Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Skole > Krigen i Gaza

Krigen i Gaza

Hvilket forhold har de forskjellige organisasjonene til krigen som foregår i Gaza.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
29.01.2009


1. Hvem er Hamas?

Hamas er en paramilitær og politisk organisasjon, som er ledet av Khaled Mashaal. Hamas betyr ”islamsk brorskap”. Hamas er kjent for sitt arbeid og velferd og veldedighet til de fattige i Palestina. Hamas er også kjent for sin selvmordsbombing mot Israel, spesielt i folkerike områder som kjøpesenter og møtesteder. Det kan være derfor et par land og organisasjon som USA, EU betrakter Hamas som terrororganisasjon, men organisasjon er ikke i FNs liste over slike organisasjoner. Målet til organisasjon er å få landet tilbake.

 

2. Hva er FNs forhold til denne borgerkrigen?

Siden 1947, har FN prøvd å dele dagens Israel i en palestinsk og en jødisk stat. De bestemte i utgangpunktet om hvem som skulle sitte med makten og styre landet. De har siden gang vært i Israel og meklet mellom partene. Denne fordelingen har for meste fungert for jødenes fordel, og palestinerne har følt seg svekket hørt av den vestlige verden. Det er kanskje mye av grunnen til at palestinerne ikke føler seg hørt i denne konflikten og har vanskelig for å godta FNs ”fredelige” løsninger. Tre av de fem landene i Sikkerhetsrådet i FN støtter Israel. Dette inngår Storbritannia, Frankrike og USA.


 

3. Hva er PLO?

PLO står for (Palestinke frigjøringsorganisasjon) mener alle flyktingene fra 1948 og deres etterkommere, skal ha rett til å returnere til sitt hjemland. Israelere derimot nekter å la palestinere komme tilbake, fordi de mener det vil utgjøre såkalt demografisk trussel. For palestinerne betyr tilbakekomsten arabisk enhet og solidaritet, men dette blir de også nektet av FN og det FN representerer.

 

4. Hva er Norges forhold til denne krigen?

Den norske regjeringen er Israel vennlige. Utenriksminister Jonas Gahr Støre tar avstand fra denne krigføringen. Han sier at han ikke vil ta del i noe som rammer sivile på denne måten. Han er uklar i hvilken side han står på i denne krigen, men mener at begge har skylda.

 

5. Hva skjedde under egyptisk kontroll?

I 1947 skulle Gaza-området bli en del av ny palestinske borgerkrigen i Palestina 1947-48, erklærte Israel sin uavhengighet i mai 1948. Dette førte til arabisk-israelsk krig i 1948. I 1948 erobret Egypt Gaza, angivelig for å beskytte araberne.

 

Det var 75 000 arabere som hver dag kom inn i Israel for å arbeide. I Gaza har arbeidsløsheten falt fra 30 % i 1967 og til nærmest null og emigrerer fra Gaza.

 

6. Hva slags folkegrupper bor i Israel?

Det bor 7,26 millioner i Israel, hvor flesteparten er jøder. Det er vel den eneste jødiske staten i verden. Israel blir delvis administrert av palestinske selvstyremyndighetene.

 

Det bor arabiske muslimer, arabiske kristne, drusere, samaritanene, det finnes også andre religiøse og etniske minoriteter (Buddhister og hinduer).

 

7. Hvorfor støtter USA, Israel?

USA var det første landet til å anerkjenne Israel offisielt i 1948. Disse landene bygget en god vennskap som de har er fordi Israel er den enste landet i Midtøsten som ligner i sine verdier og demokrati.

 

Etter at Israel ble et selvstendig land i 1948 begynte USA med en sperrefrist på våpenslag i Israel. De tjente 100 millioner dollar på å selge våpen til de arabiske statene.

 

I 1951 ga USA førstehjelp til Israel, siden da har det vært økonomisk hjelp til Israel hvert år. I mange år har Israel mottatt økonomisk og militært hjelp som har kostet USA, 3 milliarder dollar. De siste årene har dette beløpet blitt redusert.

 

8. Hva handler Osloavtalen om? Når? Hvor? Hvem?

Osloavtalen er en avtale mellom representanter for PLO og den israelske utenriksministeren Shimon Peres. Osloavtalen skulle sikre palestinske selvstyre i visse områder og legge opp til diskusjon om egen palestinsk stat. Osloavtalen ble framforhandlet i hemmelighet i Norge, signert i Oslo 30. august 1993, og den ble godkjent under mye stas og prakt på plenen utenfor Det hvite hus 13. september 1993. Avtalen ga palestinerne kontroll over noen landområder og retten til å opprette egne sikkerhetsstyrker. Avtalen skulle være rammeverk for videre forhandlinger om spørsmål som grenser, retten til retur for palestinske flyktinger Vestbredden og Gaza. Forhandlingene førte til at de to partene signerte en avtale i Washington september 1993.

 

9. Israelskkontroll over Gaza, fortell så mye du kan.

Israel okkuperte Gazastripen igjen fra juni 1967 under seksdagerskrigen. Den militære okkupasjonen varte 27 år fram til 1994.

 

Hvem var David Ben-Gurion?

1. David Ben-Gurion, ble i 1948 den første statsminister i staten Israel. Han representerte venstrefløyen av sionismen. Han var blant grunnleggerne av partiet Masai, som i 1968 ble slått sammen med partiet Rafi til Arbeiderpartiet i Israel. Han trakk seg tilbake fra politikken i 1970.

 

Med støtte fra hvilken president hadde Israel en mulighet til å overleve?

2. Med støtte med den amerikanske president hadde Israel en mulighet til å overleve. Dette gjelden Harry Truman den 33. presidenten i Amerika.

 

3. Finn ut litt om FNs oppdeling av Midtøsten. Når?, Hvem?, Hvor?

Israel ble delt i to etter FNs planer. Dette skjedde 1948 i Israel. Denne oppdelingen var fordi at jødene skulle få sin egen stat.

 

4. Hva ble resultatet av denne oppdelingen?

Resultatet av denne oppdelingen førte til borgerkrig.


Legg inn din oppgave!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp stil