Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Mobilen - en velsignelse fra oven, eller en forbannelse fra "kjeller'n"?

Mobilen - en velsignelse fra oven, eller en forbannelse fra "kjeller'n"?

Mobiltelefonen er med oss overalt, og det selv om noen mener bruken er helseskadelig.

Karakter: 6- (juletentamen, 10. klasse)

Sjanger
Essay
Språkform
Bokmål
Lastet opp
04.02.2009


Etter hva jeg har lest, er det slik at indianerne brukte røyksignaler som hverdagskommunikasjon. De sendte meldinger til hverandre om hva som skjedde der de bodde og hva de drev med for tiden. Nå om dagen skjer det samme, bare nå har vi med oss tingen hele tiden, så å si, og den har et annet navn. Skjønnheten heter: mobil. Denne såkalte mobilen kan vi bruke til alt fra å ringe og sende meldinger med, til å spille på eller ta bilder med. Jeg har en sånn og den er virkelig ikke så fantastisk som reklamen skulle ha det til. Bildene har lav kvalitet og spillene ødelegger dine, i hvert fall mine, sosiale antenner.

 

Her om dagen for eksempel satt jeg på bussen og skulle hjem fra byen. Jeg satte meg inn og tok frem mobilen av lomma og satt meg til å spille ”quadrapop”. Det er et helt fantastisk tetris-spill som er lagt inn på alle ”Sony Ericsoner”. Det er faktisk noe av det bedre på min mobil. Men uansett; et buss-stopp senere kom det en kar på som jeg egentlig kjente godt, men istedenfor å hilse fortsatte jeg å spille. Utrolig, men sant. Jeg valgte faktisk bort en prat, mot å spille, men jeg fikk ny rekord da!


 

Hadde det ikke vært mye greiere å ha røyksignaler? Da kunne man kommunisere over lengre strekninger til nødstider og på ”go’værs” dagene kunne man være med venner. Men det som er, er at produktutviklerne og gründerne ikke hadde godtatt det. Da hadde de bare lagd nye spill og irriterende ringetoner (som allikevel er fengende) til røyksignal-senderen.

«Vil du ha denne fancy remix’n av ”bæ, bæ lille lam” på ditt røyksignal? Send to store skyer, en liten sky og en stor sky mot 45° sør. Kun 50 kr uka!» Slik hadde sikkert reklamen hørt ut. Slipper man aldri unna mobilmaset?

 

Jeg leste i avisa for noen år tilbake om hvor mye stråler det ble sendt ut fra en mobiltelefon. Jeg leste også at Gro Harlem Brundtland ikke ville være i samme rom som en mobil i fare for å bli syk. I og med at jeg går med mobil så mye som jeg gjør vil nok jeg antagelig ende opp med ondarta svulst og kreft av denne strålinga. Men nå er det jo også sånn at de sier det samme om alt annet fortiden; lettbrus(skal ikke den være sunn?), mikrobølgeovner og til og med røyk. Røyk har da vel aldri skadet noen?

 

Så når det har seg sånn at man mister sosial intelligens, blir steril og får svulst, hvorfor er det fortsatt så mange som bruker denne mobilen? Det er faktisk 3 milliarder mennesker verden over som har mobiltelefoner, og 15 % av telefonene befinner seg i Europa. Det er bare Asia som har flere telefoner, og det er jo også en del større!

 

Her om dagen så jeg faktisk en elev i første klasse som gikk rundt med mobil. Han sto på bussholderplassen og venta på en buss. Mens han stod der snakka han i telefon med sin mor. Eller jeg tror det var mora. Han kalte henne jo ”mamma”… men uansett, hvor mange svulster kommer ikke han til å få før han synger på sitt siste vers? Og når begynner ”siste verset” hans?

 

Men vi vet jo aldri hvor mye vi kan stole på det som står i avisen. Har du noen gang sett det har stått ”mann død etter mobilulykke” eller ”barn angrepet av mobil”?  Det er nå ikke sikkert at man blir skadet av å bruke mobil. Det kan godt hende det bare er et triks for å få oss til å la være å kjøpe mobil, og heller bruke penger på noe annet, kanskje mer fornuftige saker. Eller kanskje det har seg sånn at det ikke er plass til flere meldinger i lufta, så derfor sprer Gro Harlem Brundtland ryktet om at det er helseskadelig sånn at hvert fall hennes meldinger får plass.

 

Jeg har forresten aldri skjønt hvor de gjør av meldingene man sender. Når man bruker fasttelefon går det jo gjennom ledninger men det er jo ingen ledninger på en mobil… hmmm…

 

Men uansett hvor overbevisende forskere og frøken Harlem er tror jeg ikke at jeg kommer til å slutte å bruke mobil. Går man for eksempel hjem en sen høstkveld og det kommer noen og kidnapper deg kan det være kjekt å ringe hjem å si hva som skjer, så de ikke trenger å bekymre seg.

Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil