Søk i stiler
 

Mahatma Gandhi


Her står det litt om Gandhis oppvekst og veien til en selvstendig stat for India. Avslutningsvis er det også noen likheter mellom Gandhi og Yitzak Rabin og Nelson Mandela.
Sjanger:BiografiLastet opp:12.02.2009
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Historiske personer
Verktøy:Utskrift   Del på FacebookOppvekst og familie:

Mahatma Gandhi ble født den 2. oktober 1869 i Porbandar, (Sudamapuri), India. Mahatma Gandhi het egentlig Mohandas Karamchand Gandhi. Mahatma betyr ” stor sjel” og fikk navnet av en nær venn som fikk nobelfredpris. Han kom fra en velstående familie med 2 store brødre. Faren hans var politisk rådgiver og moren var veldig religiøs. Hun ba alltid før hun spiste. Både oldefaren, bestefaren og faren hadde vært utenriksministere. Faren til Gandhi hadde vært gift fire ganger før, men alle gangene døde konene. Den femte gangen giftet han seg med Putlibai og fikk 3 sønner, Gandhi var den yngste. Gandhi hadde 4 halvsøstere.

 

På skolen likte han ikke seg og kalte læreren forkjellige navn og hadde problemer, derfor begynte han på en privat skole. Han hadde en vanlig barndom, ungdomstid og skolegang. Som 13 år gammel gutt giftet han seg med Kasturbai. Han fikk 4 sønner sammen med henne. Han var ganske imot å gifte seg, men han kunne ikke gjøre noe siden det var vanlig på den tid. Han mente at konen hans var enkel, selvstendig og hadde en god utdanning. Både Gandhi og broren hans giftet seg samtidlig, broren gav opp skolegangen, mens Gandhi bortkastet et år på bryllupet, men forsatte senere. Mahatma Gandhi var vegarianer og spiste bare frukt og nøtter. Han ble vegatrinaer av helsemessige grunner, men senere ble de religiøse tankene sterkere.

 

Veien til selvstendig stat:

Mathtama Gandhi fullførte både barneskolen og ungdomsskolen og studerte videre jus i England og ble senere jurist/ sakfører. Han hatet gym og elsket geografi og krl, men det fikk han aldri lære på skolen, derfor leste han om religion hjemme. Han fikk toppkarakterer på universitetet.

 

Etter flere år på skolen, visste han at han ikke kom til å få en fremtid i India, derfor reiste han til London og ble Jurist (sakfører).

 

1893 reiste Gandhi til Sør-Afrika, der han opplevde raseskillepolitikken på nært hold, og begynte å utvikle sine teorier om ikke-vold som den mest virkningsfulle form for kamp.

 

1915 vendte Gandhi tilbake til India der han ble engasjert i Kongresspartiet, en organisasjon som arbeidet om selvstendighet fra britene. I 1925 ble han valgt til partiets leder. Han hadde også startet en avis der det stod om at de oppfordret til demonstrasjoner, protester og de var kritisk til kastesystemet. Myndighetene ble mer redde fordi de fryktet at den indiske befolkningen ville gjøre opprør mot britene. Britene tjente en del penger, slik at de ville beholde makten. De så at Gandhi var den største trusselen mot dem, derfor ble Gandhi fengselet.

 

Under fengsels opphold, laget Gandhi en strategi for å hjelpe inderne og seg selv. I hele 6 år satt han i fengsel. Folk ble sinte fordi de fengslet en av deres egne ledere og de begynte å demonstrere. I løpet av flere år ble Mahatma Gandhi flere ganger fengslet og løslatt igjen. I 1931 ble han invitert til å forhandle med den britiske regjering i London, men de kom ikke til enighet.

 

Etter flere tiår i landet, trakk til slutt engelskmennene seg ut av India. Gandhi ble nå valgt til president i Den frie republikken India. Gandhi reiste rundt omkring i India, da hadde han med seg en stokk og stokken ble et symbol på Indias frihetskamp. Gandhi fikk aldri Nobels fredspris, selv om han var nominert hele fem ganger.

 

Den 30. januar 1948, noen få måndter senere gikk Gandhi til hans daglige bønn i Delhi, men da ble han skutt av Nathuram Godse. 30. januar 1948, inspirerte en hel verden og ble et stort forbilde for mange, ikke minst for borgerrettighetskjempene Martin Luther King og Nelson Mandela, samt Albert Einstein. Etter at Gandhi hadde dødd, ble staten en sekulær stat, altså ikke en statsreligion. Gandhi huskes først og fremst for sin bruk av ikke-voldelige metoder og frigjøringen av India.

 

Likheter mellom Rabin, Nelson og Mahtama:

- Likhetene mellom Nelson og Gandhi har at begge hadde en lang vei til friheten i landet sitt og begge ble den første presidenten i et demokratisk hjemmeland.

- Begge (Nelson og Gandhi) har vært i fengsel pga sabotasjer og demonstrasjoner.

- Begge brukte fredlige midler

- Rabin (ikke alene) og Gandhi har ikke fått nobelfredpris

- Både Rabin og Gandhi ble myrdet

- Både nelson og Gandhi studerte juss og faren deres døde.

- Nelson og Gandhi arbeidet for borgerettigheter


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

howudoin
01.02.2013 15:12

Bra!
7
anbefalinger
Bra oppgave! Var til masse hjelp! Ville bare si at Ghandi aldri var president i India  Wink ;-\)

Hei
04.06.2013 18:37

Bra!
5
anbefalinger
Veldig bra!
Men hva mener du med faren deres døde? Dør ikke alles fedre? Siktet du til juss og mente at de døde mens de studerte det?

Swag
03.04.2013 20:00

Bra!
2
anbefalinger
Sykt bra!! Hjalp meg masse med eksamensoppgaven!!!

Rolf
06.09.2017 14:18

Bra!
2
anbefalinger
Gandhi varpedo

Anonym
28.01.2014 21:10

Bra!
1
anbefalinger
Hei. VIl bare si at han som Gandhi fikk tilnavnet Mahatma av aldri vant Nobels fredspris. Vedkommende, Rabindranath Tagore, vant Nobels litteraturpris i 1913


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.013 sec - 1 pageviews