godt at du fikk 3 på denne oppgaven, anonym!
Useriøst? Varsle red.

kuker
01.11.2016 14:11

Bra!
3
anbefalinger
Denne teksten er drit bra jeg fikk 4+
Useriøst? Varsle red.

Fitter
01.11.2016 14:12

Bra!
3
anbefalinger

Useriøst? Varsle red.

Tipseren
01.11.2016 18 Surprised  Surprised :-o6

Bra!
3
anbefalinger
Lærerne har en spesiell rettingssystem som kan se om teksten deres er kopiert fra nettet. Ikke kopier det er bare helt idiotisk! Uansett hvis rettingssystemet ikke funker er det bare å kopiere en setning og lime det inn i Google, så finner læreren den teksten du brukte så lett som du gjorde!
Useriøst? Varsle red.

Ruth mary apekatt puler
10.01.2017 08:57

Bra!
1
anbefalinger
jeg kopierte teksten og fikk 1- det er det meste jeg har fått jeg skal anbefale denne siden
Useriøst? Varsle red.

ex dee
10.01.2017 08:56

Bra!
1
anbefalinger
how do i aim on csgo i checked pornhub but i no find anything
Useriøst? Varsle red.

KKK
10.01.2017 08:59

Bra!
0
anbefalinger
WHITE POWER
Useriøst? Varsle red.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!
Lyktes med Shakira-fleipen
Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken


Holmes tas av tidlig
Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele sakennora
07.11.2017 19:14

Bra!
0
anbefalinger
har skrevet litt av denne teksten og wikipedia. håper jeg får bra karakter  Smile :-\))


28.01.2018 03:27

Bra!
0
anbefalinger
jjeg er en lærer, dere burde ikke kopiere bare bytt ordene ut
 Smile :-\)


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.025 sec - 1 pageviews