"Morder uten ansikt" av Henning Mankell

En helt grei bokanmeldelse om boken av Henning Mankell. Jeg har ikke rettet versjonen, og vet f. eks. at Skåne ikke er en kommune, men et fylke.
Sjanger
Anmeldelse (bok, film...)
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2009.01.07

Tittel: Morder uten ansikt

Utgitt: 2001

Antall sider: 287

Forfatter: Henning Mankell

Oversettere: Karin Risvik og Kjell Risvik

Forlag: Gyldendal

 

Handling

Det er den 8. januar 1990. Klokken er kvart på fem, og en mann våkner av at noe er galt. Han bor med sin kone i en liten bygd som heter Lenarp i kommunen Skåne. Nabohuset ligger ikke mer enn tjue meter fra deres eget hus, men utenom dem er det langt til nærmeste nabo. Det er midt på vinteren, og snøen burde ligget i tykke lag i Skåne, men den har ennå ikke kommet. Det er iskaldt ute, og mannen som akkurat har våknet fryser veldig. I en krim skjer handlingen på veldig mange forskjellige steder, men dette er utgangspunktet i boken. Ellers foregår handlingen mye i Ystad og Kristianstad.

 

Hovedpersonen

Siden Morder uten ansikt er den første boken i serien om Kurt Wallander, lærer vi en god del om han. Han er litt ordknapp og har sterk vilje. Han er nylig separert fra sin kone og hans forhold til sin seksten år gamle datter ble veldig avstandspreget og dårlig etter skilsmissen. Noen ganger drikker han for mye, og på tross at han er en politibetjent bryter han regler bevisst, som å fyllekjøre.

 

Han blir også veldig forelsket i anklageren, som er en attraktiv kvinne som er sendt ned til Ystad fra Stockholm. Han prøver så godt han kan å imponere henne ved å skrive ekstra gode rapporter om fremgangen i saken og sende henne blomster, men det virker ikke som hun har så stor interesse for han. Og det hjelper ikke at faren hans som aldri har vært så begeistret for han, begynner å bli sur og senil og forlanger besøk av han ofte, når han strever med å løse den vanskelige saken i Lenarp.

 

<bilde>

 

Handlingen

’’Han lytter ut i mørket og plutselig er han lys våken. Noe er annerledes, han føler det på seg. Hesten, tenker han. Den knegger ikke. Det er derfor jeg våkner’’.

 

Vinduer står åpne og han hører en svak stemme fra naboens hus. Han tar med seg en lommelykt, og går bort til et åpent vindu. Han kjenner at han blir lammet av frykt og kvalmhet. Soverommet til sine beste venner var tilgriset med blod fra taket til gulvet. Over sengen lå Johannes med nesen kuttet av. Han hadde bar overkropp, og de lange underbuksene nede på knærne. Han var bundet med hendene, og det ene lårbenet var slått i stykker. Det hvite skjelettet som stod rett ut lyste opp mellom alt blodet. Sammenkrøpet på gulvet sitter Maria, bundet til en stol. Hun har blod i ansiktet, og en renneløkke er bundet rundt halsen hennes. Han ringer politiet.

 

Når inspektør Kurt Wallander ankommer på åstedet, ser han to gamle mennesker som har blitt torturert. Mannen er allerede død og kona hans klamrer seg til livet. De eneste sporene er en spesiell knute på renneløkken rundt kvinnens hals og hennes siste ord, "utenlandsk". Hvem gjør slikt mot to gamle mennesker tilsynelatende uten penger og fiender? Det blir en nervepirrende etterforskning for Kurt Wallander og hans kolleger. Rekker Wallander å løse gåten før noen slår til igjen? For fremmedhat og rasisme blomstrer i småbyen Ystad!

 

Viktige personer

Boken handler veldig mye om Kurt Wallander, som har jobbet i politiet siden han var tjuetre år, og er nå førtitre. Han har lang erfaring, og er god til å lede etterforskningen til politisjef Björk kommer tilbake fra syden.

Rydberg jobber sammen med Wallander, og hjelper mye til i etterforskningen. Han er sliten, tross sin unge alder, men står på og jobber hardt under etterforskningen. Det viser seg at han har en uhelbredelig kreft, men ønsker ingen medlidenhet.

Anette Brolin er den personen Kurt Wallander er stormende forelsket i. Hun er anklageren i Ystad, og hun er veldig dyktig. Hun har mørkt hår, lange ben og hun er fint kledd. Hun er også gift og har et barn. Men Wallander stopper ikke å prøve å ta henne med seg ut.

Göran Boman er politimann i Kristianstad, der mange av dem mistenkte i saken holder til. Boman og Wallander kjente hverandre fra før, og har god kjemi. Boman har også jobbet lenge i politiet, og er blid, men streng politimann som nesten fungerer som en levende løgndetektor.

 

Budskap

Siden det er en krimbok er det ikke meningen av det skal være et ordentlig budskap, men det beste må vel da være at man nesten alltid blir tatt hvis man gjør onde ting. Det lønner seg aldri, uansett.  

 

Min mening om boken

Jeg mener at boken var til tider veldig bra, men den var litt langstrakt, og det tok litt lengre tid enn nødvendig å komme til løsningen fordi det var noen unødvendige samtaler. Men boken var også veldig spennende, og man kunne ikke bare stoppe å lese den. En ønsker sterkt få vite hvordan den ender, og er det noe som er viktig med bøker er det jo at mennesker som leser den, skal holde ut. Jeg levde meg inn i boken, og synes det var nifst å lese den om kvelden fordi det er ekkelt når man lar fantasien lage skumle bilder av handlingen.

 

Hvem og hvorfor

Jeg tror at boken passer for 14+. Det er fordi den har ganske mye nifst i seg, og mye er veldig kaldblodig. Og de under fjorten år tror jeg ikke hadde hatt noen glede av den uansett, fordi språket og handlingene er ikke passende. Det er mye banning, og Wallander drikker mye. Også er det ikke en typisk barnebok med fantasifigurer og glade mennesker.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst