Seksualitet

Muntlig eksamensfremføring om sex og samliv. Tar for seg problemstillinger angående seksualitet, ulik seksuell orientering, kjønnsykdommer, abort og prevensjon. Står også litt om hormoner og hvordan de styrer ulike prosesser i kroppen.

Sjanger
Temaoppgave
Språkform
Bokmål
Lastet opp
2008.05.05

I denne presentasjonen skal jeg fortelle noenlunde hva seksualitet er og ta for meg noen få av de mange problemstillingene som kommer med seksualiteten. Jeg kommer også til å beskrive hvordan noen hormoner styrer ulike prosesser i kroppen vår.

 

Hva er seksualitet:

  • Seksualitet omfatter veldig mye, men først og fremst kjønnslivet, fysisk og psykisk. F. eks en jente, hvordan kroppen til jenta er og utvikler seg og hvilke følelser hun har om seg selv og andre.
  • Når vi snakker om seksualiteten snakker vi også om det medisinske som angår saken, som kjønnssykdommer, prevensjon og abort.

Jeg skal nå snakke om noen problemer som kommer med seksualiteten:

Seksuell frigjøring

  • Er det sånn at jenter skal bli kalt luddere om de har sex med dem de vil? Er det slik at ei jente som ønsker bruk av kondom under samleie utenom ekteskap skal kalles synder(vatikanske kirken)? Er det slik at lesbiske skal være redde for å komme ut av skapet fordi at de er såkalt ”annerledes?” Nei! Slik skal det ikke være. For alle skal ha rett over sin egen seksualitet. Den er ikke noe som skal styres av andre. For seksualiteten, den er din!

Uønsket graviditet

  • Mange ønsker å ha samleie, men noen ønsker derimot ikke å bli gravide. Den beste metoden å forhindre dette på, er å bruke prevensjon. Vi har mange ulike prevensjonsmidler, jeg skal ta for meg de to mest vanlige:
    • P-pillen – blir også kalt kombinasjonspiller og inneholder to kvinnelige kjønnshormoner, østrogen og progesteron. De virker på den måten at de påvirker eggstokkene slik at ingen egg løsner, hindrer at sædceller kan komme inn i livmoren, og forandrer slimhinna i livmoren slik at egg ikke kan feste seg. I tillegg hjelper de mot mentruasjonssmerter og mot kviser. P-plaster og p-ringer. Vi har også minipiller men de inneholder bare progesteron men virker på samme måte som p-pillen.
    • Kondom – brukes av mannen, en tynn gummistrømpe som rulles på den stive penisen før samleiet. Samler opp sæden, og beskytter mot kjønnssykdommer.
  • Har man glemt å bruke prevensjon kan man bruke en angrepille innen 72 timer etter samleiet. Gjør at et befruktet egg ikke fester seg i livmorslimhinna.
  • Men om en faktisk blir gravid, er alt man kan gjøre å ta abort.
    Abort er avbrutt svangerskap, vi har spontanabort som skjer når kroppen selv avstøter fosteret, fordi det enten er noe alvorlig galt med fosteret eller at morkaken fungerer ikke skikkelig slik at fosteret ikke får nok næring.
    Vi har også provosert abort, som er at kvinnen selv ”tvinger fram” aborten. Skjer på et sykehus, innholdet i livmoren suges ut ved hjelp av en slange.
  • Dette er en vanskelig avgjørelse å ta, mange kvinner må arbeide med følelsene sine, helsesøster, evt. Kjæreste eller en god venn er god å ha i slike situasjoner. I norge er det en lov om selvbestemt abort, den innebærer at kvinnen kan velge selv å ta abort innen de første 12 svangerskapsukene.

Ufrivillig barnløshet

  • Dette er helt motsatt av uønsket graviditet, her handler det om noen som prøver å få barn, men får det bare ikke til. De har hatt ett års regelmessig seksualliv uten å bruke prevensjon, men har ikke blitt gravide.
    Årsaken til dette er som oftest manglende eller uregelmessig eggløsning, skadete eggledere, redusert sædkvalitet, bruk av tobakk og alkohol kan føre til fertilitetsproblemer(fertilitet er hvor lett kvinner og menn kan få barn, motsatte er sterilitet).
    Kvinnens fruktbarhet avtar med alderen, fra naturens side er kvinner ment å få barn i begynnelsen av 20-årene, mens mange venter med å stifte familie da de er godt oppe i 30-årene.
  • Ufrivillig barnløshet er en vanskelig og stressende situasjon for paret som ønsker å stifte familie. Og mange får problemer med seg selv og noen tror at partneren mener at ”det er din skyld” og får en redusert livskvalitet.

Ulik seksuell orientering

  • At folk har ulik seksuell orientering betyr at noen føler seg tiltrukket av motsatt kjønn(heterofili), samme kjønn(homofili) eller begge kjønn(bifili).
  • Mange homofile velger å holde sin seksuelle legning hemmelig, spesielt i ungdomstiden da det gjelder å være som alle andre. Det kan være vanskelig å erkjenne at man er forkjellig fra andre, men når man til slutt har kommet ut av skapet som det heter og gjort det offentlig at man er homofil eller lesbisk, er man blitt veldig selvstendig og sterke mennesker. Prosessen de har vært igjennom har utviklet personligheten deres og gjort dem bedre kjent med seg selv.
  • I 1993 fikk Norge en partnerskapslov som gjorde det mulig for homofile å inngå partnerskap, og nå i 2008 har regjeringen lagt et forslag om felles ekteskapslov som Stortinget må vedta. Et sentralt tema som går i denne diskusjonen er at om homofile får retten til å inngå ekteskap, får de også retten til å adoptere.

Kjønnssykdommer

Er seksuelt overførbare sykdommer, dvs man blir smittet gjennom å ha samleie.

Det finnes mange, her er tre eksempler:

  • Klamydia - Vanligst, en bakterie trenger gjennom smårifter i slimhinnene ved samleie. Tegn på at man har denne sykdommer f. eks er sviing ved tissing, eller man merker det ikke i det hele tatt. Sykdommen kan helbredes raskt ved hjelp av antibiotika, men hvis klamydia ikke behandles kan det føre til at egglederne og bitestiklene blir betente og betennelsen kan føre til sterilitet.
  • Herpes – Ufarlig sykdom, men ubehagelig. Skyldes virus som gjemmer seg i nervecellene våre, en type herpes gir små, sviende blærer på leppene som senere blir til væskefylte sår som kan vare i 2-3 uker. En annen type herpes gir sår på kjønnsorganene, disse ligner forkjølelsessår og de kan gjøre vondt, svi og være ømme og kan vare i 2-3 uker. Er man først smittet kan man ikke bli kvitt dette viruset.
  • Hiv og Aids – Sykdommen går ut på at et hiv virus svekker immunsystemet, hiv setter de hvite blodcellene ut av spill(sykdommen blir nå kalt aids), det er disse cellene som forsvarer oss mot infeksjoner, da blir man lettere og lettere syk og relativt uskyldige sykdommer kan være dødelige, som en lungebetennelse. Man blir smittet ved samleie, blodoverføringer, mor til foster, amming, da hiv bare kan leve i blod, sæd og i slim fra kjeden hos kvinner, så viruset må gjennom huden og inn i blodet for at en skal bli smittet.

Forelskelse og brudd:

  • Seksualiteten handler også om følelser, forelskelse er et typisk eksempel på dette. Når man får sterke, boblende følelser for en annen person er man forelsket, plutselig begynner en å oppføre seg helt merkelig og man kjenner ikke seg selv igjen, man klarer ikke å tenke på andre enn den utvalgte, og en er i en slags lykkerus. Ofte blir man plutselig usikker på seg selv når man snakker med den man er forelsket i, stammer mye og sliter med å snakke når man står ansikt til ansikt med ham eller henne.
  • Men forelskelsen er ikke alltid så bra som den virker, ofte oppdager man at den utvalgte ikke er forelsket tilbake eller slår opp etter man har vært et kjærestepar, og man blir avvist. Dette er svært smertefullt, verden raser sammen og mange stenger seg inne, depper, og man føler at ingen forstår deg, men ofte hjelper det å snakke med noen, få uttrykk for følelsene sine, man kan også skrive dikt og sanger. Men ofte er det like vanskelig å være den som skal slå opp, man har ikke lyst til å såre den andre, og man sier kanskje ikke klart ifra, dette er enda verre enn å være ærlig med ham eller henne, slik at de ikke misforstår noe, som at en blir sammen med en annen uten å gi skikkelig beskjed om at det er slutt.

Overgrep

Det finnes mange typer overgrep, jeg skal gå nærmere inn på en form for seksuell misbruk, nemlig voldtekt. Når noen sier voldtekt tenker vi som regel på overfallsvoldekt hvor offeret blir overrasket slått ned og voldtatt. Men den mest vanlige formen for voldtekt er kameratvoldtekt og voldtekt i parforhold, i disse tilfellene er skyldfølelsen til den utsatte størst, når det skjer av noen man kjenner. Dette skjer oftest mellom jevnaldrene, en eller flere gutter hvor den utsatte er ei like gammel eller yngre jente. Av og til skjer det som plutselig og rå maktbruk, men dette er sjelden i kameratflokken. Langt oftere skjer det som stille, diskret press og tvang. Det kan brukes rusmidler, trusler eller lureri, og det er ofte flere til stede som ikke oppfatter den skjulte maktbruken.  Disse typer voldtekter står i mørketall, overgrepene blir ikke anmeldt, da offeret ofte blir utsatt for trusler, og har vanskeligheter for å snakke med noen om det. ”Hvem vil tro meg, alle kommer til å tro jeg ljuger, siden vi er jo så gode venner.”

 

Det er heller ikke lett å snakke om dette med noen voksne. Risikoen for å bli tatt for overgrep i en ungdomsgjeng er derfor liten, og overgrepene kan fortsette. Men dersom den utsatte forteller om det, er situasjonen brått en annen. Da er overgriperen avslørt. Han/hun risikerer å bli anmeldt og dømt, og nye overgrep kan forhindres. Å snakke om det er den eneste muligheten til å få stoppet overgrep på, selv om det virker utrolig skremmende for den utsatte.

 

Hormoner
Et hormon er et signalstoff som kroppen bruker for å sette i gang prosesser i bestemte deler av kroppen.

Hormonene produseres i hormonkjertler eller sekretoriske nerveceller, og transporteres til mottakercellene med blodet.

 

Hormoner er stoffer som lages i bestemte kjertler, en kjertel er en samling av celler som kan lage og skille ut ett eller flere stoffer. Hormonene bringer beskjeder som gjør at kroppens forskjellige organer kan kommunisere med hverandre. Samarbeidet mellom ulike deler av kroppen styres av nervesystemet og hormonene. Når kjertlene får en beskjed, sendes det hormoner ut i blodet. Det er dette som skjer når mennesket kommer i puberteten, overgangen fra barn til voksen. En kjertel i hodet kalt hypofysen, sender ut små drypp av hormoner ut i blodet som har adresse til kjønnskjertlene; eggstokkene og testiklene. Dette er startsignalet, men vi merker det ikke før kjønnskjertlene har begynt å sende ut sine egne hormoner, da utvikler kroppen vår seg og vi kan få et svingende humør.

 

Insulin, adrenalin, testosteron og østrogen er kjente hormoner:

Adrenalin – produseres i binyremargen, Adrenalinet som produseres i binyremarge,n trekker sammen perifere blodkar slik at blodet sentraliseres i kroppen og dermed øker blodtrykket. Adrenalin oppstår naturlig i sammenheng med frykt, opphisselse eller sinne.

Testosteron – produseres i testiklene og binyrebarken hos både menn og kvinner. Det er det dominerende androgenet hos menn og står bak mye av det som skjer i puberteten hvor gutten blir til mann. Den stimulerer vekst av mannlige kjønnsorganer, stemmeskifte, økt muskelmasse, utvikling av skjegg og hår på kroppen. Det er vesentlig for normal seksualfunksjon og ereksjon.

Østrogen – fungerer som det viktigste kvinnelige kjønnshormon. Produseres i eggstokkene, binyrene og brystene. Finnes både hos menn og kvinner men betydelig i større mengder hos kvinner. Østrogen står bak utvikling av kvinnelige karakteristika som bryster. Styrer også menstruasjonssyklusen. Østrogen brukes i P-piller.

Legg inn din tekst!

Vi setter veldig stor pris på om dere gir en tekst til denne siden, uansett sjanger eller språk. Alt fra større prosjekter til små tekster. Bare slik kan skolesiden bli bedre!

Last opp tekst