Søk i stiler
 

Næringsstoffer


Oversikt over næringsstoffer.
Sjanger:RapportLastet opp:30.09.2008
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Næringsstoffer
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.Næringsstoffer er nødvendige for kroppens vekst og utvikling. De er også viktige for å opprettholde kroppens normale funksjoner. Proteiner, fett, karbohydrater, vitaminer og mineraler er de vanligste næringsstoffene. Den daglige kosten bør inneholde ca. 15 % proteiner, 30 % fett og 55 % karbohydrater.                                                                                                                                                                                                           

Karbohydrater gir kroppen energi. Karbohydrater finnes i brød, mel, poteter, frukt, grønnsaker, sukker og andre matvarer som innehold sukker. Det finnes to typer karbohydrater, raske og trege.

 

Hvis du spiser raske karbohydrater vil blodsukkeret ditt fly i været og du får mye energi på en gang. Etter en stund vil blodsukkeret synke til under det nivået det var før du spiste de raske karbohydratene. Det er best å spise trege karbohydrater fordi de forandres saktere til energi og blodsukkeret blir jevnere. Hvis du likevel skal spise raske karbohydrater, for eksempel på en heldags prøve, må du passe på å spise jevnt slik at blodsukkeret holder seg jevnt.      

 

Proteiner gir energi. Proteiner er også et viktig byggemateriale i kroppen. Proteinene som vi får i oss brytes ned til aminosyrer i fordøyelsessystemet. Disse aminosyrene kan kroppen bruke enten som byggesteiner til å bygge opp egne proteiner eller til drivstoff. Proteiner finnes i kjøtt, fisk, korn, brød, melk, ost og egg.

 

Fett

Fett er livsviktig og fungere som varmeisolasjon og støtdemper. Fettet legger seg som en isolasjon rundt cellene og regulerer hva som skal inn og ut av cellene våre.

 

Det finnes tre typer fett. Navnen henger sammen med fettsyrenes atommessige oppbygging.

 

Mettet fett bør man spise mindre av. Mettet fett øker kolesterolnivået i kroppen og dermed også faren for hjerte og karsykdommer. Kroppen trenger kolesterol for å produsere gallesyre, hormoner og D-vitamin. Kolesterolet frakter fett ut til cellene. Mettet fett finnes i smør, helmelk, ost og rødt kjøtt.

 

Flerumettet fett inneholder ofte mye E-vitamin og er derfor vår viktigste E-vitaminkilde. E-vitaminer er også bra for huden og for fruktbarheten. Flerumettet fett finnes i oljer, fet fisk og hvitt kjøtt.

 

Enumettet fett er det beste fettet du kan spise. Enumettet fett påvirker ikke blodkolesterolet.

 

Vitaminer

Kroppen trenger vitaminer til en rekke viktige prosesser. Kroppen trenger vitaminer for å bygge opp og vedlikeholde muskler, skjelett, hud og slimhinner. Omdanningen av karbohydrater, fett og proteiner til energi er også avhengig av vitaminer. Vitaminer sørger også for at kroppen er motstandsdyktig mot infeksjoner.

Vitamin A er viktig for øyets funksjon og er nødvendig for vekst og utvikling.

Den finnes i gulrøtter og andre grønnsaker, margarin, smør, lever og leverpostei.

Vitamin B-gruppen inngår i enzymer som en nødvendig for nedbrytning av karbohydrater, fett og proteiner. Vitamin B finnes i grønne grønnsaker, brød, kornvarer, melk, ost, kjøtt, fisk og egg.

Vitamin C er viktig for celler og vev. Det er også viktig for opptak av jern.     Den finnes i frukt, bær, grønnsaker og poteter.

Vitamin D er nødvendig for at kroppen skal kunne utnytte kalsium.

Man får D-vitamin fra sollys, tran, fet fisk, fiskelever, margarin og smør.

Vitamin E er viktig for celler og vev. Den finnes i kornvarer og olje.

Vitamin K er viktig for blodets evne til å koagulere. Vitamin K finnes i grønnsaker.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

 

Mineraler

Mineralene er nødvendige til mange prosesser i kroppen. Flere mineraler er viktige byggesteiner. Spesielt skjelettet er avhengig av mineraltilførsel. Mineraler er også viktige for at nervesystemet og musklene skal fungere normalt.

 

Mineraler deles in i to grupper:

Makromineralene fungerer som byggesteiner i kroppen og vi trenger ganske mye av dem. For eksempel kalsium.

Spormineralene eller mikromineralene er mineraler kroppen trenger små mengder av. For eksempel jern og sink.

 

Kalsium er viktig for skjellettet, tenner, muskler og nervesystemet. Kalsium finnes i alle melkeprodukter, grønne grønnsaker og nøtter.

Jern er en del av de røde blodlegemene som fører oksygen til cellene.

Kvinner som har menstruasjon kan miste mye jern og må derfor ha jerntilførsel.

Jern finnes i brød, korn, kjøtt, innmat og poteter.

Natrium regulerer syre/base-balansen, muskelsammentrekning og overføring av nervesignaler. Natrium finnes ost, melk og grønne grønnsaker.

Kalium regulerer syre/base-balansen, muskesammentrekninger og overføring av nervesignaler. Den finnes i frukt, grønnsaker, kjøtt og melk.

Sink får sår til å gro og styrker immunforsvaret. Den finnes i korn, melk, ost, kjøtt, innmat og blod.

Selen inngår i enzymer, den beskytter cellene og beskytter mot giftige tungmaterialer. Den finnes i korn, fisk, kjøtt og innmat.

Jod er et viktig stoff i hormonet tyroksin som er nødvendig for normal vekst og utvikling.   

 

Kostfiber

Kostfiber er viktig for fordøyelsen. Kostfiber finnes i grønnsaker, poteter, brød og kornvarer.

 

Vann

Vann er viktig for fordøyelsen og transport av næringsstoffer i kroppen. Vann finnes som rent vann, i drikkevarer og i de fleste matvarer.


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


22.01.2014 10:12

Bra!
1
anbefalinger
Jeg likte og lese disse opplysningene,så jeg har notert meg mange ting her som jeg skal google videre.Mange gode hilsner fra meg.

Agurken
29.03.2017 09:36

Bra!
1
anbefalinger
Bra!

Skoleguten
29.03.2017 09:36

Bra!
1
anbefalinger
Veldig flott og bra strukturert tekst, hjelpte meg med ein framfrøing i naturfag  Very Happy :-D


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.011 sec - 1 pageviews