Søk i stiler
 

Uforståelig norsk


Et kåseri om det norske språk.
Sjanger:KåseriLastet opp:16.04.2009
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Språkhistorie
Bokmål/nynorsk
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


Rundt år 2050 vil det norske språk være ”utvannet”. Det vil si at språket vårt ikke er vårt språk lenger, men en sammensetting av kebabspråk, SMS-språk, engelsk tull ball og en blanding av østlandsk og trøndersk. Det blir vanskeligere å uttale ord som hav, himmel og høst fordi bokstaven H er bare lov til å bruke i sammenheng med hest. Sjø blir ikke skrevet med ”sj” lenger, men med ”sh”, fordi Språkrådet i Norden klarte å gjøre en liten blunder. Ja, det var Språkrådet, med stor S. De er de som sitter øverste her i landet, og det med stor Ø.

 

Språkrådet har noen tøffe oppdrag. Toppsaken deres nå er å avvenne unge mot chatte-program. Flere og flere leverer inn eksamener med ”brb”, ”lol” eller andre forkortelser. Med all den TV-tittingen og PC-spillingen gir jeg ikke oss dårlig samvittighet for å prøve å spare noen sekunder på rettskrivingen her og der. Dette har utviklet problemer for lærere å tolke våre dypt gjennomgåtte tekster. Ingenting skaper mer forvirring enn forkortelser som ”omg” eller ”btw” for læreren når han sitter en helg for å rette eksamener før sommerferien. Alt ender som oftest opp med en lett forvirring og bunnkarakter forståelig nok.

 

Som alle vet er det norske språket delt opp i to forskjellige versjoner. Selvfølgelig er vi unge studenter pålagt til å lære og helst beherske begge. Nå er det satt i gang en aksjon for å få samlet disse versjonene i et språk, samnorsk, men det viser seg at for enkelte er dette også et problem. Det er blitt sagt og lovd av Språkrådet at vi skal få et samlet norsk språk, hvor vi kan skrive våre egne dialekter, men hvordan de skal få det til har jeg ingen aning om.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Island har valgt å ikke følge Norge sine fotspor. Norske ungdommer tilpasser påvirkningen av språket etter slik vi lever, mens nye ord blir gjort om for å høre islandsk ut på Island. Forståelig nok blir bare ordene uforståelig for de som ikke bor på øya, men når enkle ord som internett, på islandsk tölvufr, blir dirkete oversatt til svevende computer kan man si at det er ganske så ulogisk for oss nordmenn.

 

 

 

Navn har blitt et morsomt problem her i Norge. Greit nok at man ikke døper ungene sine for dyrenavn som Sel eller Hjort, men å ta vekk Bjørn var vell å ta litt hardt i? Vertfall når Märtha og Ari Behn fullt lovlig kan kalle sin neste datter for Mine Rosa Behn uten at noen protesterer høylytt.

 

Selv om ungdomsspråket på 70-tallet var en del annerledes, var reaksjonen av språket den samme. På samme måte som våre foreldre kritiserer vår utvanning med engelsk slag og chatte-språk, var det brukt mye ”lissom” og ”asså” for rundt 30 år siden. Selv de enkleste setninger ble vanskeligere å forstå. (”asså, jeg la meg tidlig lissom, men så lissom våknet jeg, asså”). Selvfølgelig kritiserer de gamle oss for å ødelegge det harde arbeidet de la ned det den gang de var ung, men om 50år kommer min generasjon til å kritisere våres barn og barnebarn f or deres uforståelige tungekrøll. Ungdom altså!


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

MR.norwegian
29.04.2010 18:42

Bra!
2
anbefalinger
lite sansynelig at norsk som vi kjenner det kommer til å forsvinne. jeg er enig i med det lizm setningene. at noen snakker slig.. men språk som står på FNs liste for truede språk er det ned til 30-40 mennesker som snakker. Så lenge det finnes et skriftspråk som er mer eller mindre ligt det språket man snakker så er det LEEEENGE til at dette språket forsvinner eller blir ugjenjkennelig.

marie
12.04.2012 23:05

Bra!
1
anbefalinger
enten er det du som har hermet etter en annen tekst, eller så er det omvendt. Alle avsnittene er jo like  Razz :-P Men den var bra da

Anonym
28.05.2012 17:54

Bra!
1
anbefalinger
Ser ut til at det meste her er hentet fra denne teksten: http://www.daria.no/skole/?tekst=6203  Razz :-P


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.019 sec - 1 pageviews