Søk i stiler
 

Ung og gravid


Mange har abort som sin siste løsning, her kan du få vite mer om det.
Sjanger:ArtikkelLastet opp:27.10.2009
Språkform:NynorskForfatter:Anonym
Tema:Graviditet og abort
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook


Beklager at den er på nynorsk, men det var nynorsk fagartikkel :-)

 

Er du ung, hatt sex utan prevensjon og uheldigvis blitt gravid? Noen gangar går det ikkje slik du vil, du kan bli gravid med miste fosteret, eller du blir gravid utan at du eigentlig ville. Da har du 2 val. Abort eller behalde.

 

Sida 1979 har kvinner i Noreg sjølv bestemt om de har tatt abort. I 2007 blei det utført 15 165 svangerskapsavbrudd i Noreg, på landsbasis tilsvarer det 13,8 aborter per 1000 kvinne i alderen 15 til 49 år. De siste årene har antallet vært sånn ca 14 000 – 15 000 aborter per år eller 13-14 per 1000 kvinner i fertil alder. Abort er mest aktuelt på jenter i ung alder og opp til 20.

 

Det vises at antall aborter per 1000 kvinner er høyrest i Oslo, Troms og Finnmark. I dag har Noreg, Sverige og Danmark sjølvbestemt abort, mens i Finland og Island krevjar at legen skal innvilge abortsøknaden. I Sverige har sjølvbestemt abort til 18 ukar.

 

Du kan sefølgelig ta abort om det ikkje er for seint, vanlegvis etter 12 ukar, om du får vite det seint og det er for seint til abort kan du søke om å ta abort. Det finnes flare typar abort, som spontan abort, kor du frastøter fosteret og på den måten avbryter svangerskapet. Du har også fremprovosert abort kor du kan få hjelp av legemidler eller kirurgiske inngrep.

 

Når du er ung og blitt gravid er det få som tør å si noe til foreldra sine, de fleste er vel eigentlig redd for deres reaksjon, støtter de deg? Tvinger de deg til abort, sjølv om du har rett til å bestemme sjølv, det står det i Noregs kvinnelov. Eller kanskje de kaster deg ut? Det er mange tankar som virvlar rundt i hodet til en da. Reaksjonen er forskjellig frå person til person. Noen vil ikkje ha kontakt med den gravide lenger, eller støtter i uansett val. Man kan aldri vite.

 

Om du bestemmer deg for å ta abort og du ligger i denne senga å venter på å få sprøyten eller piller som hjelper deg, får du alltid spørsmålet. ”er du helt sikker?” Noen er helt bestemte og seier ja, mens noen ikkje er sikker. Det er mange grupper eller telefoner du kan ringe eller skrive til som anonym, der kan du få svar på spørsmål og hjelp med det du trenger, du kan også snakke med andre i familien, helsesøster eller kanskje jordmor. Det finnes også mange nettsider du kan gå inn å lese om abort.

 

Om du bestemmer deg for å få barnet kan du bo på mødreheim med andre aleinemødrer og få hjelp.

Abort er et aktuelt tema i heile Noreg, derfor skreiv eg dette. Eg håper du har fått svar på noe du har lurt på eller hjelp til noe.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

SexyH234
10.12.2013 11:14

Bra!
0
anbefalinger
Detti ær bra lixm  Wink ;-\)


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews