Søk i stiler
 

"Evighetens kyss" av Stephenie Meyer


Bokrapport til norsk innlevering.

Karakter: 6

Sjanger:Anmeldelse (bok, film...)Lastet opp:26.10.2009
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Twilight
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookEvighetens kyss er den første boken i Twilight, en romantisk fantasy serie på fire bøker, og ble publisert i oktober 2005. Twilightserien er skrevet av amerikanske Stephenie Meyer. I begynnelsen av 2008 i forbindelse med filmatiseringen av boken ble Evighetens kyss enormt populær, spesielt blant unge jenter.

 

Boken forteller historien om Isabella ”Bella” Swan, en 17 år gammel jente som flytter til Forks for å bo med faren sin. Regnfulle Forks er en stor forandring for Bella, som nesten alltid har bodd i Phoenix. Hun er svært ukomfortabel i sitt nye hjem, til tross for at hun selv insisterte på å flytte.

 

Bella var bekymret for at ingen på skolen ville like henne, men da hun straks ble omringet av folk som vil være vennen hennes er det hun selv som skyver dem unna; hun er mer interessert i Cullenfamilien. Cullenbarna er skolens outsidere. De er både de peneste og rikeste elevene på skolen, men de er også de mest tilbaketrukkede. De snakker sjeldent med andre og de spiser ikke. De er aldri på skolen når det er solskinn.

 

Av familiens fem mystiske ungdommer, er det Edward som mest fanger Bella’s interesse. Edward viser også interesse for Bella og de er mer og mer sammen. Etter en stund forstår hun hvorfor Cullenfamilien er så annerledes; de er vampyrer! I utgangspunktet drikker de bare blod fra dyr, men menneskeblod kan bli veldig fristende hvis man kommer for nærme. Bella skjønner fort at det er farlig for henne å involvere seg for mye, men hun er allerede altfor forelsket i Edward til å holde seg unna.

 

Handlingen foregår i kronologisk rekkefølge og er skrevet i første person, fra Bellas synsvinkel. Evighetens kyss har i flere bokomtaler og personlige blogger har blitt beskrevet som spennende, likevel dukker det ikke opp noen konflikt før i slutten av boken. De første tre fjerdedelene av boken består hovedsaklig av beskrivelser om Edwards utseende.

 

Meyer’s skrivestil er veldig malerisk og detaljert. Ett godt eksempel på dette er ett utdrag fra kapittelet der Edward viser seg i sollys.

 

”Edward i solkskinnet var et sjokk. Jeg klarte ikke å venne meg til det, selv om jeg hadde stirret på ham hele dagen. Huden hans, som var blek til tross for den svakt rødlige fargen fra gårsdagens jakttur, gnistret bokstavelig talt, som om tusenvis av bitte små diamanter satt gjemt i overflaten. Han lå helt stille i gresset, de funklende armene var nakne. De blanke, blekt lavenderfargede øyenlokkene var lukket, selv om han selvfølgelig ikke sov. En vakker statue, hugget i en slags ukjent stein, glatt som marmor og glitrende som krystall.”

 

Stephenie Meyer fikk ideen til boken fra en drøm, og har innrømmet at boken opprinnelig bare var skrevet for hennes egen glede. Da boken ble utgitt var det en roman for unge voksne, men den er nå å finne i ’barnehyllene’ i de fleste bokhandler.

 

Twilight blir i dag regnet som ett tenåringsfenomen, og selv blandt mine nærmeste familie og venner finnes det dedikerte fans. Jeg derimot er ikke en av dem. Personlig mener jeg at Twilight ikke er en spesielt bra bok og jeg mener at all oppmerksomheten er ufortjent.

 

Meyer hadde noen gode ideer til å begynne med, og til og med noen interessante karakterer, men hun gjorde ikke noe ut av det. Hun fokuserer hele fortellingen rundt Bella og Edward, mens de andre personene blir ignorert. Hun utvikler ingen av karakterene sine; Bella er like sutrete og selvsentrert i slutten av boka som hun er i begynelsen.

 

En annen ting som irriterer meg er hvor lite tid hun har brukt på denne boka. Hun gjorde den ferdig på under tre måneder og det er tydelig at hun ikke har lagt mye arbeid i det. Det er mange gigantiske hull i handling; ting som ikke gir noen mening og ting som aldri blir forklart på noen ordentlig måte.

 

Hvis Bella har ett så vanlig og kjedelig utseende, hvorfor er det da fem forskjellige gutter som forelsker seg i henne i de to første kapittelene? Det kan ikke ha noe med personligheten hennes å gjøre, for hun har ikke vært annet enn uhøflig siden hun ankom Forks. Hvorfor er det at Bellas far, som har klart seg alene i 15 år, plutselig ikke er i stand til å fikse sin egen middag etter at Bella flyttet inn? Hvorfor får ikke Alice noen visjon når Bella bestemmer seg for å rømme for å redde moren sin? Hvorfor virker det som om Bella ikke hadde noe liv før hun møtte Edward? Hvorfor sier Edward at han i over to måneder har sneket seg inn på rommet til Bella for å se henne sove når de bare har kjent hverandre i 6 uker? Dette er bare noen få av de mange spørsmålene som Meyer ikke har noen gyldige svar på.

 

Forfatteren har selv påstått at boken ikke har noen moral, men det er likevel flere alvorlige temaer som blir fremmet som positivt. Nekrofili, gammeldagse kjønnsroller og forfølgelse er noen av temaene som fremheves i boken. I de senere bøkene legges det vekt på at psykisk mishandling, tenåringsgraviditet og selvmord er romantisk. Det budskapet som vises tydeligst i hele serien er at alt går bra så lenge man har en vakker og rik kjæreste, uavhengig av personlighet.

 

Jeg aksepterer at man har forskjellige meninger, men det irriterer meg likevel like mye hver gang noen kaller Evighetens Kyss den nye Harry Potter, den nye Romeo og Julie eller til og med går så langt som å påstå at det er den beste boken noensinne skrevet.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

fgdfk
22.02.2014 22:23

Bra!
5
anbefalinger
holdkjeft folkens. Hun fikk 6'er fordi hun skrev summary av boken bra + fordi hun forklarte HVORFOR hun misslikte boken! Bare fordi man missliker en bok betyr ikke at man kan aldri få en bra karakter! Liker du boka, ja greit, fint for deg - jeg bryr meg ikke. Det er opptill hver eneste person å like bok eller å ikke like boka. bare fordi en av dere liker boka så betyr det ikke at andre børr like boka. wake up people. herregud, tragisk.

Vanesa
24.01.2015 22:57

Bra!
4
anbefalinger
Du. Er. Flink. 6-ern var velfortjent. Helt klart.

Silje
22.11.2009 17:10

Bra!
1
anbefalinger
Selv om jeg ikke er enig i din konklusjon synes jeg at slutten på din anmeldelse var bra, det var derimot ikke begynnelsen.. du bør jobbe litt mer med den.. By the way, den norske oversettelsen er veldig dårlig i forhold til den engelske, du bør prøve å lese den i stedet.. Handlingen vil jo for såvidt være den samme, men beskrevetpå en mye bedre måte.Pluss noen av hullene du beskriver eksisterer ikke, Alice sitt syn om a Bella rømmer? hun kan ikke forutse noe før noen har gjort en bestemmelse, siden Bella ikke bestemmer seg for hvordan hun rømmer før hun er der er vel det noenlunde selvforklart.. kunne argumentert mot deg i det uendelige, men det er ikke poenget. greit skrevet, men du burde jobbet mer med den.

Nora
09.11.2011 16:27

Bra!
1
anbefalinger
Navny - Selvfølgelig fikk jeg 6er. Hvorfor skulle jeg lyve om noe sånt? Det betyr vel ikke noe for meg hva slags karakter tilfeldige folk på internett mener jeg fikk på en stil jeg skrev for flere år siden. Jo, jeg fikk en 6er, og det synes jeg var velfortjent. Det hadde kanskje du også synes, dersom du hadde klart å se litt mer objektivt på det. Den er ikke automatisk forferdelig skrevet bare fordi du ikke er enig i synspunktene jeg presenterer.

Nora
06.09.2012 11:19

Bra!
1
anbefalinger
Når jeg ser tilbake på det, så tror jeg nok den gode karakteren heller var et resultat av læreren allerede hadde lest altfor mange anmeldelser som roste bøkene opp i skyene og dermed opplevde min tekst som forfriskende, enn at det jeg skrev var så fantastisk bra. Puh, lang setning. Skolen er veldig for at vi skal være kritiske og ha selvstendige tanker, og det var vel det som sikret meg 6ern.

hanne
01.12.2009 20:19

Bra!
0
anbefalinger
hun fikk 6 da..
tusen takk for hjelpen, skal levere særemne om boka og filmen neste mandag så TAKK!  Smile :-\)


17.01.2010 13:04

Bra!
0
anbefalinger
Du bør seriøst lese dette: http://otahyoni.livejournal.com/130432.html
DER har du masse morsom informasjon om Twilight > Very Happy :-D

Maia
07.02.2010 18:20

Bra!
0
anbefalinger
alle disse hullene som du snakker om bør du kansje tenke deg om. svarene på disse er i den hele sammenhengen. og vis du tenker deg om og lese nøye nok finner du svar. kunne argumentert med deg på ganske mye.

Nora
15.02.2010 22:16

Bra!
0
anbefalinger
Jeg har virkelig forsøkt å finne forklaringer på de fleste av de tidligere nevnte hullene. Jeg har ikke funnet noen. Og det er en hel gjeng med folk på www.twilightsucks.com som heller ikke har funnet noe.
Hvis dere vet svaret på alle disse tingene, så kan jo dere være så vennlige å informere oss om de?

Og til Silje: Ja, den norske oversettelsen er dårlig, men på engelsk er det enda verre. Oversettelsen kan jeg nesten tolere. Originalen er derimot kvalmende.
Hvorfor er det sånn at twilightfansen nesten alltid trekker den konklusjonen om at vi "antitwilightere" ikke har lest bøkene?

Twilight fan :)
01.04.2010 20:21

Bra!
0
anbefalinger
Herregud, jeg skjønner ikke hvorfor du blir irritert når noen kaller twilight for den nye harry potter og sånt dritt.. Du liker jo ikke twilight så skjønte ikke helt hvorfor du skulle bli irritert! Men ellers var bokanmeldelsen din bra, starten var bra men slutten syns jeg ble litt for kritisk! -.- Selv er jeg Twilight fan!

Kristine
25.04.2010 11:03

Bra!
0
anbefalinger
Det er en ting jeg lurer på. Hvorfor lager du en bokrapport om en bok du ikke liker? Du fikk jo til og med 6 så du må jo hatt noen interesse for den og jobbet hardt for å klare dette.

en fyr
28.04.2010 09:33

Bra!
0
anbefalinger
håper læreren ser på denne siden

Nora
04.06.2010 13:19

Bra!
0
anbefalinger
Kristine: Ehm, jo, jeg kunne selvsagt skrevet om en bok jeg liker, det er mange av dem også, men siden jeg fikk 6 er det vel ikke noe å lage over? Hat er en lidenskapelig følelse, vet du, kjære. Ja, jeg synes det er gøy å skrive om hvorfor jeg ikke liker Twilight.
Den egentlige grunnen til at jeg skrev om Twilight var at jeg hørte noen andre også skulle skrive om denne boken. Jeg tenkte det ville være interessant for læreren å lese to sider av samme sak.

Line
07.12.2010 13:03

Bra!
0
anbefalinger
Synes du rett og slett er slem. Greit at boken ikke var noe for deg, men kan du kanskje skrive noe bedre?
Og at hun brukte kort tid på boken kan være en positiv ting! Det kalles ispirasjon, og når man først har begynt å skrive så kan man bruke kort tid.
Og en ting til; Du trenger ikke å henge ut boka på den måten du gjorde på slutten. UNØDVENDIG selv om du ikke liker den.

Hanna
03.01.2011 17:13

Bra!
0
anbefalinger
for det første er det en kjempe bra bok( i vertfall på engelsk)! jeg skal prøve å svare på det første "hullet" som du mener at det er i boka....(noe som det helt klart ikke er btw) forks er en liten by hvor det aldri skjer noen ting og da er det ganske stort når det kommer en ny en....guttene faller for henne rett og slett fordi hun er noe nytt og spennende!
"hull" nr.2: det står tydelig skrevet i boka at Charlie aldri har vært noen god kok! at han ofte bare tok en pizza i fryseren og at han gikk ut for å spise...ikke noe mer komplisert enn det!
"hull" nr.3: det har silje allerede forklart over, så da orker jeg ikke forklare det, bare se på den øverste kommentaren...
"hull" nr.4: det var bare teit, det er bare noe du har skrevet for å rakke ned på boka, eller for å gjøre teksten lenger...ok, det står kanskje ikke så mye om livet hennes før hun flyttet til forks, men hva så, jeg vet ikke med deg, men jeg er iallefall ikke så interessert i alle detaljene fra hennes barndom.
"hull" nr.5: det står da ingen ting om to måneder i boka! ikke i den engelske ihvertfall...
jeg er en ganske stor twilight fan, men det har du kanskje funnet ut nå...jeg skjønner og respekterer at du ikke syntes at boka var så bra, men jeg synes at du kunne droppe det med "hullene" når de ikke finnes... vis du hadde lest boka ordentlig ville du sett det og sammenhengen!

Sara
20.01.2011 19:31

Bra!
0
anbefalinger
Jeg liker twilightbøkene, en perioden veeldig godt. ynes uansett at det du ahr skrevet er svært relevant og godt skrevet. At alle twilightfans skal ta dette så forbasket personlig er til å le av. Bokanmeldelsen er utrolig bra. Og er man normalt klok, så vet man også at noen av de beste bokanmeldelsene er skrevet av folk som ikke liker boka. De får enmlig fram det de fanatiske fansene overser.

Navny
17.03.2011 18:32

Bra!
0
anbefalinger
Du fikk ikke 6 er. Dummeste jeg har hørt ! dette var søppel!

Vilde
27.03.2012 21:26

Bra!
0
anbefalinger
Skjønner godt at det er folk som ikke liker Twilight, men dette her var bare tragisk - spesielt det nest siste avsnittet. Jeg forstår ikke hvor du fikk det ifra. "....det er likevel flere alvorlige temaer som blir fremmet som positivt. Nekrofili, gammeldagse kjønnsroller og forfølgelse er noen av temaene som fremheves i boken. I de senere bøkene legges det vekt på at psykisk mishandling, tenåringsgraviditet og selvmord er romantisk." Hvor står det? Jeg har ikke lest alle bøkene på norsk, noen av de på engelsk pluss at jeg selvfølgelig har sett filmene - jeg er en fan, Men jeg har aldri sett noe til det du beskriver. Det er sant, det at faner av twilight kan være "blind for det negative", men jeg er ganske sikker på at flere av "oss" klarer å se det. For eksempel syns jeg Edward er stalker - han er inne på rommet hennes mens hun sover. Hvem faen gjør det?? Også er han veldig overbeskyttende osv osv. Men han er jo faktisk "gammel", og det var vel kanskje litt sånn de var i gamledager(?) Det er jo også overnaturlig, og jeg tror ikke Meyer vil gi oss noe inntrykk av at noe av dette er virkelig. Det er jo bare en søt (moderne) kjærlighetshistorie - sikkert derfor den sammenlignes med romeo og jule ol. Og sånn btw; jeg liker egentlig ikke Edward, liker Jacob, han er mer ekte påenmåte  Smile :-\)))

Anne
02.05.2012 21:30

Bra!
0
anbefalinger
Dette var utrolig bra! Jeg har lest alle bøkene, men du får virkelig frem noe vi alle overser. Vilde: om de alvorlige temaene, så har hun rett. Når det kommer til nekrofili er ikke bare Edward gammel, men også død. Hvis du ikke har fått med deg resten av temaene, så har du gått glipp av, tja ... HELE boken. Jeg er ikke blodfan, for bøkene er rett og slett ikke bra skrevet. Det som gjør at folk leser dem er ikke måten de er skrevet på, men handlingen. Jeg er helt enig med deg om at det er feil å sammenligne dette med Harry Potter. I motsetning til Twilight bøkene, er Harry Potter skrevet på en mye bedre måte og med mye bedre språk. Twilight handler stort sett om at det gjelder å ha kjæreste og hvis ikke det kan skje så må man sitte alene å sutre i flere måneder. Alt i alt, takk for en fin anmeldelse! Det er bedre å skrive hva man mener enn å skrive at boken er bra, for det er den ikke.


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.025 sec - 1 pageviews