Forsiden

Emnekatalogen

Søk

Sjanger

Analyse/tolkning (753) Anmeldelse (bok, film...) (638) Artikkel (952) Biografi (264) Dikt (1040) Essay (571) Eventyr (115) Faktaoppgave (397) Fortelling (843) Kåseri (612) Leserinnlegg (123) Novelle (1334) Rapport (624) Referat (174) Resonnerende (212) Sammendrag av pensum (182) Særemne (161) Særoppgave (348) Temaoppgave (1266) Annet (528)

Språk

Bokmål (8210) Engelsk (1643) Fransk (26) Nynorsk (1150) Spansk (11) Tysk (38) Annet (59)
Meny

Du er her: Forside > Hvor nær er du en kjendis?

Hvor nær er du en kjendis?

02.07.2005, oppdatert 02.07.2005

(eller resten av verden for den saks skyld…) Med ca 6 milliarder mennesker på jordkloden skulle man tro at man er relativt fjernt fra de fleste her på jorden. Man har sin nære krets av venner og familie, samt kanskje en del bekjente på jobb, og venner av venner osv. Det blir ikke så mange til sammenligning med tallet 6 milliarder.  Så hvor langt er det egentlig mellom deg og en kjendis? Vi tar en test!

Vi blir stadig påminnet at vi lever i en global verden, uten at vi nødvendigvis er like oppdaterte på hva nøyaktig det betyr. At verden er blitt mindre på mange måter er klart, vi har f. eks muligheten til å nå venner over hele verden i løpet av sekunder. Nyheter fra hvilken som helst del av verden kan vises på tv-skjermen din i nåtid. Men er vi blitt mer koblet sammen som mennesker av den grunn?

 

Men hva hvis virkeligheten ikke er helt slik vi tror? Hva hvis vi er koblet sammen mye tettere enn det du skulle forvente. Det finnes en teori om dette. Det er kjent som ”6 degrees of separation”. Den sier at mellom to tilfeldige mennesker i verden så vil det alltid være mulig å lenke dem sammen ved hjelp av kun 5 andre mennesker. Disse menneskene vil kjenne til de personene som de lenket sammen med, men ikke nødvendigvis til de andre i lenken. Et eksempel på en lenke kan være:

 

Deg - din onkel - en kollega av din onkel – kollegaes bror - John Carew.

 

Dette er kanskje ikke så vanskelig å forestille seg siden Norge er et lite land, og det er mange her som kjenner John Carew. Men vi kunne byttet ut John Carew med Britney Spears, men da virker det kanskje ikke så sannsynlig lenger. Men teorien sier at man trenger bare 5 ledd for to tilfeldige personer (ergo to mer ledd i eksemplet). Det var blitt forsket en del på teorien og resultatet har flere ganger vist at 5 ledd holder.

 

Med bakgrunn i en masteroppgave som blir skrevet på NTNU er det blitt laget en webside som tar utgangspunkt i denne teorien. Siden lar folk registrere seg og sine venner og lager et nettverkskart som kobler alle registrerte sammen. Sidene er på engelsk og inviterer folk over hele verden til å registrere seg.

 

Dersom teorien stemmer så skal du alltid kunne finne en vei mellom deg og en tilfeldig valgt person i nettverket som maksimalt har 5 ledd. Hvorvidt du finner kjendiser i nettverket er usikkert, men det er godt mulig at du finner ut at to venner av deg kjenner hverandre, uten at du visste om det. Nettverket vil forhåpentligvis vise deg at verden er mye mindre enn det du kanskje trodde. For å registrere deg gå til www.stud.ntnu.no/~torbjoam/6degrees/. Du må være villig til å la andre se navnet ditt i nettverket og du må ha en gyldig e-post adresse for å kunne delta i forsøket.

 

Lykke til!