Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Forside > Homofil - og innestengt?

Homofil - og innestengt?

20.02.2006, oppdatert 24.02.2006

Elisabeth fra Stavanger er homofil. Hun er meget engasjert i homofilidebatten og har egen nettside om emnet. Vi stilte henne noen spørsmål - og den som roper får svar.

Vi vet alle hva det vil si å være homofil. Homofile mennesker blir tiltrukket av og forelsket i personer av samme kjønn. Homofili er ikke noe nytt fancy og up-to-date fenomen. Det har eksistert homofile mennesker så lenge det har eksistert mennesker på jorda. Noen kan også kjenne at de kan bli tiltrukket både av gutter og jenter, dette kalles å være bifil.

 

Når er man sikker på at man er homofil eller evt. bifil? :-)

- Å være ung og finne ut at en er homofil, eller lesbisk som det kalles da jenter faller for andre jenter, er ikke for alle like enkelt. Man kan oppdager at man får følelser som er mer enn bare vennskapsfølelser kanskje for en kamerat/venninne i gjengen, av samme kjønn, og det kan for mange være vanskelig. En kan lett bli usikker på hva disse følelsene egentlig er, og mange skammer seg over at de har slike følelser. Mange er usikre på når en kan være sikker på at en er homofil, evt bifil, og det  varierer veldig fra person til person. Noen blir tidlig bevisst sin seksualitet, mens andre kanskje ikke riktig ”finner ut av det” før de er godt voksne eller aldri. Enkelte fornekter sine følelser og lever ”lykkelig” gift hele livet uten å erkjenne sine egentlige følelser. Blir en gjentatte ganger tiltrukket av og forelsket i personer av eget kjønn er det mest sannsynlig at en er homofil, og igjen, om en blir forelsket i både gutter og jenter er en mest sannsynlig det man kaller bifil. Slike ting er det vanlig at mange finner ut av i ungdomstiden.

 

I hvilke sammenhenger er det vanskeligst å være homofil i dag?

Ungdomstiden er en tid som for de fleste er litt berg-og-dalbane med tanke på følelser og usikkerhet knyttet til å finne sin egen identitet og tilhørighet og da kan det være vanskelig å skille seg ut ved å være "annerledes". Heldigvis er vi i Norge idag i år 2006 godt opplyst når det gjelder de fleste ting, og jeg tror de aller fleste har en eller annen mening eller synspunkt når det gjelder homofilisaken. Det er desverre slik at det i noen sammenhenger fremdeles er "tabu" å være seg selv med den legning en er født inn i verden med, da spesielt i kristne sammenhenger hvor det blir forkynt at homofili er synd. Det er trist at de ikke følger med i utviklingen som skjer ellers i samfunnet hvor homofile sakte men sikkert vinner frem og får de rettigheter vi fortjener.

 

Har du et godt tips til hvordan man skal takle kritiske kommentarer og bemerkninger til egen legning?

- De fleste mennesker i dagens samfunn er opplyste og tolerante men det finnes alltid unntak. Enda kan homofile oppleve å få slengbemerkninger etter seg på gata. Jeg tror det kan skyldes frykt og usikkerhet hos enkelte mennesker som kanskje ikke kjenner til noen eller vet noe om hva det vil si å være homofil. Jeg tror også at homofile kan bli en slags målskive for enkeltes raseri som egentlig bunner i helt andre ting enn at dem er imot homofile. Blir en utsatt for slike ubehagelige opplevelser vil mitt råd være å prøve å tenke på at det er dem det er synd på, det er slike mennesker som ikke kan se lenger enn sin egen nesetipp som trenger å forandre seg, ikke meg eller deg.

 

Gjentatte verbale og/eller fysiske angrep må selvfølgelig  tas tak i på et annet plan. Skjer det slike ting f.eks i skolegården må dette tas opp med lærer og helst rektor for å prøve å finne en løsning. Det er helt uakseptabelt at slikt får skje på skoler, og selvsagt også ellers i samfunnet!

 

Burde skolen gjøre noe annerledes enn i dag med tanke på de homofile, da kanskje med tanke på de som ikke tør å fortelle om sin legning?

- Skolen har plikt til å sørge for at elevene har det bra, og mobbing pga av legning eller andre ting skal ikke skje. Det kan være en god ide å invitere folk fra f.eks LLH (landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring) til å fortelle litt om det å være homofil, hvor homofile der hvor du bor treffes o.l. I bunn og grunn er homofile akkurat som andre mennesker, opptatt av samme ting som enhvert annet ”normalt” menneske, da bare med unntak av at homofile faller for personer av samme kjønn.

 

Er du interessert i mer informasjon kan du gå inn på Elisabeths hjemmeside ”Ung homofil?” på følgende adresse:   http://home.no.net/skeiv77/