Søk i stiler
 

Alexander Kielland


Minibiografi om Alexander Kielland, en av de største forfatterne innen norsk litteratur.

Karakter: 6 (9. klasse)

Sjanger:BiografiLastet opp:05.06.2008
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Alexander Kielland
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.


Alexander Lange Kielland ble født 18.februar.1849 i Stavanger. Han regnes som en av de fire store forfattere innen norsk litteratur sammen med Henrik Ibsen, Bjørnstjerne Bjørnson og Jonas Lie.

 

Jacob Jansen Kielland, tippoldefaren til Aleksander Kielland, flyttet til Stavanger på 1700- tallet. Det var slik familien til Alexander kom hit. Både Jacob og sønnen til Jacob var veldig rike og hadde ledende roller i Stavanger. En av eiendommene firmaet ’’Jacob Kielland og Søn’’ eide var Ledaal. Alexander bodde aldri der selv, men pengene han og søskene arvet brukte han på å starte forfatterskapet sitt.

 

Rett før 13- årsdagen til Alexander døde moren hans, Christiana Janna Lange, under en fødsel. Dette preget livet hans og det ble ikke bedre når han fikk stemor, Inger Mæle. Han og Inger kom aldri veldig godt overens og hun var veldig streng.

 

Alexanders far, Jens Zetlitz, ville ikke at barna hans skulle bli med i foretningslivet. Han var religiøs og ville ikke at barna skulle bli for opptatt og glade i penger. Han støttet Kitty og Alexander, og begge to ble kunstnere.

 

Da Alexander var 18 år fullførte han Stavanger Latinskole på Kongsgard. Han dro til Kristiania for å studere jus, men han likte seg ikke så godt og han var ikke veldig aktiv i studentlivet. Han hadde hele tiden drømt om å bli forfatter og han skrev dikt mens han enda studerte. Til slutt fikk han sin eksamen i 1870 og han dro hjem til Stavanger. Der ventet hans familie og hans forlovede, Beate Ramsland.

 

Da han kom hjem fra Oslo begynte han å jobbe hos Michelet, men det tok ikke lang tid før han sluttet der og kjøpte ’’Malde Teglverk’’. I 1878, mens Alexander fortsatt jobbet der, skrev han ferdig ’’En skipperhistorie’’ og ’’Paa veien hjem’’. Alexander selv, mente at ’’Paa veien hjem’’ var hans debut, men Gyldendal mente at han debuterte med det som kom året etter.

 

I perioden 1879 til 1884 skrev Alexander Kielland mange bøker og noen av de var ’’Garman og Worse’’ (1880), ’’Skipper Worse ’’ (1882). Gift, som han er mest kjent for, kom ut i 1883 og ’’Fortuna’’ kom ut i 1884.

 

Som sagt, er “Gift” boken Alexander Kielland er mest kjent for. Alexander var imot skolesystemet på den tiden, og han fikk uttrykket sin mening gjennom Wenche, en av hovedpersonene i boka. “Gift” handler om hvordan skolesystemet og samfunnet kan ødelegge mennesker. Marius (14 år) har kjempemye lekser og dør til slutt etter alt presset fra lærerne.

 

Alexander skrev flere bøker etter “Fortuna”, men han stolte ikke på å forsørge familien med forfatterskapet, så han prøvde å finne seg en fast jobb. I 1889 var han redaktør i Stavanger Avis og i 1891 søkte han stillingen som Stavangers første borgemester. Han fikk ikke støtte fra Stavanger, men Bjørnstjerne Bjørnson støttet han, og 12. desember. 1891 ble han utnevnt som borgemester av regjeringen i Kristiania. Han var borgemester helt til han flyttet til Romsdal i 1902 hvor han ble amtmann.

 

Alexander Lange Kielland brukte sine siste år på Bergen Kommunale Sygehus, og han døde den 6. april 1906. Han ble begravd på Lagård Gravlund den 11. april.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.


10.02.2017 13:36

Bra!
33
anbefalinger
Dette e bra! dette likte eg! Ganske bra skreve, hjalp meg masse i dag.

Osama bin lade
23.09.2013 22:29

Bra!
16
anbefalinger
Damn bomb bomb


10.02.2017 13:30

Bra!
16
anbefalinger
Dette va jevligt asså

hans oskar II
07.06.2009 14:05

Bra!
13
anbefalinger
tusen takk! nå ble jeg fort ferdig me leksene jeg også, dette var utrolig bra skrevet
til å være en så liten unge

meg
06.06.2013 15:08

Bra!
11
anbefalinger
Sykt bra! Tusen takk, akkurat dette jeg trengte  Smile :-\)

Jørgen
15.01.2009 09:43

Bra!
8
anbefalinger
tusen takk for dette. no ble eg fort ferdig med leksen hehehe

Mr. nice
12.12.2010 05:31

Bra!
8
anbefalinger
Håper eg får god karakter. frist til mandag  Surprised :-o Skrev lite synst eg men bra XD kanskje noe eg skal lære XD Takker  Very Happy :-D

skeiper
12.01.2019 12:06

Bra!
0
anbefalinger
sinsykt bra skrevet dette hjelper meg mye Takk


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.025 sec - 1 pageviews