I lang tid har det vært mulig å se et kakediagram på TINEs Ekstra Lett-kartonger. Kakediagrammet illustrerer det totale sukkerinntaket hos norske 13-åringer, hvorpå det påpekes at kun 5 % kommer fra yoghurt. Og hele 70% av brus, godterier og annen snacks! Det oppfordres derfor fra TINEs side at alle derfor burde spise mer yoghurt.
Logisk, ikke sant? Det ser fint ut ved første øyekast. Men så kan man spørre seg selv: Hvor mye yoghurt spiser egentlig norske 13-åringer? Sannsynligvis uendelig mye mindre enn de drikker brus, spiser godterier og snacks.
Fakta er et sukkerinnholdet i yoghurt ligger mellom 8,7 og 11,5 gram per 100 gram! Coca Cola inneholder til sammenlikning 10,6 gram karbohydrater per 100 gram. Den nøyaktig andelen av karbohydratene som er sukker har jeg ikke funnet fram til, men det betyr i hvert fall at det er like mye eller mer sukker i yoghurt enn i brus!
TINE benytter bevisst kakedigram for å manipulere oss om at det er maaange ganger mer sukker i brus enn i yoghurt. For hvordan hadde det sett ut dersom de i stedet hadde benyttet et stolpediagram med sykkerinnhold som Y-akse og produkter langs X-aksen?
Faktisk er vi sjokkert over at bare 70 % av sukkerinntaket kommer fra brus, godterier og snacks. Og hele 5 % fra yoghurt! Er det dette inntrykket forbrukerne får etter å ha lest på TINEs melkekartonger? Vi tror ikke det. Derfor får vi nesten lyst til å skrive:
Drikk brus!
Kilder:
- Og en tilfeldig Cola-flaske :-)
Til info: Som den skarpe leser kan se, angriper vi egentlig ikke produktene, men måten TINE i dette tilfellet benytter statistikk på.