Søk i stiler
 

17. mai - Norges dag!


Kåseri av og om tanker rundt 17. mai-feiringen i Norge.

Tentamensoppgave VG1-ST, våren 2008.

Sjanger:KåseriLastet opp:16.05.2008
Språkform:BokmålForfatter:Anonym
Tema:17. mai
Verktøy:Utskrift   Del på Facebook

Nå står vårens siste helligdag for tur. En siste fridag som innleder fire helvetesuker med eksamener i hytt og pine. Heldigvis for meg skal jeg bare ha én eksamen, om noen. Men bare tanken på eksamener gjør at svetten renner og pulsen tar av fra rullebanen. I fjor, det siste året på ungdomsskolen, hadde vi to eksamener pluss en prøve-eksamen, og det var mer enn nok for meg. Det gikk egentlig ganske bra, men den frykten man har på forhånd, frykten for at det går så dårlig at bestemor kunne slå deg i hjel med en kjevle eller far sende deg vekk på sommerskole, den er så intens at det kan gå til hodet på deg. Men det vet du sikkert fra før.

 

17. mai er altså innledningen på fire helvetesuker, stille før stormen kan man si. Unntatt i år. I år har de som trykker opp kalendere i tusenvis, i millionvis sikkert, satt 17. mai opp på en lørdag! Dermed blir det ikke en siste fridag før stormen, eller helvetesukene. Det er bare en etterlengtet helg. Og på toppen av det hele må vi lade opp til Dagen med en fem timers prøve. Analyser ditt og analyser datt. Analysere ting opp og ned og i mente, og sønder og sammen. Det eneste som ikke skal analyseres av norske skoleelever i dag er vel vitser. Men det kommer nok sikkert. Trolig vil det utslette alle norske vitser. Analysering er tross alt så gledesdrepende at vitsene trolig mister sin funksjon totalt. Kanskje Hitler kunne fått bruk for dem, han hadde tross alt en ganske spesiell humor. Drepe jøder og angripe Polen, høres ikke akkurat ut som Per Inge Torkildsens kåserier.

 

Men hvis vitsene skulle analyseres, er det kanskje litt morsomt å tenke på mulige utfall. Hvem kan for eksempel nordmannen, svensken og dansken være? Henrik Ibsen, Astrid Lindgren og Hans Chr. Andersen kanskje? Så var det Ibsen, Lindgren og Andersen som skulle se hvem som holdt ut lengst i en grisebinge? Ja, på en annen side… Og etter fem timers maskinskriving er det tid for en litt mer underholdende oppladning til Dagen. 90 minutter fotball fra øverste hylle. Verdens beste norske lag mot Judas egne disipler. I 90 minutter. Og dagen etter er det klart for feiring. 249 000 Bergensinnbyggere strømmer til by’n med finstasen på og entusiastiske armbevegelser for å synliggjøre det norske flagget. Alle barna spiser is med hele ansiktet, og noen ganger hele overkroppen. Eg så forresten en såkalt ”fem på gaten”-undersøkelse om 17. mai her om dagen. Riktignok ble ti personer spurt, men det som var spesielt var at bare 4 av 10 kunne fortelle hvorfor vi feirer 17. mai. Igjen, riktignok var 7 av 10 spurte utlendinger. Men en ting som slo meg var at grunnen til at vi feirer 17. mai er en haug med navn på et stykke papir. Hipp hurra for 17. mai, hipp hurra for at Eidsvollsmennene klarte å skrive navnet sitt. Hipp hurra! Men det hadde uansett ikke noen langvarig betydning. Høsten 1814 tok Sverige over Norge med et frekt knips. Egentlig burde vi kanskje feiret selvstendighetserklæringen fra 7. juni 1905.

 

Men nå er det bare sånn at vi feirer 17. mai. Vi flagger med norske flagg, mens utlendingene krever å få flagge med alle andre flagg. Leste på Facebook her om dagen at det var planer om å lage et nytt norsk flagg. Enten et flagg med halvmåne-symbol som et supplement til det tradisjonelle norske, eller et helt nytt flagg med en sirkel som skal symbolisere solen. Det kan jeg love med en gang, det kommer ikke på tale! Nå vet jeg ikke om dette var spøk eller alvor, men ettersom vi er så snille å slippe flyktninger og andre inn i landet vårt, så er det helt klart utenkelig å gi dem hele landet vårt i tillegg. Greit nok at ikke alle utlendinger i Norge er like gale, men noe av poenget med å ha en norsk stat, med norske lover og normer og en norsk kulturarv må jo være at en del av verdens befolkning skal være norsk. Vi kan jo ikke la utlendingene nekte oss å være norske fordi de skal få lov til å være pakistanere, afghanere, irakere eller hva de nå enn er! Det er en gal tankegang det.

 

Dersom vi skal føye oss etter utlendingers krav om både den ene og det andre tror jeg Norge kommer til å bli et helt nytt land. Vi må fjerne statskirken fordi mange har en annen religionsbakgrunn, vi må endre det norske flagget fordi de samme ikke vil feire med et flagg med kristent symbol, og butikkene må slutte å reklamere for billig svinekjøtt i reklameannonser fordi, igjen, de samme føler seg fornermet fordi de selv ikke har fått lov til å spise gris av Allah, eller Mohammed. Hvem vet? Nei, endrer du Norge endrer du vilkårene for alle etniske norske. Dersom utlendingsminoriteten får gjennomslag for sine forslag (les: krav), ender vi fort opp med at de etnisk norske blir en minoritet i eget land! Eller, faktisk; minoriteter i et fremmed Norge.

 

Og dersom mange norsk emigrerer fra de utenlandske kravene, hva blir da igjen av Norge. Hva er da vitsen med 17. mai-feiringen i det hele tatt?


Kommentarer fra brukere


En gang i blant skrives det kommentarer som mangler seriøsitet eller som ikke har noe med oppgavens tema å gjøre. Hjelp oss å rydde! Klikk 'varsle' nederst til høyre på de meldinger du mener må bort. Så fjerner redaksjonen kommentarene etter hvert.

Jonny 42
08.10.2018 13:40

Bra!
42
anbefalinger
-Eskil from 10 E was here

Ronald Reagen
03.01.2017 10:19

Bra!
37
anbefalinger
Reagen and bush Reagen and bush

Kurt Nilsen
27.02.2013 10:48

Bra!
30
anbefalinger
Heilt enig! Du gjør ein gammæl bærgensmann stolt!


23.03.2009 17:41

Bra!
16
anbefalinger
I like it Smile :-\) den var morsom, måtte fortelle den til alle som var i hus (og noen på msn), spesielt den delen fra undersøkelsen til flagget som skulle endres  Smile :-\)
Forstod ikke helt slutten, er det hvis de utenlandske emigrerer at det ikke blir noe grunn til å feire. Forstår jo at hvis de norske blir borte at det ikke blir noe å feire  Smile :-\) utrolig gøy å lese, skulle ønske jeg og kunne skrive slik!!

Emilie
12.05.2010 07:55

Bra!
14
anbefalinger
Ole, merk at denne er fra 2008...

RE: emilie
19.05.2010 19:24

Bra!
12
anbefalinger
Emilie, merk at du kommenterer et år etter han gjorde det

Ole
13.05.2009 13:17

Bra!
10
anbefalinger
17. Mai er på ein søndag, ikkje lørdag

TheFuture
22.11.2015 18:49

Bra!
10
anbefalinger
Synes synd på Innvandrererne, de folka kommer fra en annet planet, vi må ta vare på dem

Stalin Stalinsen Stalinson
30.05.2016 10:38

Bra!
10
anbefalinger
Stalin is my man


26.01.2017 12:04

Bra!
10
anbefalinger
Enig

noor
06.05.2009 18:16

Bra!
9
anbefalinger
bra tale*

bra!
27.10.2009 19:31

Bra!
9
anbefalinger
herlig start! Smile :-\)

atle antonsen
16.05.2018 09:09

Bra!
9
anbefalinger
mai er en sørgemåned for alle ungdommene som blir trukket opp i eksamen, hvorfor i alle dager skal vi feire i slike tider. Det er respektløst, alle burde sette flaggene på halvstang og gå i svart.


07.09.2015 09:28

Bra!
8
anbefalinger
ikke bra Sad :-\(

Nepse
07.05.2009 13:32

Bra!
7
anbefalinger
siterer "noor"
Nei det er der du tar feil noor for hvis hele norge hadde vært fullt av innvandrere, da hadde de ikke lenger vært invandrere da hadde de vært borgere, og hadde de vært borgere så hadde ikke norge vært norge, det hadde vært pakistan 2 og hadde det vært pakistan to så hadde det ikke vært noe fett land for da hadde dere flytta herfra og innvandra til et annent land... tenk på det før du sier så alt for mye.

Lolface
26.01.2011 16:12

Bra!
7
anbefalinger
Bra tale, det stemmer og lol. Og du( gidder ikkje og utale navne ditt), kødder du eller?

hey monika
08.10.2018 14:00

Bra!
1
anbefalinger
Cyka blyat

Vet ikke
31.05.2019 11:49

Bra!
1
anbefalinger
Det var alt for mye tekst


Legg inn en melding!
Obs! Meldinger som ikke omhandler oppgavens innhold slettes. Det samme gjelder meldinger uten stor grad av saklighet.
Ditt navn      Din e-mail (valgfritt)
Din kommentar (HTML-tagger fjernes)

På forsiden nå!

Lyktes med Shakira-fleipen

Torsdag skal Shakira angivelig ha blitt mor til en liten gutt, hevdet kjæresten og toppfotballspilleren Gerard Pique - og lyktes med Twitter-spøken.

Les hele saken

   

Holmes tas av tidlig

Katie Holmes opplever nå at teaterforestillingen som er hennes første store oppdrag etter skilsmissen fra Tom Cruise, blir tatt av - svært tidlig.

Les hele saken 
Req.time: 0.018 sec - 1 pageviews