Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Forside > Kamikaze - med døden som mål

Kamikaze - med døden som mål

10.12.2004, oppdatert 10.12.2004

Japanske kamikazepiloter. Du har kanskje hørt om dem? De japanske flyverne som tok selvmord ved å fly inn i amerikanske krigsflåter under 2. verdenskrig. Hva fikk dem til å gjøre det? Valgte de å dø av egen vilje? Hvorfor skjedde det?

Er det noe de fleste av oss har respekt for, så er det døden. Dette litt skumle ingen aner noe om langt i det fjerne. I hvert fall liker vi å tenke på det på den måten. Og ingenting kunne vel vært verre enn å vite når man selv skulle dø? Sånn sett er det rart å tenke på hvordan kamikazepilotene måtte ha hatt det i det de gikk mot flyet. For siste gang.

 

Og tro det eller ei, men det fleste gjorde det frivillig. Faktisk var det tre ganger så mange frivillige som det var fly. Troen på at sin keiser var Gud, og at de gjorde det for han, var sterk. I tillegg lokket troen på reinkarnasjon ved å dø som en kriger. Lenge før 2. verdenskrig, faktisk så tidlig som i middelalderen, var det en egen gruppe mennesker i Japan med krig som "religion". I hvert fall levde de etter tanken om "en krigers vei". Å dø i kamp var noe av det bedre som kunne skje en kriger. De var såkalte samuraier.

 

Japanerne er meget strukturerte i alt de gjør. Kombinert med en sammenfallene religion, ideologi, en keiser de anså som Gud og en verdenskrig, var ikke veien lang til å bli kamikazepilot. Først ofret man dyktige flygere, men etter hvert anså man dette som en unødvendig sløsing med dyktig kompetanse, og rekrutterte derfor nye flygere rett fra flyskoler.

 

Kamikazeangrepene var først meget effektive, men etter hvert klarte amerikanerne å bli stadig bedre i sin treffsikkerhet og flyene styrtet før de traff skipet. På den måten ble det etter hvert en langt mindre effektiv måte å føre krig på. Det skal også nevnes at det ikke bare var i forbindelse med fly japanerne benyttet kamikazeteknikken. De utviklet også raketter som kunne skytes ut i fra egne fly, med en pilot i, som så kunne styre raketten til å treffe sitt mål. Tilsvarende ble gjort med bemannede torpedoer som skulle treffe ubåter. Og med små hurtiggående båter som skulle kjøre rett inn i fiendens skip. Disse metodene ble imidlertid ingen suksess og ble derfor ikke mye brukt.

 

Totalt ofret 2,525 kamikazepiloter livet sitt. 34 skip sank og 288 ble skadet. Dette utgjorde 80% av tapene amerikanerne opplevde i slutten av 2. verdenskrig i Stillehavet. Kamikazeteknikken er senere ofte blitt benyttet. Mest kjent siste tiden er angrepet på World Trade Center 11. september og selvmordsbombere i Israel utført av palistinere.

 

Mer informasjon i emnekatalogen, 2. verdenskrig.

Mer informasjon, Wikipedia: Kamikaze