Søk i stiler
 

Charles Dickens


Kort tekst om Charles Dickens.
Sjanger:BiografiLastet opp:29.05.2008
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:Charles Dickens
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook
Bilder: Denne oppgaven inneholder bilder.
Logg inn via Facebook for å se dem.

Charles Dickens var en engelsk forfatter som ble født 7. februar 1812. Dickens ble født i byen Landport, men allerede som femåring flyttet familien til Chatham i Kent, og som tiåring flyttet de til Camden Town i London. De hadde mange penger, og han gikk på privatskole, men faren sløste dem på fester og slikt, så han måtte betale gjeld i fengsel.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet

Da Dickens var bare tolv år gammel, ble han sett på som gammel nok til å arbeide, så han tok arbeid i en støvelsvertefabrikk hele ti timer om dagen. For dette fikk han seks shillings. Men med disse pengene måtte han hjelpe faren ut av fengselet.

 

Senere i livet giftet han seg, men ble fort skilt igjen. På denne tiden var det ikke vanlig å skille seg, det var helt utenkelig, så han fortsatte å finansiere hennes hushold de neste 20 årene, helt til en dag hun døde. Dickens og Catherine hadde 10 barn sammen.

 

<bilde>

Logg inn for å se bildet
Den 9. juni 1865 var Dickens involvert i en togulykke, der først seks av vognene av toget forsvant ned av en bro som holdt på å bli reparert. Den eneste vognen som ble stående på skinnene var den som Dickens satt i. Han hjalp alle de skadde han kunne, helt til redningsmannskapet kom for å bringe dem til sykehus. Men selv om han ikke ble skadd i ulykken, kom han aldri over det.

 

Forestillingene til Charles Dickens var veldig populære, og 2. desember 1867 holdt han sin første lesning i USA, ved et teater i New York. Følelsene han brukte på disse lesningene, med individuelle stemmer for hver rolle, har blitt antatt til å ha vært medvirkende til hans død. Han døde på dagen fem år etter Staplehurstulykken, den 9. juni 1870. Han ble ikke gravlagt som han ønsket, i Rochesterkatedralen, men derimot gravlagt i Poetenes hjørne. På graven hans står det: ”Han sympatiserte med de fattige, de som har det vondt, de undertrykkede, og med hans død er en av Englands største diktere tapt for verden.”

 

I 1880-årene ble det historiske Eastgate House i Rochester i Kent omgjort til et Charles Dickens-museum, og en årlig Dickens-festival er avholdt i byen. Eastgate House ble senere stengt i 2005 av Medway kommunestyre for å kutte utgifter. Men heldigvis er en ”Dickens World” temapark planlagt å åpne i Chatham i 2007 som ikke er så langt unna. Der Dickens bodde før, er også blitt omgjort til et museum.

 


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Inga
01.02.2011 23:19

Bra!
3
anbefalinger
takk for hjelpen! kort og lett tekst  Very Happy :-D akkurat det jeg trengte!


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.012 sec - 1 pageviews