Ulovlig nedlasting av musikk?

Argumenterende tekst om nedlasting av musikk.
Sjanger
Artikkel
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2009.02.02

Kampanjen piracy kills music hevder at ulovlig nedlastning av musikk minsker platesalget. De råder oss til å laste ned lovlig musikk. Dreper egentlig piratkopiering musikken, eller er dette en ren overdrivelse?

 

<bilde>

 

Piracy kills music hevder at det årlig lastes ned ulovlig for mellom 8 og 16 milliarder kroner. Jeg mener at det både er positive og negative sider ved ulovlig nedlastning. Jeg er selv bruker av programmet limewire. En av de mest opplagte grunnene til at ungdommen laster ned ulovlig er for at det er gratis. De 5000 sangene jeg har på PC-en ville det kostet rundt 40 000,- å laste ned lovlig fra for eksempel iTunes music store. På den annen side merker jeg at jeg setter mindre pris på musikken. Før kunne jeg spare til en CD jeg hadde hatt lyst på lenge. Gleden var da mye større når jeg endelig fikk den CD-en jeg ville ha. Nå laster jeg ned musikk i store mengder, og setter ikke like stor pris på musikken.

 

Personlig mener jeg at det blir helt feil å si at piratkopiering og nedlastning dreper musikken. For selv om jeg laster ned musikken min gratis, kjøper jeg fremdeles CD-ene til favorittartistene mine. Rett og slett for å støtte dem og musikken deres.

 

En annen grunn til at mange mennesker ikke laster ned lovlig, er at de ikke vet om noen lovlige programmer. Derfor mener jeg at hvis piracy kills music kampanjen virkelig skal stoppe piratkopiering, burde de introdusere ungdommen for lovlige programmer gjennom skolen. For at jeg personlig skal slutte å bruke limewire må CD-ene selges billigere. Når valget står mellom å betale 200,- for et album og å laste det ned gratis, sier det seg selv hva jeg velger. Det er også mye enklere å laste det ned hjemme, enn å dra til platebutikken å kjøpe det. Det jeg syns er veldig bra med å laste det ned gratis er at jeg ofte kommer over nye band/artister. Hvis jeg finner et band jeg liker godt, kjøper jeg platen for å støtte musikken deres.

 

Etter at det første nedlastningsprogrammet Napster kom, har piratkopieringen utviklet seg masse. Napster ble stengt, men nye programmer som bearshare, kazaa, bittorrent og limewire kom til verden. Jeg forstår jo at jeg gjør noe galt når jeg laster ned musikk gratis, for artistene får jo mindre penger og konsekvensene av dette blir jo mindre musikk. Det ligger masse arbeid i det å lage en plate, men som jeg har nevnt før så er det ikke alle som er villige til å betale 200,- når man kan få en CD gratis.

 

<bilde>

På nettsiden til piracy kills music forteller de at hvis du laster opp fem sanger til et fildelingsprogram mister plateselskapet 800 000,-. Det vil jo gjøre at de ikke kan ta sjanser ved å la nye artister prøve seg, konsekvensen av dette er at det blir færre nye artister og band.

 

Min konklusjon er at jeg tror ikke at piratkopieringen dreper musikken, men det gjør musikken mindre nyskapende og gir en mindre musikalsk bredde. Med mindre lovlig nedlastning blir billigere, tror jeg ikke ungdommen vil bry seg om at det er ulovlig å laste ned gratis musikk. Som sagt vil jeg vil også foreslå å informere om lovlige nedlastningsprogrammer på skolen. Personlig tror jeg ikke at jeg kommer til å laste ned musikk lovlig, det er rett og slett litt for dyrt når jeg kan ”få” musikk gratis.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst